Az új kiterjesztett gyártói felelősségi (EPR) és koncessziós hulladékgazdálkodási rendszer bevezetésével 2023. július 1-jén változtak a környezetvédelmi termékdíjra vonatkozó szabályok is. Ettől az időponttól bizonyos termékek után a környezetvédelmi termékdíj mellett az EPR-kötelezettségeket is teljesíteni kell, olvasható a NAV honlapján.

Az EPR hatálya alá is bekerültek a környezetvédelmi termékdíj mellett

  • a termékdíjköteles csomagolószerek csomagolásként,
  • az akkumulátorok,
  • az elektromos és elektronikus berendezések,
  • a gumiabroncsok,
  • a reklámhordozó papírok,
  • továbbá az irodai papírok.

2023. július 1. óta ezen termékek első belföldi forgalomba hozatala, saját célú felhasználása, illetve – a kötelezett bejelentése alapján – készletre vétele után az EPR-kötelezettségeket is teljesíteni kell.

Nem kerültek ugyanakkor az EPR hatálya alá

  • az egyéb kőolajtermékek,
  • az egyéb műanyagtermékek,
  • az egyéb vegyipari termékek,

így ezeket továbbra is csak a termékdíj-kötelezettség terheli.

Mi köze a MOHU-nak az EPR-hez?

Az Európai Unió szigorú irányelvekben határozta meg, hogy a tagállamokban keletkezett hulladéknak minél nagyobb részét hasznosítsák újra, hogy így kerüljön be a körforgásos gazdaságba. A MOHU ennek a folyamatnak a megvalósításában vesz részt, újragondolva a hulladék szerepét – közösen azokkal, akik termelik, illetve kezelik vagy hasznosítják azt.

A körforgásos gazdasági modellben minden nem megújuló anyag zárt körben kering. A körforgásos gazdaságban ideális esetben a keletkező hulladék több mint a fele hasznosul, másodlagos nyersanyagként visszakerül az ipari termelésbe.

A gazdasági szervezeteknek fontos szerepük van az újrahasznosításban, amelynek egyik első lépése a regisztráció.

Regisztrálniuk kell az őstermelőknek

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara honlapján jelent meg egy összefoglaló azzal kapcsolatban, hogy

  • hogyan kell regisztrálni a MOHU felületén,
  • kikre vonatkoznak a szabályok.

Kinek kell regisztrálnia a MOHU felületén?

Őstermelőknek, családi gazdaságoknak, kistermelőknek, élelmiszeripari vállalkozónak/vállalkozásnak, kis- és nagykereskedőknek, valamint TÉSZ-eknek (összefoghatja a kisebb termelőket).

Vannak-e kivételek, kiknek nem kell regisztrálni a MOHU rendszerében?

Aki kizárólag szolgáltatást nyújt, annak nem kell regisztrálni.

Miért kell a MOHU felületén az EPR-el érintett gyártóknak regisztrációt végezni?

A regisztráció azért szükséges, hogy a MOHU egy átlátható nyilvántartást tudjon létrehozni és vezetni a hulladékáramokról annak gyűjtéséről, nyomon követéséről és ez alapján az EU felé eleget tenni a jelentési kötelezettségének.

A 15 oldalas kérdés-válaszgyűjtemény ITT érhető el.

EPR vagy termékdíj-fizetési kötelezettség?

2023. június 1-jén hatályba lépett a kiterjesztett gyártói felelősségi rendszer működésének részletes szabályairól szóló 80/2023. (III. 14.) Korm. rendelet, ezzel egyidejűleg módosult a környezetvédelmi termékdíj fizetésére vonatkozó szabályozás.

Az adott anyagfajtájú csomagolószerre megállapított környezetvédelmi termékdíj tételt csökkenteni kell a hulladékgazdálkodási intézményi résztevékenység ellátásával összefüggő díjak, a díjalkalmazási feltételek, valamint a díjmegfizetés rendjének megállapításáról szóló 8/2023. (VI. 2.) EM (Energiaügyi miniszteri) rendeletben megállapított, ugyanazon csomagolási anyagfajtára vonatkozóan meghatározott díjtétellel, válaszolta kérdésünkre a NAV sajtóosztálya.

A termék- és anyagáramonként fizetendő termékdíjtételeiket meghatározó általános formula:

T = (AT - F)

T: termékdíjtétel (Ft/kg) azzal, hogyha (AT - F) eredménye negatív összeg, a T értéke nulla,

AT: a környezetvédelmi termékdíjról szóló törvény 2. mellékletében meghatározott, az adott termék- vagy anyagáramra vonatkozó általános termékdíjtétel (Ft/kg),

F: az adott termék- vagy anyagáramra vonatkozó, a termékdíj megállapítási időszak első napján hatályos miniszteri rendeletben megállapított összege (Ft/kg), csomagolószer esetén az abból előállításra kerülő csomagolás után fizetendő, miniszteri rendeletben megállapított összege.

A mézesüveggel mi a helyzet?

Például üveg esetében a kiterjesztett gyártói felelőségi díjtétel 77 ft/kg, így környezetvédelmi termékdíj-fizetési kötelezettség nem keletkezik. (Mivel a gyártói felelősségi díjtétel az üveg anyagára esetében magasabb, mint a környezetvédelmi termékdíjtétel.)

Korábban sem volt jellemző, hogy mezőgazdasági termelőt termékdíj-fizetési kötelezettség terhelte, ugyanis a belföldről megvásárolt csomagolószerek esetében a kötelezettség annak gyártóját terhelte (az üveget előállítót). Ha a termelő az üvegeket közvetlenül külföldről szerezte be, akkor volt kötelezettsége, ugyanis ő volt a csomagolószer első belföldi forgalomba hozója, tudtuk meg a NAV-tól.