A növényi olaj a meghatározás szerint valamilyen növény magjából vagy egyéb részéből kinyert, szobahőmérsékleten folyékony halmazállapotú zsiradék. Azonban nagyon nem mindegy, hogy az olajat milyen eljárás során nyerik ki az adott növényből.

A leginkább a hidegen sajtolt olajok őrzik meg a legtöbb értékes összetevőt. Sajnos a melegítéssel nagyon sok tápanyag elveszik, míg a finomított olajban található a legkevesebb jótékony hatású összetevő.

A növényi olajokat sokféle módon felhasználhatjuk. Némelyik csak hidegen fogyasztható, de akad közöttük olyan, amelyikkel süthetünk, főzhetünk is, de olyanok is vannak, amelyeket csak külsőleg, kozmetikai célokra használhatunk. Így hát nagyon fontos, hogy mielőtt bármilyen növényi olajat használunk, tudjuk meg, hogy pontosan milyen módon lehet azt felhasználni.

  • A szőlőmagolaj Örményország területéről származik, de nagyon gyorsan híre ment jótékony hatásainak, így manapság már az egész világon megtalálható. A szőlőmagolaj zöldessárga színű. Nagyon magas az A-, B-, C- és F- vitamin tartalma. Csökkenti a káros koleszterint szintjét és növeli a jót. Nagyon jó hatással van a vérrendszerre, a keringésre, a szívre és gátolja az érelmeszesedést. A gasztronómiában leginkább különféle ételek pirítására használjuk, de nagyon jól lehet benne sütni, például zöldségeket.

egészséges szőlőmagolaj

A szőlőmagolaj jó hatással van egészségünkre. Fotó: 123rf.com

 

