Ha a pisztáciáról eddig csak a fagyira asszociáltál, ideje újragondolni mindent! Ez a különleges, tojás alakú, kemény héjú mag igazi vitamin- és ásványianyag-bomba, ami nemcsak a nasizás élményét dobja fel, de az egészségedet is szuperül támogatja. Nem csoda, hogy a világon egyre többen választják a pisztáciát a chips és a csoki helyett!
Ezt teszi a szervezeteddel a pisztácia
A legújabb kutatások szerint sem mindegy, mit nassolunk lefekvés előtt - tudjuk meg az origo.hu írásából. Egy friss, amerikai kutatás ugyanis kimutatta, hogy a pisztácia esti fogyasztása kedvezően alakíthatja a bélflórát, és akár a cukorbetegség megelőzésében is szerepet játszhat.
Ha ugyanis valaki este pisztáciát fogyaszt az egyéb nassolnivalók helyett, az mindössze 12 hét alatt kedvezően változtathatja meg a bélbaktériumok összetételét. Ez pedig hosszú távon kulcsfontosságú lehet a magasabb vércukorszint (prediabétesz) és a 2-es típusú cukorbetegség megelőzésében.
A vizsgálatban 51 prediabéteszes felnőtt vett részt, akik két, egyenként 12 hetes időszakon keresztül váltogatták az esti nassolnivalót: az egyik periódusban szokásos szénhidrátos snackeket ettek, a másikban napi egy maréknyi (kb. 28 gramm) pisztáciát. A kutatók székletmintákból vizsgálták a bélmikrobiom összetételét, hogy lássák, milyen változásokat hoz a rendszeres pisztáciafogyasztás.
Az eredmények szerint a pisztáciát fogyasztók bélrendszerében megnőtt azoknak a baktériumoknak az aránya, amelyek rövid láncú zsírsavakat, például butirátot termelnek, mely vegyületek fontosak a bélfal védelmében, a gyulladások csökkentésében és az anyagcsere egyensúlyának fenntartásában.
Vigyázz! A pisztáciából is megárt a sok! – Fotó: Shutterstock
Emellett a vizsgálat kimutatta, hogy csökkent néhány olyan baktériumtörzs előfordulása, amelyet korábban kedvezőtlen anyagcsere-jelzőkkel hoztak összefüggésbe, mint a Blautia hydrogenotrophica és az Eubacterium flavonifractor, amelyek jelenléte a túlzott szénhidrátbevitelhez és oxidatív stresszhez köthető.
Bár a kutatás ígéretes eredményeket mutat, a szakemberek óvatosságra intenek: a vizsgálat viszonylag kis mintán történt, és még nem bizonyított, hogy a pisztáciafogyasztás közvetlenül csökkenti-e a cukorbetegség kockázatát. Ugyanakkor a bélflóra javítása az egyik legfontosabb tényező lehet az egészséges anyagcsere megőrzésében.
A dió, a mogyoró vagy a mandula hasonlóan gazdag rostokban és bioaktív vegyületekben, így ezek is segíthetnek a bélbaktériumok egyensúlyának fenntartásában. A vizsgálatban résztvevők napi körülbelül 28 gramm pisztáciát ettek.
Azonban legyél óvatos a pisztáciával, a napi 28 grammot meghaladó mennyiség ugyanis már jelentős kalóriabevitelt jelentene, ami a testsúlyodon is meglátszódna! Hiába egészséges ugyanis, azért kalóriadús: 100 gramm pisztácia 557 kcal-t tartalmaz! Ezért a dietetikusok szerint a napi egy maréknyi az ideális adag. Só nélkül vagy sószegény változatban a legegészségesebb, mert a só csökkentheti a vérnyomáscsökkentő és érvédő hatását.
Ismerd meg közelebbről a pisztáciát!
- A pisztácia Szíriából, Görögországból, Iránból és Nyugat-Ázsiából indult világhódító útjára, de ma már Kalifornia a legnagyobb termelő.
- Egy átlagos pisztáciafa akár 10 méteresre is megnő, de első termésére 8 évet kell várni!
- Egy év alatt akár 50 kiló pisztácia is teremhet rajta – igazi aranybánya a türelmes gazdáknak.
Ezért szuperegészséges, ha minden nap eszel belőle!
- A pisztácia tele van aminosavakkal, egészséges zsírokkal, magnéziummal és rosttal – minden, amire a tested vágyik.
- Segít kordában tartani a vércukorszintet és csökkenti a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát.
- A pisztácia eengeteg arginint tartalmaz, ami javítja az anyagcserét és megakadályozza a koleszterin lerakódását az erek falán.
- Antioxidánsokban, A- és E-vitaminban, luteinben bővelkedik – ezek pedig igazi fegyverek a sejtek védelmében és a rákmegelőzésben.
- A pisztácia gazdag fehérjében, kalciumban, vasban, magnéziumban és rézben – a szervezet igazi ásványianyag-koktélja!
- Az omega-3 és omega-6 zsírsavak miatt szívbarát, ráadásul a férfiak prosztatavédő hatására is számíthatnak.
Extra tipp: pisztáciaolaj, a gourmet-k kedvence!
A pisztácia olajából salátákhoz, főzéshez igazi különlegesség készülhet – próbáld ki, ha valami újdonságra vágysz!
Ha unod a chips-et, de valami igazán egészségesre vágysz, válaszd a pisztáciát! Nem csak finom, de a szervezeted is hálás lesz érte.Nassolj okosan!