Az ingatlan-nyilvántartásról szóló 1997. évi CXLI. törvény-t a 2021. évi C. törvény módosítaná, amelyet az Országgyűlés 2021. június 15-én fogadott el, ugyanakkor a nagyobb változások csak 2023. február 1-jén lépett volna hatályba.

Mikor lesz hatályos?

A 2022 novemberében viszont úgy döntött az Országgyűlés, hogy a törvény hatálybalépését újabb egy évvel, 2024. február 1-jéig elhalasztja.

Pár napja, 2023. szeptember 25-én a kormány törvényjavaslatot nyújtott be a parlamenthez, amelyet a képviselők másnap el is fogadtak. Ez az új jogszabály a 2021. évi C. törvény hatálybalépését további nyolc hónappal, 2024. október 1-jére halasztotta el, továbbá 2024. október 1-je és december 3-a közötti időszakra választási lehetőséget is biztosítottak arra, hogy mintegy két hónapon át még papíralapon is benyújtható legyen bármilyen kérelem – írja az index.hu.

Milyen változások lesznek az ingatlan-nyilvántartásban?

Hozzáteszik, hogy a rendszer egyik újdonsága lesz, hogy főszabályként a beadványokat széljegyzi, majd a nem sommás vagy teljes eljárásra kerülő ügyeket automatikusan elbírálja. Az eljárás során a jogi képviselőt meghatalmazó okiratot igen, de a mellékelt dokumentumokat nem vizsgálja a rendszer, „csak" az űrlap adatait. Az egyezőségért a kérelmet benyújtóké lesz a felelősség. A kérelmeket a jövő évtől fogva elektronikus űrlap kitöltésével lehet leadni, amelyben az eljáró ügyvéd (kamarai jogtanácsos) vagy képviseleti jogállású közjegyző rögzíti a lényeges adatokat.

Jövő októbertől az ingatlan-nyilvántartáson kívül keletkező tényt vagy jogot csak akkor lehet érvényesíteni harmadik személyekkel szemben, ha azt bejegyezték az ingatlan-nyilvántartásba – emelik ki.

Szintén újdonság lesz az elidegenítési és terhelési tilalom egymástól független alapítása is – teszik hozzá.

Hozzáfűzik, hogy többek között megmarad az ingatlan-nyilvántartás nyilvánossága, de ez a nyilvánosság korlátozottabb lesz a jelenleginél. Az újfajta tulajdoni lapon ugyanis az ingatlan adatain túl a tulajdonosnak csak a neve, a születési éve és a lakcíme szerepel majd.

Indexkép: Pixabay