Te is a klasszikus főtt tojásra esküszöl reggelente? Akkor most figyelj, mert egy forradalmi módszerrel teljesen új szintre emelheted ezt az egyszerű ételt! A kulcs: felejtsd el a sima vizet, és cseréld le zöldség- vagy húsalaplére!
Miért működik ez a trükk?
Az alaplében főtt tojás átveszi a leves ízét, sőt, ha csontlevest használsz, a kollagén és az ásványi anyagok is feldobják az ízvilágot. Gondolj csak bele: egy csirkés, marhás vagy zöldséges alaplével már főzés közben is varázslat történik! Az eredmény? Szaftosabb, ízesebb tojás, amitől garantáltan le fog esni az állad.
Ráadásul nem kell húsvétig várni, hogy a sonka levében főzz tojást! Ha reggelente nincs kedved levest főzni, egyszerűen fagyaszd le az alaplevet kis adagokban. Előkapod, felforralod, mehetnek bele a tojások, és már készül is az ízbomba reggeli.
A tojás: a természet szuperétele
Nem véletlenül imádjuk a tojást: szinte minden reggeli vagy vacsora főszereplője lehet, ráadásul tele van energiával. Kevés kalória, sok fehérje, minimális zsír, viszont rengeteg vitamin és ásványi anyag – igazi jolly joker a konyhában! Tudtad, hogy a tojás az egyik legjobb természetes D-vitamin-forrás, rögtön a tőkehalmáj után? Emellett A-, E-, B-vitaminokat, folsavat, kalciumot, vasat, magnéziumot, cinket és még sorolhatnánk, mi mindent tartalmaz.
Ráadásul az omega-3 zsírsavak miatt a szívnek, az agynak és a szemnek is jót tesz, sőt, az Alzheimer-kórral szemben is védelmet nyújthat. Egyetlen tojás a napi fehérjeszükségletünk 20%-át fedezi – kell ennél több indok, hogy minden nap egyél belőle?
Tojásmosás: tilos vagy kötelező?
Örök vita, hogy mossuk-e a tojást vagy sem. A szakértők szerint csak közvetlenül felhasználás előtt érdemes, hiszen a mosás eltávolítja a héj védőrétegét, így könnyebben romlik és bejuthatnak a kórokozók. Tehát felejtsd el a hosszas áztatást – csak akkor tisztítsd meg a tojást, ha már a fazékban landol!
Ennyi tojás tesz jót az egészségednek
A tojás sokáig feketelistán volt, hiszen úgy vélték, hogy megemeli a koleszterinszintet. Azonban van "jó" és "rossz" koleszterin, amelyből a tojás a jó verziót növeli. Akinek magas a koleszterinszintje, az természetesen bánjon óvatosan a fogyasztásával, a napi ajánlásokat tekintve ugyanis már egy nagyobb tojás fedezi a 74%-át a napi ajánlott koleszterinmennyiségnek. A jelenlegi irányelvek szerint heti 2-6 darab tojás fogyasztása az ajánlott, de ez is, mint minden, teljesen egyénfüggő.

A víz helyett alaplében főzd a tojást. – Fotó: Shutterstock
A jelenlegi kutatások szerint a tojásfogyasztás és a szívbetegségek között nincs közvetlen kapcsolat, mert a tojásnak magas a koleszterin-, de alacsony a telítettzsírsav-tartalma, és ez utóbbi az, ami ártalmas lehet.
A tojás kis titkai
Majdnem minden nap fogyasztjuk, mégis, nagyon sok dolgot nem tudunk még a tojásról. Például azt, hogy egy tyúk évente átlagosan 200 és 325 darab közötti tojást tojik. Ez függ a fajtájától, korától és a tartás körülményeitől is. Természetesen a tyúk kakas nélkül is képes rá, hogy tojást tojjon, azonban ebből egészen biztosan nem lesz kiscsibe. A tyúk márpedig sokat tesz azért, hogy sok kiscsibéje legyen. Amikor elül a tojásokon, akkor naponta akár 50 alkalommal is megforgatja azokat, hogy egyenletesen kapjanak hőt, és biztosan ki tudjanak kelni a csibék.
Magyarországon évente körülbelül 2,3 milliárd tojás fogy, ami azt jelenti, hogy fejenként minden évben 240 tojást fogyasztunk el. Ha pedig ennyire közkedvelt, akkor természetesen jutott a tojásnak világnap is. A tojás világnapját a Nemzetközi Tojás Szövetség hozta létre. Célja a tojás népszerűsítése, a tévhitek eloszlatása és a táplálkozásban betöltött szerepének kiemelése. A tojás világnapját minden évben október második péntekén ünneplik meg.
A tojás héján mintegy 17 000 pórus található. Ezeken keresztül a tojás vizet veszít a tárolás során, viszont szintén a pórusain keresztül képes a hűtőben lévő erős illatokat magába szívni, így célszerű dobozban tárolni. A tojás szobahőmérsékleten nagyon gyorsan öregszik, hűtőben azonban a vásárlást követően akár egy hónapig is eltartható.
A tojásból sokszor habot is verünk, ami sokkal szebb lesz, ha a tojásfehérjét a habverés előtt 20-30 percig szobahőmérsékleten állni hagyjuk. Ha pedig azt látjuk, hogy egy doboz tojásban különböző színű tojások vannak, annak az az oka, hogy a héj színe függ az azt tojó tyúk fajtájától, de ez egyáltalán nem hat ki annak minőségére. A tojás sárgájának színe a tyúk táplálékától függ. Ha búzával etetik, kevésbé lesz sárga, mintha kukoricát kapna.
Ha pedig főzzük, felesleges sót tenni a főzővízbe, az nem fogja megkönnyíteni a pucolást. Minél frissebb a tojás, annál jobban odatapad a héjához, így annál nehezebb pucolni. Ha viszont nem akarjuk hogy főzés közben megrepedjen, állítólag egy kis ecetet kell önteni a főzővízbe.
De ha már a pucolásról van szó, ne dobjuk ki a tojás héját sem. A tojás héja ugyanis kalcium-karbonátból áll, amely kiváló ásványi anyagot biztosít a növényeknek. A széttört tojáshéjat szórjuk a földre, majd gereblyézzük bele a talajba, így azt a növényeink kiválóan fogják tudni hasznosítani.
Sokan esküsznek rá, hogy a talajra szórt, zúzott tojáshéj képes távoltartani mind a házas-, mind a meztelencsigákat. De mivel a tojás héja egy idő után lebomlik, kiváló palántanevelő pohárnak is. Ehhez fontos, hogy sterilizáljuk, mielőtt beleültetjük a magot. Nem kell mást tenni, mint vagy vízben felforralni, vagy 30 percre 200 fokra felhevített sütőbe tenni a héjakat. Mindenképp szúrjunk lyukat a héj aljába, hogy a felesleges víz el tudjon távozni.
Mindenkinek finom, tojásból készült ételeket kívánunk!