Az ömlesztve tárolt zöldségeknek és gyümölcsöknek bár nagy előnye, hogy a csomagolás hiánya miatt sokkal kevesebb hulladék termelődik, azonban van hátránya is. Ha nem figyelünk oda kellőképpen, akkor annak akár súlyos betegség is lehet a következménye.

bogyós gyümölcs

Az eper, a málna és a szeder csupán két-három napig marad friss – fotó: pixabay.com

Az, hogy meddig fogyasztható egy-egy zöldség vagy gyümölcs sok tényező függvénye, de vannak, amelyek kifejezetten gyorsítják a romlási folyamatot. Ilyen például a sérülés, a vízveszteség, a különböző szennyeződések, az érés során végbemenő változások, valamint a vírusok és baktériumok is – írja az Origo a Ripost cikke alapján.

A romlásnak indult élelmiszerek megvásárlása azontúl, hogy a pénztárcánknak rosszat tesz, még az egészségünknek is árthat, akár meg is betegedhetünk tőlük.

A Spanyol Élelmiszerbiztonsági és Táplálkozási Ügynökség (AESAN) állított össze egy listát arról, hogy milyen ömlesztve árusított zöldségekkel és gyümölcsökkel kell vásárláskor  óvatosnak lennünk, mire érdemes odafigyelni.

A legnagyobb élelmiszer-biztonsági kockázatot a bogyós gyümölcsök (málna, eper, szeder, ribizli és áfonya) és a csírák jelentik az AESAN szerint. Ezeket a fűszernövények (petrezselyem, kapor, metélőhagyma, bazsalikom, oregánó stb.) követik, majd egyes leveles zöldségek (kelkáposzta, saláta, spenót, endívia, mángold, rukkola) következnek.

De célszerű odafigyelni akkor is, amikor gombát, szőlőt, licsit, cseresznyét, kajszibarackot, fügét, kelbimbót, brokkolit vagy karfiolt teszünk a kosarainkba.

Léteznek azonban olyan ömlesztve tárolt áruk is, amelyeknél már nem jelent akkora problémát a tárolási módszer. Ide tartoznak a szár- és gyökérzöldségek (zeller, retek, sárgarépa, legtöbb hagymaféle és a spárga), a fejes káposzta, a koktélparadicsom, bizonyos paprikafélék, a naspolya és a datolyaszilva. A legkevésbé romlandóak a gumós zöldségek, mint a burgonya vagy a batáta (édesburgonya).

A bogyós gyümölcsöknél azonban nemcsak a vásárlás során érdemes odafigyelni, hanem azt a tényt is érdemes figyelembe venni, hogy az eper, a málna és a szeder csupán két-három napig marad friss, míg az áfonya maximum tíz napig tart.

Ha azt látjuk, hogy már túlérettek, inkább fagyasszuk le őket és később készítsünk belőle turmixot. Fontos tudni, hogy nem szabad egymás mellett tárolni a zöldségeket és a gyümölcsöket, mert a legtöbb gyümölcs etilént termel, amely egyes alapanyagoknak kárt okoz. Az etilént termelő gyümölcsöket, – az almát, az avokádót, az őszibarackot – az etilénérzékeny termékektől (uborka, saláta, padlizsán, zöld leveles zöldségek) távol kell tárolni.