Az Afrikában és Latin-Amerikában több millió hektáron termesztett, magas kalóriatartalmú gyökérnövény, a kasszavának is nevezett manióka az utóbbi időben, Európa egyes körzeteiben (Spanyolországban, Olaszországban, sőt Hollandiában is) elfogadott réspiacot alakított ki magának, bár a hagyományosan ott termesztett növényeket aligha tudja kiszorítani.

manióka

Felhasználhatósága a burgonyához hasonló, leginkább azonban porrá őrölt formáját használják – fotó: pixabay.com

A több százmillió ember alapvető élelmiszer forrását képező manióka afrikai és amerikai sikereit főleg magas tápértékének, illetve vitamin- és ásványianyag-tartalmának (kalcium, vas, stb.) köszönheti.

További előnye a sokoldalú (étkezési és takarmányozási) hasznosíthatósága, valamint az, hogy 20-30 cm hosszú, darabonként mintegy 200 gramm súlyú, magas kalóriatartalmú gyökere hektáronként 12-15 tonna gluténmentes termést ad, de elérheti a 20 tonnát is.

Emellett a manióka jó szárazságtűrő, és a talajminőséget illetően nem igényes. Ebből, valamint nagy terméstömegéből adódóan hasznos eszközt jelenthet a klímaváltózás negatív hatásai elleni küzdelemben.

Felhasználhatósága a burgonyához hasonló, leginkább azonban porrá őrölt formáját használják. A termék egyik legnagyobb európai forgalmazója a Satori Holland vállalat, amelynek képviselője szerint a manióka fogyasztása (akárcsak az édesburgonyáé) exponenciális növekedést mutat földrészünkön, a vevők több körzetben „úgy viszik, mint az édes zsömlét".

Forrás: freshplaza.de