Ez is elhangzott abban az interjúban, amit a Magyar Állattenyésztők Lapja készített Párkányi Gáborral, a Mertcontrol Hungary Kft. ügyvezető igazgatójával. A cég saját akkreditált mintavevő hálózatán keresztül minőségi és mennyiségi ellenőrzéseket végez a mezőgazdasági termények, a talajok, műtrágyák, a környezetvédelem, az élelmiszer, valamint az ásványi olajok területén. Korábban portálunk is készített interjút a szakemberrel.

Reprezentatív adathalmazok a magyar kukoricáról

Az ügyvezető igazgató elmondta: a tavalyi hazai kukoricatermésből az ország különböző pontjain több ezer vizsgálatot végeztek, ennek köszönhetően reprezentatív adathalmazzal rendelkeznek. A laboratóriumi vizsgálatok során a GMO esetében nem volt kimutatható érték, valamint a szermaradvány-analízisek esetében sem volt eltérés, nem találtak határérték feletti komponenst.

– A magyar kukorica esetében a toxinok közül elsősorban az aflatoxin B1 jelenléte igényel fokozott figyelmet – mondta. – Az Ochra-toxin elég magas értéket mutatott néhány esetben, de maradjunk a fő kérdésnél, az aflatoxin B1-nél. A mi tapasztalataink alapján méréseink kb. 10%-a eredményezett 20 ppb fölötti eredményt, kb. 20%-a 10 ppb feletti, kb. 10%-a pedig 5 ppb feletti eredményt mutatott. Az EU-s rendeleti határérték az aflatoxin B1-re maximum 20 ppb. Ennek tudatában a feldolgozóipar 5 ppb körüli határértéken vásárol, hiszen a másodlagos melléktermékben feldúsul a toxin. A gyáraknak a kukorica feldolgozása után ebben a feldolgozott fázisban kell garantálnia a 20 ppb alatti értéket.

Mindent tudnak az ukrán kukoricáról

– Az Ukrajnából származó 2022-es kukoricában a toxinszennyezés elsősorban a fuzáriumgombák csoportjában, a DON-toxin esetében merül fel – folytatta. –Találkoztunk ehhez kapcsolódóan magasabb zearalenon- és fumonizin eredményekkel, melyek a takarmányozási határértéket nem, de az élelmiszeripari étkezési határértéket esetenként meghaladták. Kijelenthető, hogy a több ezer megvalósult DON-toxin mérésünk eredményének átlaga körülbelül 2 000 ppb. Fontos szempont, hogy a DON-toxin esetében nem készült EU-s rendelet, csak ajánlás, mely a takarmányiparban 4 000 és 8 000 ppb között mozog. Az átlagértékek tehát megfelelnek az EU-s ajánlásoknak, viszont a feldolgozóipar a melléktermékben való feldúsulás miatt jellemzően 2 000 ppb-s DON-értékkel vásárol. A monitorozás alapján megállapítható, hogy a 2022-es ukrán kukorica az esetek bizonyos százalékában ezt nem éri el.

Egy százalék alatti a GMO-szennyezettség

– Méréseink átlaga 2 000 ppb körüli, a szórás alapján több érték esik 2 000 ppb alá, míg a fölé eső értékek ezt jóval meghaladják, így ez nem jelent 50%-ot. Úgy számoltam, hogy a méréseinknek körülbelül 15-20%-a esett 2 000 ppb fölé. GMO-nál azt látjuk, hogy a keresztszennyezés a méréseink néhány százalékában fordul elő. Kifejezetten határérték feletti GMO-szennyezés 1% alatti gyakorisággal fordult elő. A szermaradvány vizsgálatoknál is találtunk határérték feletti szennyezettséget, de nagyon alacsony százalékban, szintén 1% alatti esetszám fordult elő. Ezek a tételek nem érkeztek be az országba. Vizsgálataink során általában az EU által engedélyezett növényvédő szermaradékokat találtunk határérték felett, de 1-2 esetben nem engedélyezett, már betiltott növényvédő szermaradványok is előfordultak. Ezt a hatóságok is ellenőrzik, információink alapján ők is találtak ilyen szennyezettséget.

Párkányi Gábor hozzátette: ha a kukorica toxinszennyezett, a legfontosabb, hogy az állagát megőrizve megakadályozzuk a gombák további életét és szaporodását, hogy legalább több toxint ne termeljenek, ne legyen még szennyezettebb a termés. Ha egy adott toxinszintet veszünk alapul, gyakorlati tapasztalataik alapján ez tisztítással, rostálással csökkenthető.

A határérték felett toxinos kukorica maximum biogázüzembe mehet

– Hallottunk további próbálkozásokról, ózonos kezelésről, egyéb módszerekről annak érdekében, hogy az aktuális toxinszintet tovább csökkentsék, de nem láttunk objektív, meggyőző bizonyítékokat ezek hatékonyságára vonatkozóan – szögezte le. – A tételek, silók, síkraktárak hűtése segíthet a gombák további életműködésének megakadályozásában. A szennyezett kukoricát a takarmányiparban toxinkötőkkel próbálják semlegesíteni. Egyéb hasznosítási terület lehetne olyan piaci rés, ahova magasabb toxinszintekkel is lehetne kukoricát szállítani, de jelen pillanatban ilyen lehetőséget mi nem látunk. Ezek a kifogásolt tételek azonban eladhatók biogázüzemekbe, ahol energiát állítanak elő belőle, mely technológia gyakorlatilag a kukorica megsemmisítését jelenti. A bioetanol-üzemek csak akkor tudják feldolgozni, ha a keletkező mellékterméket szintén elégetik, ezzel energiát nyernek belőle. Értelemszerűen sokkal nyomottabb áron vásárolják fel az ilyen kukoricát, mert a mellékterméket nem tudják értékesíteni.