Februárban rajtolhat el a vállalkozások elektromosjármű-beszerezéseit támogató program - közölte az Energiaügyi Minisztérium (EM) az MTI-vel.

30 milliárd forintos keretösszeg

A szaktárca mindenkit emlékeztetett arra, hogy 30 milliárd forintos keretösszegből igényelhetnek vissza nem térítendő állami támogatást a hazai gazdasági társaságok tisztán elektromos személygépkocsi, kisteherautó vagy kisbusz megvásárlásához.

Kiemelték, hogy egy jármű beszerezéséhez az akkumulátor kapacitásának függvényében 2,8-4 millió forint támogatás nyerhető el. A felhívás a zöldenergia hasznosítását ösztönzi, ami már véleményezhető, de a végleges kiírásra jövő év elejéig még várni kell. A pályázatokat várhatóan 2024. február elsejétől lehet benyújtani tizenhárom hónapon keresztül.

A magyar gazdaság jövője a zöldenergia

A minisztérium emlékeztetett mindenkit arra, hogy zöldenergia nélkül a jövőben nincsen gazdaság sem. A károsanyag-kibocsátás mintegy ötödéért a közlekedés és a szállítás felel, a környezetterhelés nagy részét tehát a közúti forgalom okozza. A cél a szektor zöldítése, amiben meghatározó szerepet játszik az elektromos autózás térnyerésének ösztönzése.

A korszerű járművekkel levegőszennyezés nélkül közlekedhetünk és szállíthatunk, nem melleleges csendesebbek, mint a belső égésű motorral hajtottak. Az elektromos autókkal az üzemeltetők működési-karbantartási költségeket takaríthatnak meg.

85 ezer zöld rendszámos gépjármű

A szaktárca szerint jelenleg nagyjából 85 ezer zöld rendszámos gépjármű közlekedik a magyar utakon. Ezek több mint fele tisztán elektromos személygépkocsi. A kormány a társadalmi egyeztetésen lévő programmal ösztönzi a vállalatokat arra, hogy e-járműveket vásároljanak.

"A támogatási összegek jelentősen mérséklik a hagyományos hajtású gépkocsik árelőnyét, vonzóbbá és kifizetődőbbé teszik az elektromos személy- és teherautók, kisbuszok megvásárlását"

- hangsúlyozza az EM.

Kik pályázhatnak?

A támogatásra magyarországi gazdasági társaságok, valamint a taxi szolgáltatást nyújtó vagy legalább két főt foglalkoztató egyén vállalkozások pályázhatnak a jövőre élesedő kiíráson. A flottaszolgáltatók külön programban vehetnek majd fel kedvezményes hitelt elektromos gépjárművek beszerezésére.

A tíz fő alatti állományi létszámú vállalkozások maximum egy, a 10-49 fő közöttiek öt, az 50-249 fő közöttiek tíz, míg a nagyobbak legfeljebb 16 járművet szerezhetnek be a támogatási program keretein belül.

Az egy cégre eső minimális támogatási érték 2,8 millió, a maximálisan elnyerhető forrásmennyiség pedig 64 millió forint lehet.

A fő cél a közlekedési szektor zöldítése - fotó: pexels.com

A minisztérium közleménye szerint a nemzeti Helyreállítási Terv hitelrésze terhére már a jövő év elején érkezhet előlegfinanszírozás Magyarországra, hiszen az uniós pénzügyminiszterek tanácsa a minap jóváhagyta az Európai Bizottság döntését.

Az energetikai intézkedéseket, valamint beruházásokat magába foglaló REPoweEU-fejezetre két részletben közel 1 milliárd eurót kaphatunk 2024-ben. A magyar kormány ebből a keretből 60 milliárd forintot különít el a vállalati járműbeszerzési támogatása mellett a hazai elektromos töltőhálózat bővítésére a közlekedés zöldítése érdekében.