A búzaárak drasztikus emelkedése miatt az afrikai országok többsége részben vagy egészében a maniókaliszt használatára kíván átállni – olvashatjuk a moneyweb.co.za portálon. Ezek az országok tulajdonképpen az általuk használt búza nagyobbik részét rendszeresen importból szerzik be, a nemzetközi kereskedelmi forgalomba kerülő búza mennyisége azonban – a legkedvezőbb lehetőségek esetén is – jelentősen csökken.

A manióka fontos tápanyagforrás

A manióka fontos tápanyagforrás  – Fotó: Shutterstock

Ugyanakkor a helyi vetésszerkezetbe jól beilleszthető, olcsóbb és az afrikai étrendnek általános részét képező manióka lisztje – önmagában vagy gabonafélék lisztjével keverve – szintén alkalmas kenyér és tésztafélék sütéséhez, sőt jelentős súllyal szerepel a szóban forgó országok lakosságának fogyasztásában.

Optimális körülmények között a manióka gyökértermése hektáronként elérheti a 90 tonnát, a lisztkihozatal pedig a 20 tonnát.

A kasszava vagy yuca néven is ismert manióka további előnye, hogy a búzánál jobban tűri a hőséget és az időszakos szárazságot.

Emellett, az importra szoruló térségekben várhatóan növekszik a rizs és a hüvelyesek fogyasztása a búza rovására. Ez az átállás egyben enyhítheti az importbúza hiányát, kevésbé van kitéve a világpiaci áringadozásoknak, és egyben ellene hat az afrikai térségben fenyegető éhínségnek, sőt az inflációt is fékezheti.