  • A repceolaj a mediterrán térségből vált ismertté. A csodás, sárga repcetáblák nagyon sokakat ihletnek fényképezésre, de nem csak a látványa kedvez nekünk, hanem egészségünkre is nagyon jó hatással van. A repce magjából sajtolással  nyerik ki a repceolajat, amelynek túlzott mértékben történő fogyasztása káros lehet a benne található eikozénsav és eruksav miatt. Magas omega 3 zsírtartalma miatt viszont különösen ajánlott a fogyasztása.
  • Az olívaolaj az egyik legsokoldalúbb és legegészségesebb olaj. Fogyaszthatjuk nyersen, salátáinkra csepegtetve, vagy finom, friss kenyeret beleforgatva, de használhatjuk sütéshez és főzéshez is. Az extra szűz olívaolaj finomítatlan, és ráadásul telítetlen zsírsavakban gazdag. Az olívaolajnak alacsony a füstpontja, így egyáltalán nem javasolt magas hőfokon használni. Erre a sütés során is nagyon oda kell figyelni, mert sok tápanyag elveszhet, és az étel íze sem lesz annyira finom. Az olívaolaj csökkenti a koleszterinszintet, segít a szív- és érrendszeri problémák megelőzésében, pozitívan hat az emésztésre, és még a gyomorrontás tüneteit is képes enyhíteni, ráadásul rengeteg E-vitamin is van benne.
  • A kókuszolaj ugyan nagyon egészséges, de a legújabb kutatások szerint magas a telített zsírsavtartalma, ezért csak mértékkel javasolt a fogyasztása. Az olívaolajjal ellentétben nyugodtan süthetünk és főzhetünk vele magas hőfokon is, ráadásul nem csupán belsőleg, külsőleg is nagyon hatásos. A bőrünk, a hajunk, a körmünk mind nagyon hálás lesz nekünk, ha bedörzsöljük vele.
  • napraforgóolaj az egyik legnépszerűbb és leggyakrabban használt olajtípus hazánkban. Magas E-vitamintartalma van. Magas füstpontja pedig alkalmassá teszi a magas hőfokon történő sütésre is.
  • Az avokádóolaj az olíva olajhoz hasonlóan finomítatlan, és telítetlen zsírsavakban gazdag. Füstpontja magasabb, így nagyobb hőfokon is biztonsággal süthetünk vele. Állaga nem teljesen olajszerű, hanem inkább az avokádóhoz hasonlóan krémes állagú. Magas az E-vitamintartalma.
  • A földimogyoró olaj csak nemrég lett igazán felkapott. Ez az olaj a főzéshez használatos olajok közül telítetlen zsírsavakban a leggazdagabb, és még a magas hőmérsékleten történő sütést is jól bírja. Ráadásul az íze nagyon kellemes, mogyoró íz, melyhez csodálatos illat is társul. Azonban nagyon vigyázni kell vele, mert nagyon komoly allergiás rohamokat válthat ki az arra érzékenyeknél!
  • A dióolaj nem ajánlott a sütéshez és főzéshez, mert nagyon alacsony a füstpontja. De ez semmit sem vesz el értékéből, hiszen csodálatos íze és illata tökéletesen alkalmassá teszi saláták ízesítésére. Édeskés íze miatt akár süteményekre, palacsintákba, sőt, akár még fagyira is tehetjük. Sokan esküsznek rá a kávé ízesítőjeként is. Bőven van benne omega-6 zsírsav és omega-3 zsírsavakat is tartalmaz, mely segít a gyulladásokkal szembeni védekezésben.
  • A ricinusolaj Afrikából származik. és bár magja ricint tartalmaz, ami egy súlyos méreganyag, az olaja mégis fogyasztható, hiszen sajtolás után forró vízzel felfőzik, így hatástalanítva a mérget. A ricinusolajjal gyakran találkozhattunk gyerekkorunkban, hiszen emésztést serkentő, vagyis hashajtó hatása van.
  • A tökmagolajat melegen sajtolják. Nagyon ízletes, jellegzetes színvilágú olaj, mely rengeteg kedvező hatással bír. Csodás lesz tőle a haj és a bőr, javítja a keringést, enyhíti a menopauza és a prosztatabetegségek tüneteit. A tökmagolajnak van hidegen sajtolt változata is, amelyet kiválóan használhatunk saláták ízesítéséhez.
  • A szójaolaj Japánból indult hódító útjára, de mára ez lett a világ legtöbbet használt olajnövénye. Nagyon egészséges, hiszen magas az E-vitamin-tartalma, sok többszörösen telítetlen zsírsavat tartalmaz és segít a rákos eredetű megbetegedések kialakulásának megelőzésében. Az utóbbi időkben azonban egyes kutatások miatt támadások érték, hiszen felelőssé tették a cukorbetegség és az elhízás kialakulásáért. Ezért érdemes mértékletesen fogyasztani belőle.

napraforgóolaj sűtés

A napraforgóolaj alkalmas sütésre is. Fotó: 123rf.com

  • A mandulaolaj préseléssel kerül kinyerésre. Külsőleg hatásos igazán, hiszen kitűnő hatással van a bőrre, melyet puhává és hidratálttá tesz. A keserű mandulából kinyert illóolajat parfümök készítésére használják.
  • A szezámmagolaj Indiából származik, és már több mint 6000 éve használják. A sütés során mogyoró ízt ad az ételhez, de az ízén túl még egészségünkre is jótékony hatással van. Gyulladáscsökkentő és bőrápoló hatása van.
  • A jojobaolaj a jojobacserje diójából préselt olaj. Mexikóban és az USA déli államaiban őshonos, nem véletlen, hogy az indiánok évezredek óta ismerik. Kiváló bőr- és hajápolásra, de véd a napfény káros hatásai ellen is, és még a sebek fertőtlenítésében is élen jár.
  • A babérolajat leginkább szappanok készítésére használják, de illóolajai fájdalom- és gyulladáscsökkentő hatásúak.  Antibakteriális, fertőtlenítő hatása miatt sok lábápolási termékben megtalálható.

Számos hasznos olajjal találkozhatunk, melyek mindegyikére igaz, hogy fontos a használatuk előtt a felhasználási módjukról és a fogyasztási mennyiségükről tájékozódni.