Nem is gondolnánk, de a meleg a szobanövényeket is megviseli. Habár ők a lakásban próbálják átvészelni a nyarat, az igényeik megváltoznak, amikor odakint tombol a hőség. A nyári meleg ugyanis a szobanövényekre is hatással van. A száraz, forró levegő nem tesz jót nekik, így hát a nyári időszakban különösen oda kell figyelni rájuk.

Ha tehetjük, a legforróbb időszakban ne az ablakban tartsuk őket, hiszen az üveg még jobban felmelegíti a napsugarakat, így akár még a leveleik is könnyedén megéghetnek. És természetesen nem árt, ha nem feledkezünk meg az öntözésről sem. Persze ez nem azt jelenti, hogy pangó vízben kell állniuk a növényeknek, hiszen azt kevés növény éli túl.

Ha viszont úgy érzed, folyton elfelejted megöntözni a szobanövényeidet, arra is van megoldás! Akadnak ugyanis olyan szobanövények, amelyek megbocsátóbbak a többieknél, így a kevéssel is beérik. Nem mindegyikük igényel túl sok figyelmet, de attól egyik szobanövény esetében sem tudunk megkímélni téged, hogy ne kelljen rendszeresen öntöznöd, csupán a műanyag változatok esetében.

Azonban vannak olyan szobanövények, amelyekkel az öntözésen kívül nem igazán kell foglalkoznod, így akkor is tarthatod őket, ha nagyon elfoglalt vagy, de mégsem szeretnél lemondani a növényekről az otthonodban. A szépségük pedig minden esetben magával ragadó, így egészen biztosan nem fogod megbánni, ha helyet adsz nekik az otthonodban.

1. Lándzsarózsa

A lándzsarózsa igazán remekül tűri a szárazságot, így ha jellemző rád, hogy megfeledkezel az öntözésről, ő lesz a te növényed. A lándzsarózsa, a szúrós és a csíkolt lándzsarózsa, Brazíliában őshonos bromélia. Csodás rózsaszín virágai vannak, hosszúkás, mintás levelei tőlevélrózsába rendeződnek. Sajnos az anyanövény a virágzás után elpusztul, de ha elülteted az általa hozott utódnövényeket, azok ismét virágozni fognak.

lándzsarózsa

A lándzsarózsa gyönyörű, és még a feledékeny kertészek is jól kijönnek vele. Fotó: Shutterstock

Mivel kicsi a helyigénye, kis méretű lakásokban is ideális, sőt, még a cigaretta füstjét is képes jól tolerálni. Szereti a világos helyet, de a tűző napot nem jól viseli. A laza szerkezetű, tőzeges virágföldet kedveli. Mivel trópusi növény, meg fogja hálálni, ha párás levegőt biztosítasz számára azzal, hogy néha nedves ruhával áttörölgeted a leveleit.

Ha túlságosan száraz a földje, leveleinek csúcsa barnulásnak indul, de a túlöntözést sem tűri jól, mert az hamar gyökérrothadáshoz vezethet. A pajzstetvek megtámadhatják, így nem árt néha átvizsgálni, és megszabadítani tőlük.


2. Sarjika

A sarjika igazán különleges szobanövény. Csónak alakú levelei szélén képes utódokat hozni, így szaporítása igazán egyszerű. Madagaszkárban őshonos, ahol a tél végén virágzik. Azonban lakásban tartva, apró virágait ritkán láthatjuk. Nem is baj, hiszen a virágzás után az anyanövény elszáradna, és csak a sarjait elültetve tudnál továbbra is gyönyörködni benne.

A sarjika a varjúhájfélék családjába tartozik, így rokona a majomkenyérfának. Nagyon jól tűri a szárazságot, így a feledékeny kertészek kedvenc növényeinek egyike. Azonban sokkal szebb, ha rendszeresen öntözöd. Tápoldatozni nem szükséges, de ha havonta egyszer adj neki, azt meg fogja hálálni. Kedveli a jó vízelvezetésű talajt, így ideális számára a kaktuszféléknek való ültetőkeverék. Fényt kedvelő növény, de közvetlen napsugárzásnak nem szabad kitenni.

majomkenyérfa

A majomkenyérfából bonsai is nevelhető. Fotó: Shutterstock

3. Viaszvirág

A viaszvirágot szinte lehetetlen elpusztítani, ráadásul igazán különleges és szép növény. A nevét levelei és virágai viaszos kinézete ihlette. Csillag alakú virágai piros, fehér, rózsaszín, lila, sárga, narancssárga, és akár fekete színben is pompázhatnak, illatuk pedig varázslatosan mézes.

