A gazdálkodók számtalan módszert alkalmaznak annak érdekében, hogy nyereséges, egészséges termékeket előállító gazdaságokat hozzanak létre, a megoldások viszont akár ki is zárhatják a természetet. Egy világhírű ökológus úgy fogalmazott ezzel kapcsolatban az 1940-es években: „Talán egy jó megközelítés tud lenni, amikor a vadon élő állat- és növényvilág úgy veszít a területéből, hogy a létezéséből ne kelljen".

Miért fontosak számunkra a madarak?

A szántóföldek, gyümölcsösök fölött számos madár repked, leszállnak a fák ágaira, a dió- és almaültetvényeket költési időszakban szinte ellepik a harkály- és énekesmadárfajok. A lucerna-pikkelyesormányos egyedszámát a verebek és egyéb énekesmadarak a lucernaföldeken akár egyharmaddal is csökkentik. A madarak jelenléte tehát egyszerre jelzi a terület kártevők általi fertőzöttségét és annak általuk történő kezelését.

DNS-elemzések és statisztikai modellek segítségével sikerült megismerni a vadon élő madarak tevékenységét és mezőgazdasági hasznát. Ez alapján kijelenthető, hogy a mezőgazdasági termelőknek ösztönözniük kell, hogy a területeiket használó madarak telepedjenek le, illetve fogyasszák a növényi kártevőket. A madarak és a mezőgazdasági szereplők együttélése mindkét félnek hasznot jelent.

Mit tehetünk a madarakért?

• Alakítsunk ki téli madáretetőket és egész évben friss ivó- és fürdővizet biztosító helyeket.
• A fecskék számára fontos a sárgyűjtő hely is.
• A mesterséges odúk, költőládák kihelyezése szinte helyhez köti a majdani költőpárokat.
• Ha cserjékkel, bozóttal is vegyítjük a meglévő vegetációt, segítjük a madarakat a ragadozók elől elrejtőzni, és így több rovart is zsákmányolhatnak.

A klímaváltozás hatása a madarakra

Az éghajlatváltozás egyre nagyobb kihívást jelent mind a gazdálkodók, mind a vadon élő madarak számára. A melegedő klíma miatt új kártevők jelennek meg a gazdaságokban, a klímaváltozás továbbá megzavarja a vándorló és fiókáikat nevelő madarak számára a rendelkezésre álló táplálékforrások szinkronicitását is. Az élőhelyek biztosításával a madarak közelebb kerülnek a rovarkártevőkhöz, melyek igen nagy károkat tudnak okozni a gazdáknak.

Mindannyiunk érdeke a hosszabb távon is működőképes, alkalmazhatóan őshonos élőhelyek telepítése és fenntartása. Jó megközelítés lehet a mezőgazdasági területeken belül, bizonyos raszterben egy minimálisan 1 hektáros életközösség kialakítása, mely jótékony hatást gyakorolhat a körülötte elterülő mezőgazdasági területekre.

Forrás: ng.24.hu

Indexkép: Shutterstock