Az Egyesült Királyságban több tejtermelő vállalkozás a fejőstehenek takarmányozásában európai termékekkel igyekszik kiváltani a szója importját, tekintettel annak magas költségeire és az exportőr országokban való környezetvédelmi kihatásaira.

szója

Ki szeretnék váltani a szója importját – fotó: pixabay.com

Van lehetőség a szója kiváltására

Brit, illetve amerikai tudományos intézmények és termelő üzemek kalkulációi, illetve tapasztalatai alapján a kiváltásra megvan a lehetőség –írja a legumehub.eu

A brit termelők erre a legalkalmasabbnak az Európa-szerte könnyen megtermelhető borsót tartják, amely – magas fehérjetartalma révén – hasznosan egészítheti ki a gabona alapú abraktakarmányozást.

A Dél-Dakotai Egyetem kutatóinak vizsgálatai szerint a borsó 12, 24 vagy akár 36 százalékban adagolható a fejőstehenek takarmányához, bár a 24 százalékon fölüli bekeverés negatívan befolyásolhatja a tejhozamot és a tej fehérjetartalmát.

borsó

A brit termelők a szója kiváltására a legalkalmasabbnak az Európa-szerte könnyen megtermelhető borsót tartják – fotó: pixabay.com

Oda kell figyelni az aminosavak arányára is

Emellett a borsóetetés hatékonysága a tehenek teljesítőképességétől is függ, nevezetesen 8.000 kg-nál magasabb tejhozam esetén már a hozzáadás arányának csökkentése ajánlatos.

A megfelelő aminosav összetételre is oda kell figyelni, és esetleg metionin kiegészítést kell alkalmazni, mivel a borsó ezt az esszenciális aminosavat más fehérjenövényekhez viszonyítva kisebb arányban tartalmazza.