Az okosotthonokban és a digitalizált termelőeszközökben használható érzékelőket energiával ellátó fenntartható áramforrások fejlesztésén dolgozik egy nemzetközi kutatócsoport, akiknek az a célja, hogy apró, könnyen a rendszerekbe illeszthető egységeket fejlesszenek – írja a qubit.hu.

Az általuk létrehozott szintetikus levelek speciális anyaguknak köszönhetően energiát tudnak termelni az esőcseppek és a szél által keltett mozgások segítségével. Ugyanis a szél hatására a teflonlap és a rézelektródák között elhelyezett apró nejlonszálak mozogni kezdenek, majd összegyűjtik a mozgási energiát, és átalakítják elektromos energiává.

A legördülő esőcseppek mozgási energiájából szintén villamos energiát nyernek ki, amihez a levelek felszínén a teflonlapot felcsiszolták, és bevonták víztaszító réteggel.

A két anyagot egymásra erősítve és levélalakúra vágva olyan leveleket sikerült tehát létrehozni, melyekkel elektromos áram termelhető. Ezzel rövidebb ideig 10 LED is ellátható energiával.

A kutatók szerint ilyen levelekből komplett fákat is lehetne építeni, melyek energiát termelnének például lámpatestek számára.

Az indexkép csupán illusztráció (Pixabay).