A Nébih laboratóriuma magas patogenitású madárinfluenza vírus jelenlétét igazolta május 25-én Csongrád-Csanád megye újabb területén. A székkutasi, fertőzött hízólúdállomány felszámolása már a gyanú alapján megtörtént, a térségben életbe léptek a járványvédelmi és állatmozgatási korlátozások. Eközben Békés megyében az összes védőkörzetet feloldották - írja a Nébih.

liba

A székkutasi, fertőzött hízólúdállomány felszámolása már a gyanú alapján megtörtént – fotó: pixabay.com

Megemelkedett az elhullás

Az állattartó figyelmét a lehetséges madárinfluenza-fertőzésre a Csongrád-Csanád megyei Székkutas településen található, mintegy 3.200 hízóludat számláló állományban a megemelkedett elhullás, valamint az idegrendszeri tünetek megjelenése hívta fel. A Nébih laboratóriuma a vírus H5N1 altípusának jelenlétét igazolta az állományban.

Már a betegség gyanúja alapján megtörtént az állomány felszámolása. Kijelölték a 3 km sugarú védőkörzetet, valamint meghatározták a 10 km sugarú megfigyelési körzetet is az érintett gazdaság körül. Ezeken a területeken további vizsgálatokat végeznek, és életbe léptek a járványvédelmi és állatmozgatási korlátozások.

Békés megyében az utolsó kitörés előzetes fertőtlenítését követően a minimálisan előírt 21 nap letelt, ezért a Nébih elrendelte a védőkörzetek feloldását.

Az ország magaskockázatú területein továbbra is kötelező a baromfiállományok zártan tartása

A Nébih ismételten felhívja az állattartók figyelmét a járványvédelmi előírások betartásának fontosságára. Kiemelt jelentőséggel bír a vadmadarak távoltartásán túl a személyi higiénia, valamint a telepre be- és kimenő járművek fertőtlenítése is.  Továbbra is érvényben maradnak a kötelezően előírt szállítás előtti tamponvizsgálatok.