A viaszvirág kedveli a napfényes helyeket, sőt, az igazán erős, közvetett fényben képes a legjobban növekedni. Ilyen körülmények között virágzik a leggyakrabban. Képes a leveleiben tárolni a vizet, így a talaját nyugodtan hagyhatod kiszáradni, és csak azután öntözd meg. Azonban ne közvetlenül a vízcsapból öntözd, hanem hagyd egy napig pihenni az öntözővizet, hogy a benne lévő klór és egyéb vegyszer elpárologjon.

viaszvirág

A viaszvirág virágjának csodálatos az illata. Fotó: Shutterstock

Havonta szüksége van tápoldatozásra, azonban az ajánlott mennyiségnek inkább csak a felére hígítsd fel a tápoldatot. Bár a hőmérsékletre nem igazán érzékeny, a legjobban a 18-27 Celsius-fok közötti hőmérsékletet kedveli.

Ahhoz, hogy virágaiban gyönyörködhess, a növénynek legalább 3 évesnek kell lennie. A gyönyörű viaszvirágoknak öt szirmuk van, és a régebbi szárakon képesek kifejlődni, így azokat soha ne vágd le. Ha télen, amikor a növény pihen, hagyod teljesen kiszáradni a talajt, majd ezután öntözöd csak meg, az tavasztól erőteljesebb virágzásra fogja ösztönözni. Virágai kis illatos esernyőkhöz hasonlatosak, és a növény korától, illetve a rendelkezésére álló fényviszonyoktól függően akár 50 virágot is hozhat egyszerre.

A viaszvirágot sajnos nem csak mi, de a pajzstetvek, takácsatkák és a levéltetvek is kedvelik, leggyakrabban megjelenő betegsége pedig a szürkerothadás, amely szürke foltokat idéz elő a levelein. Ha túlságosan nedves környezetben tartod és túlöntözöd, az a növény levél-, szár- és gyökérrothadásához vezethet.

A viaszvirág kedveli a jó vízelvezető talajt. Azért, hogy elkerüld a túlöntözést, mindenképpen olyan cserépbe ültesd, amelyből távozni tud a felesleges víz. A viaszvirág könnyen szaporítható. Ehhez csak az új vesszőket kell vízben vagy földben gyökereztetni. Bár nem mérgező, ne engedd a gyerekeknek és a házi kedvenceinknek, hogy falatozzanak a leveléből.

4. Majomkenyérfa

A majomkenyérfa, vagy más néven majomfa, vagy pozsgafa a varjúhájfélék családjába tartozik.  Dél-Afrikában őshonos, és akár bonsaiként is nevelhető. A majomkenyérfa a világos helyeket kedveli, de ne tedd ki közvetlen napfénynek. Nyáron akár a szabadban is tarthatod, de csakis olyan helyen, ahol meg van védve az esőtől. Télen 10 Celsius-fok körüli hőmérsékletet igényel, különben nagyon meg fognak nyúlni a levelei.

Talaját nyáron mérsékelten nedvesen kell tartani, télen pedig nyugodtan hagyhatod, hogy szinte teljesen kiszáradjon. Nyáron havonta egyszer érdemes kaktusz tápoldatot adni neki. Átültetést csak abban az esetben igényel, ha kinőtte a cserepet. Ehhez érdemes homokkal kevert B virágföldet használni. Szaporítani tőzeg-homok keverékében lehet, fejdugvánnyal gyökereztetve. Ha télen túl meleg helyen tartod, megtámadhatják a viaszos pajzstetvek és a gyökértetvek.

