Érdekes tudósítást közölt a legelőn hagyott kutyaürülékek veszélyeiről a topagrar.com. Ha ugyanis egy kutya réten vagy legelőn sétálva elpottyantja ürülékét, a gazdájának többnyire nem jut eszébe, hogy azt fel kellene szedni.

A betegséget okozó „Neospora caninum" parazitának az egyik leggyakoribb köztes gazdája a kutya – fotó: pixabay.com

Ennek elhanyagolása azonban nagyon komoly fertőzéseket okozhat az ürülékkel szennyezett füvet vagy szénát fogyasztó szarvasmarháknak.

A kutyaürülékkel ugyanis a tehenek szervezetébe a neosporózis betegség veszélyes kórokozója kerülhet, amely vetélést és egyéb szaporodásbiológiai rendellenességeket okozhat, beleértve az életképtelen borjak születését is, továbbá erősen ronthatja a tej minőségét.

A betegséget kiváltó „Neospora caninum" parazitának ugyanis az egyik leggyakoribb köztes gazdája a kutya, amely nyers húst fogyasztva vagy fertőzött állatokkal érintkezve – megfelelő védőoltás híján – továbbadja a fertőzést, amely ellen célzott védőszer egyelőre nincs.

Fentiek alapján a kutyájukat réten sétáltató tulajdonosoknak felelősséget kell érezniük, és tisztában kell lenniük azzal, hogy egyetlen fogyasztó sem akar fertőzött tehenektől származó tej- és hústerméket fogyasztani, mivel az komoly veszélyt jelent az emberi egészségre is.