Végre itt a szamóca szezonja. Vagy az eperé? Imádjuk ezt a csodásan finom gyümölcsöt, és még a nevét sem tudjuk. Ugyanis amit eperként árusítanak manapság az utak mellett, a boltokban és a piacon, az még véletlenül sem eper, hanem szamóca.

De a köznyelveben már annyira összeforrt, hogy a legtöbben epernek nevezik a szamócát. Nagyon sok kiskertben ott van, hiszen az egyik leggyorsabban termő gyümölcsünk. A fagyiárusok pedig ki sem nyithatnának "eperfagyi" nélkül, ami persze valójában szamóca fagyi. De hát nézzük el ezt nekik, és dúdoljuk fagyizás közben nyugodtan az "eperfagyi, eperfagyi, hű, de finom" sorait, és ebben az esetben semmiképp se ragaszkodjunk a tényekhez, és ne javítsuk ki a szerzőt, nem fog olyan jól hangozni. Ami viszont egészen biztos, sem az eperrel, sem a szamócával nem járunk rosszul. Adjunk hát mindkettőnek helyet a kertünkben.

Eper, vagy szamóca? Ez itt a kérdés!

A köznyelv tévesen epernek hívja a szamócát, pedig két teljesen más gyümölcsről van szó. Az eper fán nő, mégpedig az eperfán, és vagy fehér, vagy fekete színű, azonban nem piros. Egykor ez a növény volt a selyemhernyók fő tápláléka.

szamóca kosárban

A szamóca nagyon gyorsan hoz gyümölcsöt, így sok kiskertben termesztik. Fotó: Pixabay

A vad szamócafajok közül hazánkban a legelterjedtebb az erdei szamóca, melyet már évezredek óta gyűjtöttek az emberek, míg később a termesztésébe is belefogtak. Azonban ezek a szamócák jóval kisebbek voltak, mint a mostani társaik, melyeket nemesítések sorának köszönhetünk.


Ismerd meg a szamócát

Az erdei szamóca vagy más néven földi eper, Magyarországon is őshonos növény. Innen ered, hogy sokan epernek hívják, pedig igazából szamóca a neve. A vacokról könnyen leváló gyümölcsének színe piros. Az erdőkben növő szamócát manapság már a kertekben is termesztik.

Szárított levelét különféle teakeverékekhez keverik, gyümölcsét frissen is fogyaszthatjuk, ízét pedig fokozhatjuk porcukorral, vagy tejszínhabbal. Kiváló dzsemnek és sütemények készítésére is használjuk, de a belőle készült fagyi is sokak kedvence. A szamóca a mérsékelt klímájú földrészeken mindenütt elterjedt. A kertekben leggyakoribbak az egyszer termő, nagy gyümölcsű fajták. Ezek május végétől június végéig szüretelhetők. Akár kertben, akár balkonládában, vagy magaságyásban is termeszthető, így senkinek sem kell lemondania erről az igazán egészséges finomságról.

Így termeszd a szamócát

A szamóca legjobban a homokos vályog- és a barna homoktalajt kedveli. Fontos, hogy mielőtt telepítjük, alaposan trágyázzuk meg a talajt. Ezután alakítsunk ki 120 cm széles ágyásokat, és takarjuk le fekete fóliával. Így megóvjuk a talajt a gyomosodástól, tovább lesz nedves, és a növény is hamarabb szárad meg, mintha közvetlenül érintkezne a talajjal, és nem is lesz olyan szennyezett.

Vágjunk lyukakat a fóliába, és azokon át ültessük el a szamócapalántákat három sorban. A tövek közötti távolság legalább 40 cm legyen. Fontos, hogy pontosan olyan mélységben ültessük el a palántákat, mint ahogyan a megvásárlásukkor voltak. Ahhoz, hogy tavasszal szüretelhessünk, a legideálisabb, ha augusztusban ültetjük el a palántákat.

Azonban vásárolhatunk hűtőházban átteleltetett palántákat is, melyeket tavasszal ültethetünk ki a kertbe. Ezekről körülbelül 10 héttel az ültetés után tudunk szüretelni. Nagyon fontos, hogy folyamatosan gyomláljuk a szamóca ágyását, különösen, ha nem talajtakaró fóliába ültettük a palántákat. A gyomok ugyanis nem csak elveszik a tápanyagot a szamócától, de a kisebb töveket teljesen el tudják nyomni.