5. Aloe vera

Nevezhetjük aloénak, vagy aloe verának, a lényeg, hogy egy igazán hasznos gyógynövényről beszélünk. Akár kertben, akár lakásban is tarthatod. Ha a lakásodban lel otthonra, hálája jeléül légtisztító képességeit is be fogja vetni, amellyel képes megszűrni a levegő formaldehid tartalmát. Ha a kertben tartod, ügyelj rá, hogy a téli fagyok előtt védett helyre kell vinned, ahol biztosíthatod számára a körülbelül 5 Celsius-fokos hőmérsékletet.

Nyáron ügyelj rá, hogy ha kiadós eső esett, ne álljon az esővíz a növény cserepében. Tegyél apró köveket a cserépbe, a föld tetejére, amely elvezeti a felesleges vizet és meggátolja, hogy az megálljon. Kedveli a napos helyeket, de a folyamatosan tűző nap nem tesz jót neki. Sőt, még a levelei is elszíneződnek tőle. Az aloe féltrópusi, évelő, pozsgás növény. Szobahőmérsékleten érzi a legjobban magát. A kánikula már sok neki, így vigyázz rá, hogy a kerted melyik részére ülteted.

Télen radiátortól távol, 5 Celsius-fokos hőmérsékleten érzi a legjobban magát. Az aloé legtöbb fajtája télen virágzik, ezért is fontos a teleltetése. Mivel Észak-Afrika és Dél-Amerika sivatagos részeiről származik, nem szereti vízben áztatni magát. Akár fél évet is kibírna víz nélkül, de ezt azért inkább ne próbáld ki. Akkor locsold meg, amikor a földje már teljesen száraz. Nyáron elég akár kéthetente meglocsolnod. Télen havonta egyszer adj neki vizet.

aloe vera

Az aloe csodás látványt nyújt, és nagyon hasznos. Fotó: Shutterstock

Bár tápoldatozásra nincs szüksége, időnként ültesd át, hogy a talajból minden számára szükséges tápanyaghoz hozzá tudjon jutni. Ezt soha ne nyáron végezd, mindig ősszel kell átültetni. Ha kedvezni akarsz neki mindezek ellenére, akkor pozsgásoknak való tápoldatot adj neki. Az aloe vera mérgező lehet, ha kutya vagy macska eszik belőle, így tartsd tőle távol házi kedvenceidet.

A szaporítása nagyon egyszerű. Meg kell keresned rajta az új hajtásokat, amelyeket onnan ismersz fel, hogy jóval világosabb a színűk. Emeld ki az egész növényt és úgy válaszd le róla óvatosan a friss hajtásokat. Az anyanövényt a leválasztások után ültesd vissza az eredeti edényébe. A friss hajtásokat egyesével ültesd el egy körülbelül 10 cm átmérőjű, lyukas aljú cserépbe, 2 cm mélyen. A földje legyen tőzegben gazdag, amelyet homokkal lazíthatsz. Szintén világos, de nem tűző napnak kitett helyet válassz ki számára. Locsold a kis növényt bőségesen az ültetés után.

Fontos tudnod, hogy a fiatal növények nem rendelkeznek gyógyító hatással, sőt, bizonyos esetekben akár árthatsz is velük! Ezért nagyon fontos, hogy csak akkor használd a növényből nyerhető zselét és nedveket, amikor az már elérte a négy-öt éves kort.

Az aloe nem vízinövény, így semmi esetre sem szabad túlöntözni, és hagyni, hogy a pangó vízben álljon. Onnan látod, hogy nem jól öntözöd, hogy levelei elsárgulnak, és szétesnek. Ha már megtörtént a baj, gyorsan távolítsd el a beteg leveleket és hagyd kiszáradni a növény földjét. Ha viszont túl kevés vizet adsz neki, akkor szép, húsos levelei el fognak vékonyodni. Ha a levelei barnák, esetleg égettnek tűnnek, akkor túl sok napfényt kapott. Helyezd át egy kevésbé napos, ámde világos helyre, ahol leginkább a délelőtti napsugarakban tud fürdőzni, és nem a délutániakban.

Ezek a gyönyörű szobanövények egészen biztosan elkápráztatnak szépségükkel, de azért ne feledkezz meg róla, hogy élőlények, így nekik is szükségük van gondoskodásra.