A szőlő esetében a legtöbben a gyümölcsre és a borra szavaznak, azonban nem csupán ezek a részei a hasznosak ennek az igazán finom és egészséges gyümölcsnek. Sokan megfeledkeznek ugyanis a szőlő leveléről, amelyik igazi kincs.
A szőlő levele is igazi kincs
A szőlő levele igazán finom és ráadásul nagyon egészséges is. A szőlőlevelet, akár a káposztát, meg is lehet tölteni, és igazán különleges ízt ad a fogásoknak. Az oszmán eredetű, fűszeres rizzsel töltött szőlőlevél- a dolma, dolmades - az egyik legnépszerűbb eleség a Balkánon, de kedvelik Közel-Keleten, Közép- Ázsiában is - tudjuk meg az origo.hu írásából. De az erdélyi és a magyar konyha kedvelt fogásai is ezek, töltike vagy padlutka néven.
Ehhez pedig a szőlő levelét egész évben „szüretelhetjük”. Van, aki inkább a tavaszi, friss szőlőlevelet szereti felhasználni és van, aki a szőlő virágzása alatt szedi le inkább a leveleit. De sokan úgy vélik, hogy hagyni kell egészen az ősz közepéig „érni” a leveleket, hiszen ekkor a leggazdagabbak ízben és ásványi anyagokban. Technikai szempontból azonban az a legfontosabb, hogy mindig zsenge, friss és vékony leveleket válasszunk, hiszen azokat könnyebb feltekerni.
Télen se mondj le a szőlő leveléről
A szőlőlevél tartósítása nagyon egyszerű.
Hozzávalók:
- 60-70 hibátlan, vegyszermentes szőlőlevél
- másfél liter víz
- 2-3 evőkanál só
- ha savanyúan szeretnénk, akkor tegyünk a vízbe ecetet is ízlés szerint
Elkészítés:
Tegyük fel forrni a vizet, amibe rakjuk bele a sót, és ha szeretnénk, az ecetet is. A megmosott szőlőleveleket egyenként mártsuk körülbelül fél percre a vízbe, majd öblítsük le hideg vízzel. Terítsük ki a leveleket egyesével egy tiszta tálcára, majd a szárat és a vastag ereket vagdossuk ki a levelekből. Tegyünk egymásra 8-10 szőlőlevelet, tekerjük fel az egészet, és a kis tekercseket tegyük jó szorosan, állítva a befőttes üvegekbe. Amikor az üvegek megteltek, szűrjük le a forró, ízesített levet, majd forraljunk rajta még egyet, és öntsük fel vele az üvegeket. A tetejére tegyünk egy kis olajat, hogy légmentesen lezárja az üvegek száját.
A szőlő levele is nagyon hasznos. Fotó: Shutterstock
A szorosan lezárt üvegeket tegyük száraz dunsztba, és hagyjuk ott, amíg ki nem hűltek. Ezután tároljuk hűvös, sötét helyen azokat.
De akár fagyaszthatjuk is a szőlő leveleit. Ekkor ugyanúgy kell eljárnunk, mint az előbb leírtakban, azonban a leveleket, miután egymásra tettük, ne tekerjük fel, hanem csomagoljuk be és tegyük a fagyasztóba. Felhasználás előtt egy-két órával vegyük ki a fagyasztóból a leveleket, mártsuk egy pillanatra forró vízbe és már tölthetők is.
Ezért is nagyon hasznos a szőlő levele
A szőlő levelének rengeteg jótékony hatása van a szervezetünkre - tudjuk meg a divany.hu írásából. A szőlőnek és a szőlőmagnak, továbbáa az abból nyert olajnak is régóta ismertek a gyógyhatásai, de a szőlő levele is nagyon sokat tesz értünk. Ahogy a szőlő, úgy a levele is kiváló forrása a bioaktív molekuláknak (rezveratrol, flavonoidok, tanninok, karotinoidok, zeaxantin), és találunk benne C-, A-, K- és E-vitamint, kalciumot és magnéziumot is. Ráadásul a levélben több az antioxidáns vegyület, mint a szőlőlében.
Kutatások szerint a szeptemberben leszakított szőlőlevélben a legmagasabb az összes fenol, a flavonoid, flavonol és sztilbének szintje, amelyek mindegyike erős antioxidáns tulajdonságairól ismert. Az antioxidánsok megkötik a szabad gyököket, így védenek azok káros hatásaitól, mint az érelmeszesedés, szív- és érrendszeri problémák és daganatos megbetegedések.
A szőlőlevélnek gyulladáscsökkentő, vérnyomáscsökkentő és érvédő hatása is van, amely nemcsak a szív, de az agyi erek állapotát is pozitívan befolyásolja, és még a visszér ellen is jó. A rezveratrol és a többi antioxidáns előbb említett tulajdonságai támogatják teljes keringési rendszerünket. De a szőlőlevélben más vegyületeket is találunk, amik hozzájárulnak szívvédő hatásához.
A friss szőlőlevél körülbelül 2% zsírt tartalmaz, amelynek jelentős része ómega-3. Az többszörösen telítetlen ómega-3 zsírsav fogyasztása csökkenti a szív- és érrendszeri megbetegedések kockázatát, továbbá mérsékli a vér koleszterinszintjét, így ezzel együtt csökken az érelmeszesedés és szívinfarktus kialakulásának veszélye is.
A szőlő levele fermentált vagy főtt, sült formában is ízletes, és 60 perc hőkezelés után sem módosul a hatása.
Ezért egyél sok szőlőt
Habár a szőlő 80 százaléka víz, mégis kiemelkedő jelenőségű az egészségünk szempontjából. Magas szénhidráttartalma ellenére glikémiás indexe, vagyis vércukorszint-emelő hatása közepes. Nagy víz- és káliumtartalma miatt kiváló méregtelenítő és vízhajtó, fogyasztása pedig csökkenti a vér húgysav szintjét, ezáltal segít a köszvény és egyéb izületi panaszok csökkentésében.
A szőlő magas A-, B-, C-, és K-vitamin tartalma mellett remek kálium-, szelén-, biotin-, vas- és folsavforrás. Segít karbantartani az immunrendszert, a szellemi és fizikai erőnlétet, míg a benne lévő procianidin megőrzi az erek rugalmasságát, semlegesíti a szabad gyököket, és segít megelőzni az érelmeszesedést. A szőlő csökkenti a vérnyomást, gátolja a vérrögök kialakulását, és megvéd a szívinfarktustól. Mivel gátolja a hisztamin képződését, így segít csökkenteni az allergiás tüneteket.
A flavonoidok csoportjába tartozó fisetin hátráltatja a daganatképződést, és javítja a hosszú távú memóriát. A leszedett szőlő már nem érik tovább, így akkor érdemes majd leszedni, amikor már teljesen érett. Ráadásul, minél érettebb, annál több benne az antioxidáns.
Mivel hatóanyagainak egy része a héjában és a magokban található, nem érdemes meghámozni, és mag nélküli fajtákat fogyasztani. A magokat érdemes alaposan megrágni, hogy minél több hatóanyag ki tudjon szabadulni belőlük, hogy a lehető legtöbbet tehesse az egészségünkért a szőlő.