A szakemberek egyelőre főleg az őrségi erdőkben tapasztalják a drasztikus kártételt. Az apró, de nagyszámú rágcsáló előszeretettel rágja ki tőből a már-már fává serdült, több éves csemetéket. Az erdészek T-fák kihelyezésével a pocok természetes ellenségeit, a ragadozó madarakat hívják segítségül – olvasható az Országos Erdészeti Egyesület honlapján.

A Szalafő melletti erdősítést kerítés védi a vadkár ellen, a vadháló viszont nyilván a mezei pockokat nem akadályozza a mozgásban. Reider Lajos kerületvezető erdész szerint 2-3 évente figyelhető meg a rágcsálók túlszaporodása, az úgynevezett gradáció, ami általában enyhe teleken, kevés csapadék mellett következik be. Ez azonban nincs köbe vésve, következett már be súlyos pocokkár csapadékos évben is. A mezei pocok borzasztó szapora, kora tavasztól elkezdve akár 10-szer is fial, esetenként 10-12 utódot hoz világra a nőstény, amely már életének 3. hetében ivaréretté válik. A sokszorozódó populációnak néha a vándorösztöne is feltámad, olyankor újabb és újabb területeken okoz jelentős károkat.

pocok

A fiatal fácskákat tőből kirágják – forrás: Szombathelyi Erdészeti Zrt.

Szerencsére, a gradáció egy idő után magától is összeomlik, a nagy egyedsűrűség olyan stresszt okoz az állatokban, hogy tömegesen pusztulnak el. Addig viszont minden megesznek, ami az útjukba akad, jelentős károkat okozva így a mezőgazdaságnak és az erdészetnek egyaránt.

A Szombathelyi Erdészeti Zrt. munkatársai az Őrségnek ezen a részén, évekkel ezelőtt, mikor az első jelentősebb kár jelentkezett, 3 erdőrészletben közel 50 T-alakú ülőfát helyeztek ki a ragadozó madarak számára. De van, amikor már annyi a pocok, hogy a baglyok és az ölyvek sem bírnak velük. Ilyenkor jön a vegyszeres védekezés, amelynek szigorú szabályai vannak. A csalétket a járatokba kell elhelyezni, majd azt betemetni. Az elhullott tetemeket pedig össze kell szedni, hogy azokat más állatok ne fogyaszthassák el.


Vegyszeres rágcsálóirtás azonban védett területen csak a természetvédelmi hatóság engedélyével végezhető és előfordulhat, hogy mire megérkezik az engedély, már késő. Az erdészek a szalafői területet 5 éve vetették be makkal, hogy szép tölgyerdőt neveljenek, a csemeték mára másfél-kétméteresekké növekedtek. A rágcsálók azonban egyre többet pusztítanak el közülük, több év munkáját téve tönkre – s mire a pótlás szintén eléri ezt a fejlettséget, az további évekbe telik és jelentős költségbe kerül. A kár tehát felmérhetetlen.