Az aloe vera már évezredek óta áll a szolgálatunkban, mint gyógynövény. Számtalan kozmetikai készítményben és egészségmegőrző termékben találkozhatunk vele, emellett még dísznövényként is megállja a helyét az otthonunkban.

Azonban nem csupán a belső, zselés része ér kincset hanem a héja is. Nem árt tehát, ha tartunk a kertben és az otthonunkban is aloe verát.

Az aloe vera héja is kincset ér

Az aloe vera zselés belsejére óriási a kereslet, a „héját" azonban eddig szerves hulladékként kezelték. A tudósok azonban rájöttek, hogy a növény levelének lehámozott külső, vastagabb szövete vagy héja távol tartja a rovarokat, így természetes rovarölőként működik - tudjuk meg a greendex.hu cikkéből.

aloe vera

Az aloe vera nem csupán a belsejével segít. A héja is hasznos. Fotó: Shutterstock

Az aloe vera héjában több olyan bioaktív hatóanyagot is kimutattak, amelyek segítenek a kártevők távoltartásában. Dr. Debasish Bandyopadhyay, a projekt vezető kutatója akkor kezdett el érdeklődni az aloe héjának rovarölő szerként való felhasználása iránt, amikor meglátogattak egy helyi aloe vera termesztőközpontot, és látta, hogy az aloe vera leveleire nem szállnak rá a rovarok.

Habár a hobbikertészek között már sokan használják az aloe gélt, mint a természetes növényvédőszer-keverékek egyik összetevőjét, ebben nem kap helyet annak külső héja. Az aloe héját mezőgazdasági hulladékként kezelik, és biomassza előállításra használják, például talajjavításra, azonban miközben lebomlik, metánt és más üvegházhatású gázokat bocsát ki a légkörbe.

A szakember ezért tovább folytatta a vizsgálatokat, és most igyekszik kidolgozni egy természetes alapú és költséghatékony növényvédő szert. Bandyopadhyay a Texasi Rio Grande Valley Egyetem munkatársaival együtt végezte a vizsgálatait.

Az aloe vera héjakat sötétben, szobahőmérsékleten szárították meg úgy, hogy levegőt áramoltattak át rajtuk. A kutatók ezután hexánnal, diklórmetánnal, metanollal és vízzel különböző kivonatokat állítottak elő a szárítmányokból. Az új kísérletekben a diklórmetán-kivonat sokkal nagyobb rovarölő hatást mutatott a mezőgazdasági kártevőkkel szemben, mint a hexánkivonat. A kutatócsoport több mint 20 vegyületet azonosított az aloe vera héjában, amelyek közül soknak antibakteriális és gombaellenes hatásai vannak, és ezek között találtak rá arra a vegyületre is, mely rovarölő tulajdonságokkal rendelkezik.

A kutatók tovább folytatják a vizsgálatot. Elemzéseket végeznek, hogy a szabadföldi körülmények között mennyire válnak be a készítmények a kártevő rovarok ellen, és vizsgálják, hogy a vegyületek milyen hatással lehetnek a szúnyogokra és a kullancsokra.

Így legyen otthon aloe verád

Az aloe vera nem csupán gyönyörű, de gyógyhatása miatt is érdemes otthon nevelni. Ráadásul akár kertben, akár lakásban is tarthatjuk. A lakásban ráadásul még a levegőt is megtisztítja, mivel megszűri a levegő formaldehid tartalmát. De ha a kertben tartjuk, még a tél előtt védett helyre kell vinni, ahol biztosított számára a körülbelül 5 Celsius-fokos hőmérséklet.

Nagyon fontos, hogy soha ne álljon pangó vízben, így ha odakint neveljük, ügyeljünk rá, hogy ne tudjon megállni a cserépben az esővíz. Tegyünk apró köveket a cserépben a föld tetejére, amely elvezeti a felesleges vizet és meggátolja, hogy az megálljon.

aloe vera

Legyen a kertedben és az otthonodban is aloe vera. Fotó: Shutterstock

Az aloe vera nagyon kedveli a napos helyeket, de a folyamatosan tűző napsütés nem tesz jót neki. Sőt, még a levelei is elszíneződnek tőle. Akár fél évet is kibírna víz nélkül, de ezt azért inkább ne próbáljuk ki. Akkor locsoljuk meg, amikor a földje már teljesen száraz, és nyáron is elég akár kéthetente meglocsolni.

Bár az aloe verának tápoldatozásra nincs szüksége, időnként ültessük át, hogy a talajból minden számára szükséges tápanyaghoz hozzá tudjon jutni. Ezt azonban soha ne nyáron végezzük. Mindig ősszel kell átültetni. Ha kedvezni akarunk neki, pozsgásoknak való tápoldatot adjunk az aloe verának.

Az aloe vera azonban nem mindenki számára kedves. Mérgező lehet, ha kutya vagy macska eszik belőle, így tartsuk távol házi kedvenceinktől. Az aloe vera szaporítása nagyon egyszerű. Meg kell keresni rajta az új hajtásokat, amelyek világosabb színűek. Emeljük ki az egész növényt és úgy válasszuk le róla óvatosan a friss hajtásokat. Az anyanövényt a leválasztások után ültessük vissza az eredeti edényébe, a friss hajtásokat viszont egyesével ültessük el egy körülbelül 10 cm átmérőjű, lyukas aljú cserépbe, 2 cm mélyen. A földje legyen tőzegben gazdag, amelyet homokkal lazíthatunk.

A fiatal növények nem rendelkeznek gyógyító hatással, sőt, bizonyos esetekben akár árthatunk is velük! Ezért nagyon fontos, hogy csak akkor használjuk a növényből nyerhető zselét és nedveket, amikor az már elérte a négy-öt éves kort.

Amikor a növény elérte a négy-öt éves kort, egy éles késsel vágjunk az alsó, idősebb leveleiből egy darabot. A benne lévő zselés réteget közvetlenül használhatjuk a bőr ápolására, égési sebek, vagy rovarcsípések kezelésére.

A frissen levágott levélből kinyert zselé rengeteg hasznos hatóanyagot tartalmaz. Az egyik ilyen az acemannán, ami nem más, mint egy különleges immunrendszer serkentő.

Minden okunk megvan tehát rá, hogy legyen saját aloe vera növényünk.