A Harvard Egyetemen már 30 éve vizsgálják az ultrafeldolgozott élelmiszerek fogyasztásának a hatásait. A kutatási eredmények elemzése során kiderült, hogy ezek a termékek növelhetik a korai halálozás kockázatát, de nem minden ilyen típusú termék veszélyezteti egyformán az egészségünket.

élelmiszer

Az ultrafeldolgozott élelmiszerek közé tartoznak a készételek, a jégkrémek vagy a ketchup-jellegű szószok – fotó: pixabay.com

A Harvard Egyetemen végzett kutatás friss eredményei arra szeretnék felhívni a figyelmet, hogy az ultrafeldolgozott élelmiszerek (UPF-ek) fogyasztásával nem árt óvatosnak lenni. A kutatók 115 000 amerikai felnőtt életmódját vizsgálták, kiderült, hogy azok között a résztvevők között, akik napi rendszerességgel fogyasztottak ultrafeldolgozott élelmiszereket, 4%-kal több haláleset fordult elő, mint azoknál, akik kevesebbet ettek ebből az élelmiszercsoportból – írja a penzcentrum.hu a Daily Mail cikke alapján.

Mit nevezünk ultrafeldolgozott élelmiszereknek?

Az ultrafeldolgozott élelmiszerek közé tartoznak a készételek, a jégkrémek vagy a ketchup-jellegű szószok – ezek tipikusan alacsony tápértékkel bírnak, viszont rengeteg mesterséges adalékanyagot tartalmaznak. Az Egyesült Királyságban nagyon gyakori az UPF-ek fogyasztása: a becslések szerint a lakosság étrendjének nagyjából az 57%-át ezek az élelmiszerek teszik ki.

A kutatás időtartama alatt a szakemberek mintegy 48 193 halálesetet regisztráltak. Bár nem találtak közvetlen kapcsolatot az UPF-fogyasztás és a rák vagy szívbetegség okozta halálozás között, azonban a kutatók megfigyelték, hogy az összes halálokot figyelembe véve magasabb kockázatot jelentettek az UPF-ek.

élelmiszer

A cukros italok és a feldolgozott húsok nagyobb eséllyel okoznak egészségügyi problémákat – fotó: pixabay.com

Nem minden ultrafeldolgozott élelmiszer veszélyes

Az eredmények arra utalhatnak, hogy az ultrafeldolgozott élelmiszerek fogyasztásának korlátozásával hosszútávon is segíthetünk fenntartani egészségünket – ugyanakkor a szakértők azt is kiemelték, hogy nem minden UPF-típus jár ugyanolyan mértékű egészségügyi kockázattal. Például a cukros italok és a feldolgozott húsok nagyobb eséllyel járulnak hozzá a korai halálhoz.

A kritikusok azonban figyelmeztetnek, hogy az eredményeket kezeljük némi fenntartással : Sir David Spiegelhalter professzor és Dr. Duane Mellor dietetikus is megjegyezték, hogy bár van összefüggés az ultrafeldolgozott élelmiszerek fogyasztása és az általános halálozási arány között, de ez nem feltétlenül jelenti azt, hogy ezek az élelmiszerek közvetlenül korai halálozást okoznának.

A legjobb a kiegyensúlyozott étrend

Mindenkinek adott a lehetősége arra, hogy az ultrafeldolgozott élelmiszereket azok egészségesebb alternatíváival helyettesítse.

A kiegyensúlyozott étrendnek tartalmaznia kell keményítőtartalmú szénhidrátokat – lehetőleg teljes kiőrlésű gabonából –, naponta legalább öt adag gyümölcsöt és zöldséget, valamint fehérje-, tejtermék- vagy tejtermék-helyettesítő élelmiszereket is. Megszívlelendő tanács az is, hogy emeljük a napi rostfogyasztásunk mennyiségét 30 grammra.