Egy jól megválasztott étrend lehet a legerősebb fegyverünk a rák ellen
Szabó Adrienn dietetikus, aki éveken át foglalkozott daganatos betegekkel a Semmelweis Egyetemen, kiemeli: a rákmegelőzés nem akkor kell hogy kezdődjön, amikor baj van, hanem amikor még nincs!
Magyarországon még mindig aggasztóan kevesen fogyasztanak naponta zöldséget vagy gyümölcsöt: a lakosság 59%-a gyümölcsöt, 67%-a zöldséget naponta egynél kevesebbszer eszik, szemben a 39-40%-os uniós átlaggal. Ez egyenes út a krónikus betegségek, köztük a rák felé.
Mit mondanak a szakemberek?
A szakemberek szerint rák elleni csodaszerek helyett elsősorban színesen, változatosan kellene étkezni, nagy mennyiségben fogyasztani zöldségeket és gyümölcsöket.
Mezey Dorka dietetikus szerint a rákmegelőzés egyik legfontosabb tényezője az egészséges testsúly megtartása. Ehhez elengedhetetlenek a teljes kiőrlésű gabonák, zöldségek, gyümölcsök, hüvelyesek, olajos magvak.
A cél: naponta legalább ötféle zöldség és gyümölcs (a sokféleség azért fontos, hogy a szervezet hozzájusson a különböző szükséges tápanyagokhoz) és napi minimum 30 gramm rost fogyasztása.
Miért ilyen fontosak a rostok?
• Gyorsítják az emésztést, így a rákkeltő anyagok rövidebb ideig tartózkodnak a vastagbélben.
• Táplálják a jótékony bélbaktériumokat, amelyek segítenek az immunrendszer erősítésében.
• Segítik a testsúlykontrollt, ami kulcsfontosságú a rák megelőzésében.
A vastagbélrák kockázata 40 százalékkal csökken magas rosttartalmú diéta esetén!
Még egy ok, hogy elkerüljük a feldolgozott húsokat
A feldolgozott húsok, mint a szalámi, bacon és virsli, valamint a gyorsételek nemcsak hizlalnak, hanem rákkeltők is lehetnek. Ezek gyakran tartalmaznak nitrátokat, amelyek az emésztés során veszélyes vegyületekké alakulhatnak.
A rák nem egyik napról a másikra alakul ki. De ha időben, tudatosan választunk, sokkal jobb eséllyel élhetünk egészséges, hosszú életet. Ráadásul egy színes, zöldségekben gazdag étrend nemcsak egészséges, hanem kifejezetten finom is.
Forrás: qubit.hu
Indexkép: Shutterstock