A kanadai Jean-Martin Fortier nemzetközileg már több mint negyedmillió példányban eladott, tíz nyelven megjelent könyvét most végre magyarul is kézbe vehetik mindazok, akik belevágnának az árutermelő biokertészkedésbe, vagy fejlesztenék meglévő gazdaságukat, esetleg hobbikertészként új szintre emelnék saját maguk és családjuk ellátását. 

A könyv korábbi, angol nyelvű kiadása (The Market Gardener) és az általa bemutatott biointenzív kertészeti módszer a hazai sikeres zöldségtermesztő gazdaságokban már alapműnek számít. ’A zöldségkertész’ könyvbemutatóján hazai gazdaságok szakemberei mondták el, hogy mit adott nekik Jean-Martin Fortier útmutatása, az általa kínált fenntartható, újszerű modell és hogyan valósítható meg mindez Magyarországon. ’A zöldségkertész’ című könyv itthon az Ökológiai Mezőgazdasági Kutatóintézet (ÖMKi) gondozásában, a Magyar Nemzeti Vidéki Hálózat támogatásával jelent meg.  

A kanadai Jean-Martin Fortier az élő példa rá, hogy kis területen jövedelmező zöldségtermesztést folytatni nem csupán álom. A nemzetközileg elismert szakember és felesége húsz éve működtetik nyereségesen árutermelő biogazdaságukat alig több mint fél hektáron, amivel 200 családot látnak el rendszeresen friss zöldségekkel, miközben termelői piacra, éttermekbe is szállítanak. 

Jövedelmező, emberléptékű, értékteremtő 

biointenzív kertészeti gazdálkodási forma viszonylag kis tőkével elindítható, kis területen is hatékonyan működik, és akár városi környezetben, a városszéli kiskertekben is nyereséges lehet.  

A modell egyre több olyan fiatal kertész számára nyújt vonzó alternatívát, akik a minőségi, értékteremtő vidéki életformát keresik. Ugyanakkor csakis a fogyasztói oldallal együtt lehet életképes: szerencsére egyre többen keresik a helyben termelt, egészséges és minőségi élelmiszereket. A biointenzív szemlélethez ezért szorosan hozzátartozik a termelők és fogyasztók közvetlen kapcsolata, valamint a vásárlók részéről a tudatos élelmiszerfogyasztási szokások

– mondta el dr. Drexler Dóra, a könyvet kiadó Ökológiai Mezőgazdasági Kutatóintézet ügyvezetője. 

A kanadai környezetben íródott könyv eredeti, francia szövege gondos szakmai lektoráláson és honosításon ment keresztül, hogy a magyar olvasó számára is könnyen alkalmazható legyen. A tudásanyag részletesen bemutatja egy jól működő biointenzív kertészet legfontosabb elemeit a tervezéstől az értékesítésig, és útmutatóul szolgál egy zöldségkertészeti vállalkozás elindításához. Tizenhárom fejezet járja körül a helyszínválasztás, vetéstervezés, eszközállomány, tápanyag-utánpótlás, palántanevelés, betakarítás és szezonhosszabbítás kérdéseit. A függelékben értékes adalék a 25 zöldségnövény részletes termesztéstechnológiai bemutatása biointenzív szemléletben.  

ömki

A biointenzív kertészeti gazdálkodási forma viszonylag kis tőkével elindítható, kis területen is hatékonyan működik, és akár városi környezetben, a városszéli kiskertekben is nyereséges lehet – fotó: ÖMKi

Hazánkban az első biointenzív szemléletű zöldségkertészetek a 2000-es évek elején indultak, akkor még a szükséges tudást az internetről vagy angol nyelvű szakkönyvekből szerezték be a kezdeményezők.

„Ha annak idején kezünkbe kerül ez a könyv és értőn olvassuk, számos súlyos hibát és felesleges vargabetűt elkerülhettünk volna! Mi csak évekkel később találkoztunk ’A zöldségkertésszel’, addig a saját kárunkon tanultunk, busásan megfizetve a tanulópénzt. Az olvasónak azonban immáron magyar nyelven is rendelkezésére áll a tudásanyag, hogyan állíthatja elő a természettel együttműködve a saját élelmét, termelheti meg más emberek egészséges táplálékát, miközben etikus, jól felépített vállalkozást működtet. Mert pontosan ez az, amiről a könyv szól. A tervezéstől a megvalósításig, a helyszín kiválasztásától az értékesítésig mindent érint.”
- írja Dezsény Zoltán, a 2014 óta Terényben működő MagosVölgy Ökológiai Gazdaság társalapítója a magyar kiadás előszavában. A terényi gazdaság az ország legismertebb biointenzív szemléletben termelő biogazdasága, amely szoros kapcsolatot ápol támogató zöldségközösségével.  


