A mandulaolaj nagyon sokféleképpen felhasználható: találkozhatunk bőrápolásban használható mandulaolajjal, étkezési célra használt mandulaolajjal, illetve mandula-illóolajjal, amelynek az aromaterápiában vehetjük nagy hasznát. Az alábbiakból megtudhatod, hogy a mandulaolaj fogyasztása hogyan járul hozzá az egészséged megőrzéséhez.

A mandulaolaj egészségügyi előnyei

• Ha valakinek étkezés után hirtelen nagyon megugrik a vércukorszintje, jó szolgálatot tehet a mandulaolaj. Egy kutatásba 2-es típusú cukorbetegségben szenvedő betegeket vontak be, akiknek minden étkezést követően mandulaolajat adtak. A vizsgálati eredmények azt mutatták, hogy a mandulaolaj segített a vércukorszint szabályozásában.

• A mandulaolaj segíti és támogatja az emésztést. Nagyon jó hatással van a bélmozgásokra, ami jó hír lehet azoknak, akik irritábilisbél-szindrómában szenvednek. Emellett a mandulaolaj még a bélflóra egyensúlyát is helyre tudja állítani az eddigi kutatási eredmények alapján.

• A mandulaolaj igen gazdag forrása az egyszeresen telítetlen zsírsavaknak, ami hasznos lehet akkor is, ha fogyni szeretnénk. Ezek a zsírsavak nemcsak segítenek a fogyásban, hanem az optimális testsúly megtartását is támogatják, és még energiát is szolgáltatnak a szervezetünk számára.

• A mandulaolaj aktívan hozzájárul a szív egészségéhez, mivel csökkenti az LDL-koleszterin-szintet, és segít megnövelni a jó, azaz a HDL-koleszterin szintjét.

• A mandulaolaj gyulladáscsökkentő hatású a benne lévő linolsavnak és linolénnak köszönhetően.

• A mandulaolaj fogyasztása előnyös lehet az anyagcsere fokozásában is.

mandulaolaj

A mandulaolaj támogatja a szív egészségét – fotó: Shutterstock

A mandulaolajat ne melegítsük magas hőmérsékleten, tehát nem süthetünk benne húst és más élelmiszereket. Azonban salátáinkon az eddig használt olajat nyugodtan helyettesíthetjük mandulaolajjal. A mandulaolaj továbbá kiválóan használható sütemények készítésekor kellemesen édes ízének köszönhetően.

Forrás: gyogyszernelkul.com