Fontos, hogy nyáron lombtrágyázzuk a szamócát. Kálitrágyázás esetén ne használjunk kálium-klorid-tartalmú műtrágyát, mert a szamóca különösen érzékeny a klórra, így lehetőleg kénsavas káliműtrágyát szórjunk a szamócasorok közé. Arra is ügyeljünk, hogy a szamóca nagyon is kedveli a vizet, így folyamatos öntözést igényel.

Előfordulhat, hogy a lomblevelek levélfoltossággal fertőzöttek. Ezesetben a szüretet követően vágjuk le és semmisítsük meg az összes levelet. Tíz tövenként körülbelül egy kilónyi termésre számíthatunk. A szamóca ültetvényünket három évig tartsuk fenn, utána telepítsünk újat, hiszen ekkor már sem a mennyisége, sem a minősége nem lesz a régi.

szamóca

A szamóca magaságyásban is kiválóan megterem. Fotó: Pixabay

A szamócát magaságyásba is ültethetjük, így meg tudjuk védeni őt a meztelencsigáktól is, amelyek szintén nagy kedvvel falatoznak belőle. A szamócát teljesen érett gyümölcsként szedjük le, hiszen nem utóérő gyümölcs. A korai fajták közé tartozik a Surprise, a  Fertődi korai és a Gorella, amelyek május végén érnek. Középérésűek a Pocahontas és a Senga Sengana, melyek június elején, míg későérő a Souvenir, amely június közepén érik be.

Az erkélyen nevelhető szamócák többsége nagyon sokáig lát el minket finom gyümölccsel. Akár a korlátra akasztva is termeszthetjük, így sok helyet takaríthatunk meg. A legfontosabb azonban a vízelvezetés. Mivel a szamóca kis gyökérlabdával rendelkezik, már egy 25-30 cm átmérőjű és 20 cm mély cserép is tökéletes számára, azonban ügyeljünk rá, hogy rendszeresen öntözzük és soha ne pangjon benne a víz.

Laza, agyagos ültetőkeverékbe ültessük úgy, hogy egy tőnek legalább 60 cm helye legyen. Fontos, hogy a növényt napi 6-8 órán át érje napsütés. 3-4 hetente kezeljük foszforban gazdag folyékony tápoldattal.

Ezért egyél sok szamócát

Nem véletlen, hogy a szamóca színe és formája is nagyon hasonlít a szívünkre, hiszen igazán jót tesz neki a fogyasztása. A szamócában rengeteg C-vitamin, mangán, réz, kálium és jód található. Fogyasztása segíti az emésztést, csökkenti a székrekedés előfordulását, és a daganatos betegségek kialakulását is. Nagyon sok antioxidáns van benne, flavonoidok, tannin és egyéb fitonutriens, melyek segítik az immunrendszer megfelelő működését, és gyulladásgátló hatásuk is van.

A kismamák számára is fontos, hogy sok szamócát fogyasszanak, hiszen magas foláttartalma hozzájárul az egészséges magzati fejlődéshez, és csökkenti a súlyos fejlődési rendellenességek rizikóját. A szamócában található tápanyagok segítenek megőrizni a vérerek rugalmasságát, és segítenek megakadályozni, hogy a vérerek falán úgynevezett plakkok alakuljanak ki, melyek gátolják a megfelelő véráramlást.

A szamócának, feltéve ha nem porcukorral, vagy tejszínhabbal fogyasztjuk, alacsony a kalóriatartalma, és zsírszegény, így diétázok is fogyaszthatják. A szamóca ezen kívül a vérnyomást is segít szabályozni, főleg a benne lévő káliumnak, magnéziumnak és C-vitaminnak köszönhetően.

Sőt, még a vércukorszintünkre is jó hatással van, hiszen megakadályozza a hirtelen vércukorszint emelkedéseket és csökkenéseket. Kiváló hatása van ezen kívül a memóriára is. Így hát semmi esetre se felejtsünk el szamócát ültetni a kertbe, és azután jóízűen elfogyasztani azt! De adjunk esélyt az epernek is!