Egy új francia tudomány látott napvilágot, amiből kiderült, hogy a fiatalok nagy része nem ismeri fel a cukkinit, valamint más hétköznapi zöldségeket fénykép alapján - írta meg az Economx.

Uborka vagy cukkini?

A kutatásból kiderült, hogy a fiatalok 18 százaléka a cukkinit uborkának nézi, 2 százaléka pedig padlizsánnak gondolja az egyik legnépszerűbb zöldséget. Több olyan másik fajta van, köztük gyümölcsök is, amiket képtelenek felismerni. Ilyen a vérnarancs, amit 16 százalékuk grapefruitnak hisz, de nem jobb a helyzet a 25 évesek körében sem, ahol 12 százalékuk gondolja úgy, hogy a narancsfajta sokkal inkább grapefruit.

Már a karfiolt sem tudják megkülönböztetni

A 15 és 24 év közötti fiatalok 4 százaléka nem ismeri fel a karfiolt sem. A vizsgálatok alapján a francia kormány tovább sürgeti és szorgalmazza a háztartási gazdaságtan oktatásának szélesebb körű elterjesztését. A Harris Interactive Study által végzett felmérés több étkezési szokásbeli eltérést fedezett fel a lakosság korcsoportjai között - derült ki az Euronews cikkéből.

A felmérésben kitértek arra, hogy a fiatalok 83 százaléka szerint ösztönözni kellene ezt a generációt az egészségesebb és kielégítőbb táplálkozásra, a főzésre, valamint a friss termékek használatára és fogyasztására. Úgy gondolják, hogy sokkal szélesebb körű tájékoztatást és oktatást kellene adnia a francia oktatásnak az élelmiszerekkel kapcsolatban.

Kevés gyümölcsöt és zöldséget esznek

A kutatásban fény derült arra, hogy a fiatalok gyümölcsöt és zöldséget már nagyon ritkán fogyasztanak, sokkal inkább az előre elkészített élelmiszereket fogyasztják rendszeresen. A fiatal generáció 23 százaléka csak elenyésző mennyiségben visz be friss alapanyagokat. A 15 és 24 év közöttiek közel 90 százaléka tésztaféléken, rizsen és burgonyán él, 40 százalékuk pedig rengeteg konzervet és befőttet vesz magához.

Végül, de nem utolsó sorban a tanulmány kitért arra, hogy a vizsgált korosztály közel 60 százaléka hetente legalább egyszeri alkalommal tér be gyorsétterembe. A teljes lakosságra vetítve ez "csupán" 37 százalék. A válaszadók 46 százaléka naponta vagy szinte minden nap főz otthon valamilyen friss ételt.

Mi történik hazánkban?

Nem jobb a helyzet Magyarországon sem, ahol az ajánlások szerint napi 4-5 alkalommal kellene zöldséget és gyümölcsöt fogyasztanunk. Sokan azonban nem az ár miatt nem esznek elég rostot, hiszen a hazai lakosság nagy része is rendszeresen jár gyorsétterembe, ahol maximum 1-2 szelet uborka vagy paradicsom kerül a szendvicsekbe. Bár jó hír, hogy az utóbbi években már nem az ár a meghatározó tényező, hiszen egyre egészségesebben étkeznek a magyarok.

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adatai alapján az utóbbi évtizedben jelentősen nőtt a zöldség- és gyümölcsfogyasztás. Míg 2010-ben évente 37,8 kilogramm gyümölcsöt és 48,1 kilogramm zöldséget fogyasztottunk átlagosan, addig 2020-ban már 46,6 kilogrammra és 60,3 kilogrammra nőttek a számok.

Nem csak az ár befolyásolja a zöldség- és gyümölcsfogyasztásunkat - fotó: pexels.com

Még a legszegényebb jövedelmi tizedben is 10 év alatt megduplázódott a zöldségek és gyümölcsök fogyasztásának aránya. Bár tény, hogy az emberek kétszer meggondolják, hogy melyik fajta kerül a kosarukba. Sokan keresik az akciós termékeket, egyre népszerűbbek a szedd-magad akciók a nyár folyamán, ahol kedvező árakon juthatunk friss alapanyagokhoz.