Az agrarheute.com portál arról számolt be, hogy február harmadik hetében az élősertések ára tonnánként (élősúlyban) 1.650 eurós mélypontra, vagyis az egy évvel korábbi átlaghoz képest 60 százalékkal esett vissza. Ez mindenképpen egy elhibázott agrárpolitika következményének tekinthető, és hatalmas veszteséget eredményez a kínai sertéstartók, különösen a több milliárd dolláros beruházással felépített, sokemeletes sertésólak tulajdonosai számára, és közülük többeket a termeléssel való felhagyásra kényszerít.

60 százalékkal esett vissza az élősertések ára

60 százalékkal esett vissza az élősertések ára – Fotó: Evanto

2021 november-december hónapban a kínai lakosság a tavaszi fesztiválra készülve túlzott mennyiségű sertéshúst vásárolt, de részben éppen ez váltotta ki a kereslet nullára csökkenését. Kína jelenleg minimális mennyiségű sertéshús importot enged be az országba és azt is csak rendkívül nyomott áron.

A jelenlegi helyzet azonban egy újabb sertéshús-hiány lehetőségét vetíti előre, vagyis egyelőre a kormány óriási erőfeszítései és áldozatai ellenére sem sikerül megteremteni a sertésszektor egyensúlyát, bár Kína a helyreállítás érdekében az állami tartalékok jelentős növelését határozta el.

A legnagyobb veszélyt azonban az jelenti, hogy Kína, mint a világ legnagyobb sertéshús termelője és importőre, lényeges hatást gyakorol a globális sertéshús piacra is, ahol hatát a fentiek egy általános áresést váltottak ki.