A „szuperélelmiszer” szó hallatán a legtöbben rohannának, hogy beszerezzék a legújabb egzotikus port vagy trendi magkeveréket. Csakhogy a valódi szupererejű ételek sokszor ott lapulnak a hazai piacokon, és egy ezresből megúszható a beszerzésük! Ráadásul ezek nemcsak egészségesek, hanem ízletesek is – és nem utolsósorban: elérhetők.

A csicseriborsó, a lencse vagy a sárgaborsó például igazi tápanyagbombák. Rostban, fehérjében gazdagok, és egy tányér meleg főzelék vagy fűszeres ragu formájában nemcsak laktatóak, de kimondottan pénztárcabarát megoldást kínálnak. A zabpehelyről nem is beszélve: egy kilós csomagból hetekre elegendő reggelit készíthetsz, tele ásványi anyaggal és rosttal.

A magvak – mint a szezám-, len- vagy napraforgómag – elsőre drágábbnak tűnhetnek, de ha nagyobb kiszerelésben vásárolod őket, hosszú távon megéri. Egy evőkanálnyi a reggeli zabkásádba vagy a salátádra szórva, és máris sokat tettél az antioxidánsok és az ómega-zsírsavak bevitelén!

És ne feledkezzünk meg a tojásról, a fokhagymáról, a hagymáról vagy a szezonális zöldfűszerekről sem – ezekkel olcsón feldobhatod a hétköznapi fogásokat, miközben az egészségedet is támogatod.

zöldségek

Nem kell a világ másik feléről rendelni a "szuperélelmiszereket" – Fotó: Shutterstock


A sötét leveles zöldségek – például a kelkáposzta vagy a spenót – szintén ősszel érik fénykorukat, így ilyenkor érdemes belőlük bőséggel fogyasztani.

Tipp: Spórolj azzal, hogy helyi, szezonális terméket veszel! A magyar föld is bővelkedik szuperételekben – nem kell a világ másik feléről rendelni a csodát!

Forrás: hazipatika.com