Akinek van veteményese, az már egészen biztosan használt különféle támasztékokat, hiszen azok nélkül nagyon sok növény termesztése egyenesen lehetetlen. Nem tudunk babot futtatni, sőt, még paradicsomost termeszteni sem, ha nem segítjük a növényeket támasztékkal, nem is beszélve arról, hogy ha megtanuljuk a helyes támaszték elkészítését, még rengeteg helyet is nyerhetünk, így a balkonon is hasznát vesszük.

Ősszel pedig bőven van időnk megtervezni, hogy tavasszal milyen zöldségeket és gyümölcsöket szeretnénk termeszteni a kertünkben, és azoknak milyen támaszték igényei vannak, így előre be tudjuk szerezni a szükséges alapanyagokat, és el tudjuk készíteni a tökéletes támrendszert.

Ezek a növények hálásak, ha támaszkodhatnak rád

Többek között a szőlőnek, a málnának, a szedernek, de a paradicsomnak, a babnak és az uborkának, a köszmétének és a ribiszkének is támaszra van szüksége. Ezek a támasztékok pedig sokféle anyagból készülhetnek.

uborka

Az uborkának nincs kifogása a magassággal szemben. Fotó: Shutterstock

A támrendszer oszlopai készülhetnek fából, vasból, fémcsőből. Fontos, hogy ne törjenek és ha lehet, ne rozsdásodjanak. Nem árt tehát a fából készült oszlopokat is lekezelni, hogy minél hosszabb életűek legyenek.

A legegyszerűbb módszer, ha oszlopokból készítünk támasztékot. Az oszlopokat 50-70 cm-re süllyeszthetjük a földbe úgy, hogy a talaj felszíne feletti magasságuk körülbelül 180-200 cm legyen. Szükség lesz vékonyabb oszlopokra, és vastagabb, tartóoszlopokra is. A vékonyabb karókat érdemes 6-8 m-re, míg a vastagabbakat 10-12 m-re felállítani. Az oszlopokra feszítsünk 4-5 sorban 2,5-3,0 mm vastagságú, rozsdamentesített fém- vagy műanyag huzalokat. Ezeket az oszlop anyagától függően felszegeljük, vagy akár kampókat is készíthetünk és azokra erősíthetjük fel a huzalokat.

Fontos, hogy az alap mindig kellően mély és stabil legyen, hogy egy nagyobb vihar se tudja ledönteni az építményünket a lábáról. Arra is oda kell figyelni, hogy a huzalok egyenletesen feszesek legyenek, ugyanis a laza huzalba könnyen belekap a szél és sérülést okozhat. Éppen ezért időnként le kell ellenőrizni az oszlopok és a huzalok állapotát, és meg kell erősíteni, illetve utána kell húzni azokat.

A támaszrendszer végoszlopait ki kell merevíteni, amelyre a házikertben remek megoldás lehet, ha a kerítés oszlopaihoz rögzítjük azokat. Azonban magát a kerítésoszlopot soha ne használjuk támaszberendezésként, mert egyrészt a közös kerítésnél ez jogilag nem megengedett, másrészt nem is fogunk hozzáférni a sövényhez.

Szőlő esetében a támaszték alsó huzalja a legalsó tőkekar magasságában legyen, amelyik alacsony kordonnál 50-60 cm, közepesnél 80-100 cm, magas kordonnál 140 cm. A fiatal szőlőhajtások esetében fontos, hogy az alsó huzal és a következő huzalpár közötti távolság ne legyen nagyobb 30-40 cm-nél, hiszen így nem tud kárt tenni a szőlőben egy esteleges szélvihar.

A málnasorok esetében elegendő két huzalpárt kifeszíteni, 50-60 és 120-130 cm magasságban. A legtöbb növény esetében azonban elég, ha karóról gondoskodunk. Ezek leginkább akácból vagy más keményfából készülhetnek. Méretüket tekintve legyenek körülbelül 220-240 cm magasak, és ebből 50-60 cm kerüljön a talajba.

