Ha gumimacifüggő vagy, akkor nem igazán szoktál azon elmélkedni, hogy a ruganyos kis "medvetestek" természetesek-e, egészségesek-e, vagy miből készülhettek, csak türelmetlenül feltéped a zacskót és már eszed is.

gumimaci

Hans Riegel nevéhez fűződik a maci figura megalkotásának ötlete — fotó: pixabay.com

A gumicukrot 1909-ben a londoni Charles Gordon Maynard találta fel, aki cukrászként felfedezte, hogy, ha az arabmézga akácfaj nyers gyantáját cukorral felfőzi és gyümölcsökkel vagy más ízesítőkkel gazdagítja, akkor egy rágható édességet lehet készíteni belőle.

Hans Riegel nevéhez fűződik a maci figura megalkotásának ötlete, aki 1922-ben az akkoriban vásári attrakciónak számító táncoló medve mintájára készítette el a macifigurát mézgából.

Mi a titka ennek az édes, fényes, több színben pompázó finomságnak?

Állítólag az, hogy a gumimacik gyártásával foglalkozó cég alapítójának a fia miután megörökölte a családi vállalkozást, nagy hangsúlyt fektetett a piaci igények felmérésére. Még 80 éves korában is képregényeket olvasott, rajzfilmeket nézett, hogy lépést tudjon tartani az új generációk igényeivel és megtudja, mi minden érdekli a kor fiataljait.

Kezdetben a fő alapanyaga a gumiarábikum volt

A gumimaci egyik fő alapanyaga kezdetben csak a gumiarábikum volt, amit már az ókori egyiptomiak is használtak - nem fogod elhinni, hogy mire:  a múmiapólyák összeragasztására.  Az arabmézga egy gumiszerű váladék, amit egyes akáciafajokból nyernek ki ipari módszerekkel ragasztószerekhez, kötőanyagokhoz, E 414 jelű élelmiszer-adalékanyaghoz. A gumimaci ma már jobbára disznókollagénből készül, ami első olvasatra szintén bizarrnak tűnhet.

gumimaci

Gumimaci - népszerű édesség a világ minden táján — fotó: pixabay.com

Ma már a disznókollagén a nyerő

A kollagénből hidrolízis útján nyerik ki a zselatint, amit az élelmiszeriparban, a gyógyszeriparban, széles körben alkalmaznak. Elsősorban háziállatok - sertés, szarvasmarha, ló -  csontjából és kötőszövetéből, bőrből, körömből kivont kollagént használnak.

A zselatin egy színtelen, áttetsző, majdnem íztelen szilárd anyag, amivel az élelmiszerekben E441 néven emulgeálószerként, valamint zselésítő anyagként találkozhatsz. Felhasználásának nagyságrendjét jól mutatja, hogy világszerte, évente körülbelül 300 000 tonna zselatint állítanak elő.

gumimaci

A gumimaci összetételét idehaza a Magyar Élelmiszerkönyv szabályozza — fotó: pixabay.com

Mi minden van a gumicukorban?

A gumicukor összetételét idehaza a Magyar Élelmiszerkönyv szabályozza, amely szerint van benne cukor, glükózszirup, dextróz, zselésítő anyag (gumiarábikum, zselatin), ízesítő és színezék. Az ízesítő, savanyító és színezőanyagokat hosszan lehetne sorolni a karotinoktól kezdve a klorofillen át a kárminsavig hiszen a keverékhez gyümölcs- és növényi kivonatokat, aromákat, keményítőt és citromsavat adnak. Néhány gumicukor a vegetáriánusok kedvéért keményítővel és agaragarral készül.

Bárhogy is készül, bármi is van benne, nagyon sokan imádják.