Mindkettő szuper, de a pisztácia több ponton is vezet

Ha szereted a dióféléket, biztosan elgondolkodtál már azon, hogy melyik az egészségesebb: a dió vagy a pisztácia? Négy dietetikus segít abban, melyiknek milyen előnyei vannak, és melyik kerül ki győztesen a „dióháborúból".

A dió és a pisztácia is igazi tápanyagbomba: tele vannak fehérjével, rosttal, jó zsírokkal, antioxidánsokkal, és még a szívünket, agyunkat, szemünket is védik. De azért akadnak különbségek, amelyek miatt egyik-másik jobban illik hozzád.

Tápértékek és főbb előnyök

Egy marék dióban (28 g) 190 kalória, 4 g fehérje és 2 g rost van, míg ugyanennyi pisztáciában 165 kalória, 6 g fehérje és 3 g rost található. A pisztácia tehát valamivel több fehérjét és rostot ad, ami a diétázóknak kedvezhet.

A pisztácia ereje

Több fehérje és rost, plusz extra lutein és zeaxantin, amelyek a szemünk egészségét védik – ezért sok szakértő ezt ajánlja azoknak, akik fittebbek szeretnének maradni. Egy kutatás még azt is kimutatta, hogy napi 2 marék pisztácia segíthet a bélflóránkat is helyreállítani!

A dió előnyei

Ha az agyad és a szíved érdekel, ne engedd el a diót sem! Tele van ómega-3 zsírsavakkal, amelyek segítik az agyműködést, csökkenthetik a vérnyomást és a gyulladásokat.

Íz és felhasználás: döntsd el te!

A dió karakteresebb, jobban illik sós ételekhez és sültekhez, például lazachoz vagy salátába. A pisztácia édesebb, ezért csodás desszertekben, csokis szeletekben vagy joghurtba keverve.

Összegzés

A dietetikusok szerint a legjobb, ha mindkettőt eszed – hiszen mindegyiknek megvan a maga előnye. Válogass a pénztárcád, ízlésed és céljaid szerint, és ne feledd: a változatosság a legfontosabb!

Forrás: parade.com

Indexkép: Shutterstock