Takaríts meg helyet a támasztékkal

A támaszték remek lehetőség arra, hogy a növény meg tudja tartani a termést, az ne kerüljön a földre, így minél több hozamot érhessünk el. A növény egészsége szempontjából is nagyon fontos, hiszen így maga a növény nem törik el, nem kerül a talajra. De nem csak ebben segíthet a támaszték. Ha kicsi a kertünk, vagy egyáltalán nincs is kertünk, és a balkonon szeretnénk kertészkedni, elengedhetetlen, hogy ne oldalra, hanem felfelé terjeszkedjünk.

Azonban ilyenkor is különösen fontos a biztonság, hiszen senki sem szeretné, ha a sokadik emeletről hullana alá az általa termesztett zöldség vagy gyümölcs, akár a tartószerkezettel együtt.

bab

A babból kiváló lugast készíthetünk. Fotó: Shutterstock

Sok növényt a kertben is érdemes felfuttatni, hiszen így jóval kevesebb helyet fognak foglalni. Az uborka például szerencsére nem tériszonyos, így nyugodtan vágjunk bele vele a vertikális kertészkedés rejtelmeibe.

Ehhez szükségünk lesz egy 150-180 cm magasságú futtatórácsra, amelyet nagyon stabilan kell elhelyezni. A rács alja legyen minimum 15 cm-re a talajtól. A növényeket mindenképp kössük ki, különösen, ha erkélyen neveljük őket, mert egy vihar pillanatok alatt bele tud kapni, és így nem csak a növény sérülhet meg, hanem az is, akire ráesik.

A támaszték lehet egyben kerti bunker is

Régen nem is volt olyan rossz szokás, hogy a kukorica mellé mindig babot is vetettek, így az kiválóan fel tudott rajta futni. A bab ráadásul nem csak finom és egészséges, de ha ügyesen futtatjuk fel, még egy csodás kerti lugas is lehet a gyermekeink számára.

Ehhez legalább négy karóra lesz szükségünk. Mivel a bab legalább 2-3 méter magasba szeret futni, így érdemes jó nagy karókat választani és befuttatni őket babbal. Így a gyerekek még a nyári melegben is tovább kint tudnak játszani a kertben, ráadásul a család babszükségletét is ki tudjuk elégíteni a lugas segítségével.

A legegyszerűbb lugasépítési mód, ha veszünk négy darab, körülbelül 2-3 méter magas karót, és azok végét leássuk jó mélyre úgy, hogy egy 70-80 cm hosszúságú négyzetet alkosson a négy leásott karó sarka. Ezután kössük össze a tetejüket úgy, hogy gúlát alkossanak. Máris kész az indiánsátorhoz hasonlító lugas. A rudak külső részénél vessük el a babszemeket.

De ahhoz, hogy igazán szép és üde legyen a lugas, fontos, hogy folyamatosan öntözzük. A bab az enyhén lúgos talajt kedveli, de az átlagos kerti talaj is tökéletesen megfelelő a számára. Az érett komposztot pedig biztosan meg fogja hálálni.

Arra is ügyelni kell, hogy a babzsizsik ne előzzön meg minket a betakarításkor. Ebben a csávázott vetőmag használata segít, illetve ha látjuk, hogy a hüvelyek viaszosodnak, akkor használjunk irtószert. Sajnos a takácsatka és a levéltetvek is kedvelik, így nagyon fontos a permetezés, és hogy egymást követő évben ne ültessük a babot ugyanarra a helyre.

A száraz hüvelyeket elég csak október környékén leszedni, majd a kifejtés után száraz, hűvös helyen tárolni. A bab ráadásul nem csak finom, de kiváló vitaminforrás is, hiszen sok B1-, B2- és C-vitamin található benne, a vas, a foszfor és a kálcium mellett.

Termésben gazdag kertet kívánunk!