Sajnos sokaknak nem adatik meg, hogy kertes házban éljenek, mégsem szeretnének kimaradni abból a leírhatatlan élményből, amelyet a saját maguk által termesztett zöldségfélék adnak. Azt a paradicsomot leszakítani és elfogyasztani, amit saját kezeddel palántáztál, ültettél el, öntöztél, kacsoltál, karóztál, összehasonlíthatatlanul nagyobb élmény, mint a boltban megvenni akármelyik bio csodát.

A paradicsom a balkonon is megterem. Fotó: 123rf.com

Ha nincs kerted, akkor sem kell lemondanod erről, hiszen vannak olyan növények, amelyek a balkonon is tökéletesen érzik magukat. Adunk is rögtön öt tippet, hogy válhatsz igazán tökéletes balkonkertésszé!

Fontos, hogy tisztában legyél a balkonod fekvésével és azzal, hogy mennyi fény éri egy átlagos nap folyamán. Ez alapján kell kiválasztanod a termeszteni kívánt növényeket. Ha a balkonod árnyékos, akkor a kevésbé fényigényes növények termesztése lesz a nyerő, azonban ha akár napi 6 órán át is éri napfény, semmi akadálya, hogy fényigényes növényeket válassz.

De nem elég a tájolás, ebben az esetben a méret a lényeg. Fel kell mérned, hogy mennyi növényt tudsz kényelmesen felnevelni. És a felnevelés szó itt nagyon fontos, hiszen azok az aprócska magok, és vékony kis palánták hamarosan óriási esőerdővé tudnak nőni. Úgyhogy ne hagyd, hogy elhatalmasodjon rajtad a kertész láz, és a végén már csak bozótvágóval tudj kijutni a balkonra, mert a növényeid sem képesek zsúfoltságban fejlődni. A fokhagyma, a paradicsom, a koktélparadicsom, a chilipaprika, a saláta, a futóbab és az uborka is jó választás lehet. Azonban ne gondolkozz káposztában vagy tökben, ha csak egy kis terasz áll rendelkezésedre. Azért mindennek van határa, sajnos.

Ezután ki kell választanod, hogy mibe ültesd el a növényeidet. A terrakotta edények csodás látványt nyújtanak, azonban kissé súlyosak, így fontos tisztában lenned a balkonod teherbírási korlátaival. Vásárolhatsz kis cserepeket, nagy virágládákat, de mindig tartsd szem előtt, hogy nem elég tetszetősnek lenniük, a növényeid igényeit is tökéletesen ki kell tudniuk elégíteni. Ha olyan növényt ültetsz, amelynek nagy helyre van szüksége, ne kis cserépbe ültesd. A balkonládában mérd ki és megfelelő távolságra ültesd a magokat, hogy a gyarapodó növénynek elegendő helye legyen a fejlődéshez és a terméshozatalhoz. Az ültetőedények mélységét is ennek megfelelően válaszd ki.

A balkonodon is lehetsz igazi kertész. Fotó: 123rf.com

  • A megfelelő növény a megfelelő földben fog igazán tökéletesen fejlődni. Akár mindegyik típushoz vásárolhatsz külön neki ajánlott földet, ami nagy előny. Ezt egy konyhakertben nem biztos, hogy meg tudnád tenni. Használd hát ki, és támogasd a tökéletes földdel és a neki való tápanyagokkal növényeidet.
  • Ne csak nagyban gondolkodj! Egy emeletes, több részből álló ültetőedényben akár az egész család fűszernövényigényét ki tudod elégíteni. A petrezselyem, a kapor, a majoranna, a rozmaring, a menta vagy akár a citromfű is kitűnően megtermelhető a balkonodon.

A fűszernövényeidet is megtermelheted a balkonon. Fotó: 123rf.com

  • Ha oldalra nem tudsz terjeszkedni, akkor irány az ég felé! A legtöbb növényt ugyanis fel is tudod futtatni, így jóval kevesebb helyet fog foglalni. Az uborka például szerencsére nem tériszonyos, így nyugodtan vágj bele vele a vertikális kertészkedés rejtelmeibe. Remek módszer erre, ha egy 150-180 cm magasságú futtatórácsot helyezel el jó stabilan úgy, hogy ne dőlhessen el. A rács alja legyen minimum 15 cm-re a talajtól. Figyelj oda, hogy mennyire szeles az erkélyed. Mindenképpen kösd ki a növényeidet, mert egyrészt megsérülhetnek egy nagyobb viharban, másrészt nem biztos, hogy sokan értékelik, ha uborkaeső hullik alá az autójukra a tizedik emelet magasságából. Rendszeresen szüreteld az uborkákat, hogy ezzel a növényt újabb virágzásra késztesd.

Hamarosan újra jelentkezünk, és beavatunk a balkonkertészkedés további rejtelmeibe.