Az elmúlt napokban Bács-Kiskun, Békés és Csongárd-Csanád megyében több baromfiállományban kimutatták a madárinfluenza H5N1 altípusának jelenlétét.

Kacsa

Madárinfluenza miatt több körzet korlátozások alá került – Fotó: pxfuel.com

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) útmutatót készített a madárinfluenza miatt korlátozás alatt álló területeken érvényes baromfi és baromfitermék szállítási, mozgatási lehetőségekről.

A segédanyag abban támogatja a baromfiágazat szereplőit, hogy könnyebben eligazodjanak a hatályos korlátozások között, és megismerjék a mentesség megszerzésének feltételeit is.


A járványvédelem, tágabban a teljes baromfiágazat érdekében megkerülhetetlen alapelv, hogy a jogszabályok által meghatározott tilalmaktól kizárólag a járványhelyzet kedvező alakulása esetén, bizonyos szigorú feltételek teljesülése mellett lehet eltérést engedélyezni. Ennek általános elveit a betegség elleni védekezést irányító Országos Járványvédelmi Központ határozza meg.

A tilalmaktól való eltérés engedélyezése kérelemre indul, amit az illetékes megyei kormányhivatalhoz kell benyújtani. Az eltérést a hatóság csak akkor engedélyezheti, ha annak kockázatértékelése kedvező eredményt mutat, azaz az enyhítés esetén az adott betegség terjedésének kockázata elenyésző.

Az „Élő állatok és állati eredetű termékek madárinfluenza miatt korlátozás alatt álló körzetbe, körzetből és körzetben történő mozgatása" című útmutató a linken érhető el.

Indexkép: pxfuel.com