De miért olyan fontosak ezek az egészséges zsírok, és milyen élelmiszerek lehetnek a legjobb forrásai?

Az ómega-3 zsírsavak gyulladáscsökkentő hatásúak, továbbá hozzájárulnak a kognitív egészség megtartásához, és segítik a szív egészségét is – írja a divany.hu.

Az ómega-3 zsírsavak egészségügyi előnyei

Az ómega-3 zsírsavak alapvető szerepet játszanak sejtjeink fiziológiájában, támogatják az egészséges sejtaktivitást, továbbá energiaforrásként szolgálnak, hiszen kalóriát biztosítanak a szervezet egészséges működéséhez. Különösen a szív- és érrendszer számára hasznosak, ezért az ómega-3-at gyakran ajánlják a szívbarát étrend részeként.

Mivel a szervezetünk nem tudja előállítani az ómega-3 zsírsavakat, gondoskodnunk kell arról, hogy megfelelő ételekkel elegendőt fogyasszunk. De melyek azok az élelmiszerek, amelyekben megtalálható ez az értékes tápanyag?


A lazac nagy koncentrációban tartalmaz ómega-3 zsírsavat és egyéb, a szervezetünk számára hasznos összetevőket. A kutatások szerint a vadon fogott lazacnak magasabb az ómega-3-tartalma.

Az ómega-3 és ómega-6 zsírsavak egyensúlya fontos a gyulladások kordában tartásához. A kendermag 3:1 arányban tartalmaz ómega-3-at és ómega-6-ot, és nagyon jó hatással van a szív- és érrendszer egészségére.

Az avokádó ómega-3-ban és folsavban gazdag, melyek támogatják az egészséges agyműködést. Igen sokoldalúan felhasználható, adható tésztákhoz, levesekhez, turmixokhoz is, és krémes feltétek, mártogatósok is készíthetők belőle.

avokádó

Az avokádó ómega-3-ban és folsavban is gazdag – fotó: Pixabay

A dió az egyik leggazdagabb növényi ómega-3-forrás.

A vegetáriánusok és a vegánok, illetve azok, akik allergiások a halfélékre, olyan növényi alapú ómega-3-forrásokat is fogyaszthatnak, mint a hínár, az alga és a moszat.

A szezámpaszta is kiváló ómega-3-forrás, és számos mártáshoz, öntethez, szószhoz felhasználható.

Kutatások igazolják, hogy a legelőn tartott tehenektől származó tej sokkal több ómega-3 zsírsavat tartalmaz, és a tej zsírtartalma is ideálisabb a táplálkozásunk szempontjából.

Ezenkívül a zöld leveles zöldségek és a hüvelyesek is tartalmaznak kisebb mennyiségben ómega-3-at, így érdemes rendszeresen fogyasztani például kelbimbót, vesebabot, spenótot, brokkolit és petrezselymet.

Indexkép: Pixabay