Fél hektár területről 170 családot látunk el friss biozöldségekkel negyven héten át. A kanadai modellhez hasonlóan, a termelésen túl, oktatási tevékenységet is végzünk, mentorációs programot biztosítva kezdő kertészetek számára

– mondta el a könyvbemutatón Dezsény Zoltán. 


ömki

MagosVölgy Ökológiai Gazdaság – fotó: ÖMKi

Manapság 20-30 kertészet működik a biointenzív elvek alapján Magyarországon. Jellemző az egy hektár alatti gazdaságméret, egy vagy több fűtetlen fóliasátorral, palántanevelővel és szabadföldi termesztéssel.


Nálunk a Gyurgyalagos tanyán kiemelt szerepe van a talajtakarásnak. Agroszövetet és vastag komposztmulcs réteget egyaránt használunk a terület előkészítéséhez és a gyomszabályozáshoz. Számunkra a módszer alkalmazásánál különösen fontos az ökológia szemlélet, a vegyszerek nélküli termesztés, hogy a terület élővilága is profitáljon a tevékenységünkből

– mondta el Gyergyószegi Ferenc, a jászfényszarui gazdaság társtulajdonosa. 


ömki

Gyurgyalagos tanya – fotó: ÖMKi

A kertészeti módszerhez kapcsolódóan az értékesítés túlnyomórészt közvetlen eladás formájában, piaci vagy közösségi (CSA - Community Supported Agriculture) rendszerben működik. Ugyanakkor más, innovatív megoldások is léteznek. Itthon jó példa erre a Farm2Fork „ellátórendszer”. A hálózatot működtető Horváth Boldizsár személyesen ismeri a termelőket, éttermeket, vásárlókat. A kereskedelmi folyamatban kiemelten fontos számára a méltányoság, és az, hogy a rendelését leadó vásárló a magyar termelőket támogassa. 


2021-ben a sződi Terápiás Kertben kevés pénzügyi tőkével, kicsiben indult el a zöldségkertészkedés.   


Mi is Jean-Martin Fortier könyvére alapozva alakítottuk ki a közösségi mezőgazdaságunkat. Jelenleg kevesebb mint fél hektáron gazdálkodunk és hetente látjuk el a közösség tagjait jó minőségű terményekkel. A Magház Egyesület tagjaként, az agrobiodiverzitás támogatására és a régi fajtákkal kapcsolatos tudás megőrzésére is törekszünk, beépítve a fajtafenntartást a gazdálkodási modellünkbe. Nem használunk hibrid vetőmagokat, csak szabad elvirágzású fajtákat, valamint foglalkozunk tájfajtákkal is

– mondta el Szilágyi Krisztina, a gazdaság alapítója. 


ömki

Terápiás Kert – fotó: ÖMKi

A zöldségtermesztés új hulláma Magyarországon 

A hazai biointenzív szemléletű gazdaságok zöldségkertészei tavaly személyesen is találkozhattak Jean-Martin Fortier-vel az ÖMKi és a MagosVölgy Ökológiai Gazdaság által szervezett A vegyes ökológiai kertészet (market garden) jövedelmezőségének kulcsa című workshopon.  A kertvezetők személyes inspirációt nyertek a találkozás alkalmával és a hazai biointenzív gazdaságok közössége is erőt merített az eseményből.


„Amikor ellátogattam Magyarországra, nagyszerű emberekkel találkoztam, rengeteg fiatal zöldségkertésszel. Meg vagyok róla győződve, hogy Magyarország megérett a mezőgazdaság új hullámának érkezésére. Annakidején ’A zöldségkertész’ írásakor egy egyszerű gondolat vezérelt: megosztani, mit csinálunk a gazdaságunkban, és megértetni másokkal, hogy egy kis területű, emberléptékű gazdaság egyszerre lehet termelékeny és jövedelmező. Azt is tudom, hogy Magyarországon sokan lelkesek vagytok a témában és akár már bele is vágtatok. Sok sikert kívánok a mezőgazdasági kalandozásotokhoz, és szeretném megköszönni mindenkinek, aki lehetővé tette a könyv magyar nyelvű kiadását. Alázattal és nagy örömmel kívánom a legjobbakat nektek!” – mondta el Jean-Martin Fortier a könyvbemutatóra küldött videóüzenetében.  


A zöldségkertész magyar kiadása 


„A könyv egyedülálló inspirációs forrás mindenkinek, aki a természettel szorosan együttműködve, saját, tiszta és egészséges táplálékot szeretne termelni, egy etikus és jól strukturált vállalkozás keretében. Jó szívvel ajánlom kezdő és gyakorló kertészek számára egyaránt, mivel nemcsak a teljes termelési rendszer, hanem annak egyes elemei is sikerrel alkalmazhatóak a hazai kertekben.” – mondta el könyvajánlójában Papp Orsolya, a könyv szakmai főszerkesztője. 

 

Forrás, indexkép: ÖMKi