Az indiai díszeper egyre nagyobb teret hódít a természetben, veszélye, hogy a megtévesztő külseje miatt könnyen keverhető össze az értékes erdei szamócával.

A nyár eleji hónapokban a Bakony térségében megkezdődött az erdei szamóca szezonja, sokan indulnak szüretelni a természetbe. Az apró, piros bogyók édesek, táplálóak és bár méretük elmarad a bolti változattól, zamatos ízük kárpótol.

Azonban a gyűjtés során egyre nagyobb körültekintésre van szükség, ugyanis az indiai díszeper nevű növényfaj agresszíven terjed Magyarországon, amelynek fogyasztása egészségügyi kockázatot jelenthet.

Az indiai díszeper (Duchesnea indica) – más néven indiai szamóca – nem valódi szamóca, bár ránézésre sok hasonlóságot mutat vele. Nyáron különösen szép, ugyanis a sárga virágok és a piros termések egyszerre jelennek meg a növényen. 

A termése felfelé nő, íztelen, és nem ajánlott fogyasztásra. Ez a nagyon mutatós dísznövény a kertekből kiszabadulva mára már a településekhez közeli erdőkben is megjelent, ahol könnyen összetéveszthető az erdei szamócával.

díszeper

Az indiai díszeper (Duchesnea indica) – más néven indiai szamóca – nem valódi szamóca – fotó: Pixabay

A megtévesztő dísznövény az alábbi jellemzők alapján különböztethető meg:

  • a virága nem fehér, hanem sárga;
  • a piros termése íztelen, belül fehéres vagy rózsaszín;
  • a gyümölcs jellegzetesen felfelé áll;
  • a felülete a magvaktól rücskös
  • a virág és a termés együtt jelenik meg a növényen.

Több országban is inváziós fajként tartják nyilván – nem véletlenül. Hazánkba is dísznövényként került be, ám idővel elszabadult és meghonosodott a természetben. A Veszprém megyei Séd völgyében is gyakori látvánnyá vált, így ott különös figyelmet érdemelnek a vadon termő, szamócára emlékeztető növények.

A növény elfogyasztása nemcsak gyomorpanaszokat, hanem akár súlyos allergiás reakciókat is kiválthat. A szakértők felhívják a figyelmet arra, hogy egyelőre nem ismert, nagyobb mennyiségben milyen mérgezési tüneteket válthat ki, így határozottan javasolják: ne szedjünk és ne együnk belőle.

Forrás: infostart.hu

Indexkép: pixabay.com