A biztonságos és szakszerű szállítás egyaránt kulcstényező mind közlekedésbiztonsági, mind állatvédelmi szempontokból, akár egy családi kedvenc vagy egy kutyafalka az utastársunk, legyen szó családi kirándulásról, vadászatról, kutyás sportról vagy kutyakiállításról.

Utánfutók

Az utánfutókhoz és felépítményekhez kapcsolódó egyik különleges profil a kutyaszállító utánfutók gyártása, amelyre csak néhány cég szakosodott Európában kisebb szériában, köztük az 1992-ben alapított német WT-Metall.

Az egy- és kéttengelyes utánfutók alváza és felépítmény-vázszerkezete alumínium, a felépítmény ugyanolyan hőszigetelt panelokból épül fel, mint a frissárus hűtőkocsiké, így télen-nyáron hőszigetel, és könnyű tisztán tartani, fertőtleníteni. Az utánfutók típustól függetlenül ráfutófékesek, három féklámpával és tolatólámpával is fel vannak szerelve. Egy-egy utánfutó 2-8 közepes termetű kutya szállítására alkalmas.

Az elöl lévő ládában élelem és nagyobb méretű felszerelések, még a felnyitható tető alatt kisebb kellékek szállíthatók. Az utánfutók szellőző ablakokkal és ventilátorokkal is el vannak látva. Ezek energiaellátását saját, a gépkocsi elektromos rendszerétől független akkumulátor biztosítja. Ilyen körülmények között még egy hosszú út végén sem elcsigázva fognak megérkezni kedvenceink egy kiállításra vagy versenyre, és elhelyezésük is tökéletesen megoldott. Ettől függetlenül változatlanul szükségük lesz némi mozgásra és rendszeres itatásra útközben.

Fontos, hogy a kutyák testméretéhez kell típust választani a boxok mérete alapján, mert ettől függ, hogy fel tud-e benne állni vagy egyáltalán le tud-e benne kényelmesen feküdni!

Kínálat, főbb vonalakban

A legegyszerűbbek a Thermo Standard típusok, 1-4 kutya szállításra alkalmasak, ösúlyuk 140-320 kg, megengedett össztömegük 300-600 kg, a 9 altípusból a legnagyobb már kéttengelyes. A boxok elhelyezése változó: egy kutyához hosszanti, kettőhöz keresztben, 3 kutyához jellemzően elöl egy keresztben és kettő hosszirányban, míg 4 kutya esetén 2-2 hosszani box áll rendelkezésre. Ezért a hosszúság-, szélesség- vagy mélységadatok csalókák lehetnek. Itt a belmagasság 70-77 cm.

utánfutó

utánfutó

utánfutó

Thermo Standard – fotók: www.wt-metall.de

A Thermo Campeon kiviteltől függően 2-4 kutya számára nyújt elhelyezést, de a felnyitható tető alatt itt is elhelyezhetők a felszerelések és élelem, míg a Tandem változat tetején már akár szánt vagy kerékpárokat is szállíthatunk. A típusjelzésben a számok mindig a boxok (férőhelyek) számát jelölik.

A Thermo Black & White szintén 2-4 kutya szállításra alkalmas, a kéttengelyesek tetejére szintén lehet rakodni, míg a 4 kutyás változathoz például már osztott, színes izzós hátsólámpa és könnyűfém felni jár. Apró részlet, hogy az egytengelyeseken fekete műanyag, míg a kéttengelyeseken matt alumínium sárvédő ív van. A külcsín és felszereltség még ilyen utánfutóknál is fontos, nemcsak a gépkocsiknál!

utánfutó

Thermo Black & White – fotó: www.wt-metall.de

A Thermo Balance Royal esetében már nemcsak a fekete szegélyek és sárvédők a meghatározók, hanem egységesen hőfokszabályozó, dupla szellőztetés, valamint a hátsó ajtóknál már csúszásgátlós fellépő is jár a felszereltséghez, színes búrás, osztott hátsó lámpákkal. Továbbá itt már nem faléces a padlózat, hanem gumipadlós, ettől függetlenül a gondos gazdák minden esetben finomabb szalmával is kibélelik a boxokat a kutyusok számára. Fontos megemlíteni, hogy itt már egy fontos jogszabályi és műszaki ugrás is van: ezen utánfutók már 100 km/órával is vonathatók autópályán, ahol ezt a KRESZ megengedi.

utánfutó

Thermo Balance Royal – fotó: www.wt-metall.de

A Thermo Traveller Tandem 4 és 6 kutya, valamint sportfelszerelések szállításra is alkalmas. Az önsúly 450-600 kg, míg az össztömeg 3000, illetve 2000 kg, a sebességhatár itt 80 km/óra, és természetesen ráfutófékkel is rendelkezik. A friss levegőt álló helyzetben már külső-belső hőfokérzékelős, termosztátos rendszer biztosítja.

Az utánfutók kiviteltől függően külső, elektromos csatlakozással szintén rendelkeznek az állóhelyzeti működtetéshez, mint a lakókocsik.

utánfutó

utánfutó

Thermo Traveller Tandem – fotók: www.wt-metall.de

Mobil kivitel és felépítmény pick-upra

Ezek szintén hőszigetelt kivitelek. A mobil felépítmények úgy szerelhetők fel-le egy pick-up-platóra szinte percek alatt, hogy a platóajtót lenyitva még rakodhatunk is alá. Az „A" típusú 3-4 kisebb testű kutya szállításra alkalmas, azonban a különböző platóméretek miatt a felrögzítés és felfekvőfelület másként van kialakítva.

A WT-Metall cég öt európai modellhez gyárt szállítóegységet: Ford Ranger, Isuzu D-Max, Mitsubishi L 200, Toyota Hilux és Volkswagen Amarok. A nagyobb testűnek már a 3 férőhelyes „B" változat alkalmas, szériában emelőfülekkel a tetején. A nagyobb súly miatt ez már csak így szerelhető fel és le, de alatta a plató szintén használható.

A legnagyobb változat már egy fix felépítmény, 6 nagytestű kutya szállításához, felnyitható oldalfalakkal és közbenső tároló-, felszerelésszállító rekesszel. Ez rövidfülkés pick-up-alvázra és 2,8-3,5 tonna össztömegű kistehergépkocsik fülkés alvázára szintén felszerelhető.

utánfutó

„A" típusú felépítmény – fotó: www.wt-metall.de

utánfutó

„B" típusú felépítmény – fotó: www.wt-metall.de

utánfutó

Fix felépítmény 6 kutyához – fotó: www.wt-metall.de

Szállítóboxok minden méretben

Az egy- és kétkutyás szállítóboxok 3 és 5 ajtós, köztük a kombi személygépkocsikhoz szinte minden típushoz rendelkezésre állnak. Továbbá 4 és 5 rekeszeseket furgonokhoz, minibuszokhoz szintén kínálnak, fiókos tárolórekeszekkel és anélkül.

box

box

Szállítóboxok személyautóhoz – fotók: www.wt-metall.de

box

5 kutyás szállítóegység kisbuszhoz, furgonhoz – fotó: www.wt-metall.de

Forrás: www.wt-metall.de