Sokan csak gyermekláncfűként ismerik, és maximum koszorút fontak belőle gyerekként – pedig a pitypang (Taraxacum officinale) az egyik legsokoldalúbb gyógynövény, amely számos egészségügyi panaszra nyújthat természetes megoldást. Szinte minden része felhasználható: a levele, virága és gyökere egyaránt értékes, legyen szó teáról, főzetekről vagy akár salátáról.
Mi mindenre jó a pitypang? – Áttekintés
A pitypang – más néven gyermekláncfű, kákics, tejesfű vagy barátfű – vitaminokban, ásványi anyagokban és gyógyhatású vegyületekben gazdag növény. A népi gyógyászatban évszázadok óta használják emésztésjavításra, méregtelenítésre, bőrproblémákra, vese- és májbántalmakra, nőgyógyászati panaszokra és légúti betegségekre is.
Vitamin- és ásványianyag-forrás
A friss levelek C-, A- és B-vitaminokban gazdagok, emellett bórt, káliumot, nátriumot, cinket, vasat, magnéziumot, mangánt, szilíciumot és rezet is tartalmaznak.
Külön érdekesség, hogy a kevés növények egyike, amely D-vitamint is tartalmaz. Gyökere a katánggyökérhez hasonlóan a cikóriakávé alapanyaga, így roboráló és méregtelenítő hatása is kiemelkedő.
Vércukorszint-csökkentő hatás
A pitypang gyökerének magas inulintartalma van, ami segíthet csökkenteni a vércukorszintet. Régen a leveleiből főzeléket készítettek, gyökerét pedig vajon párolva fogyasztották. Szárítva is megőrzi jótékony tulajdonságait.
Emésztés és májvédelem
A pitypang régóta a máj és az epe legfőbb gyógynövénye. Keserűanyagai révén:
- serkenti az étvágyat,
- javítja az emésztést,
- elősegíti az epetermelést,
- jótékony hatású gyomorsavhiány, gyomorbántalmak, epekő és különféle májbetegségek esetén is.
- Májvédő hatásának köszönhetően akár sárgaság kiegészítő kezelésére is alkalmas lehet. A virágszár frissen elrágva az epekövek oldását is elősegítheti.
Sokan csak gyermekláncfűként ismerik, és maximum koszorút fontak belőle gyerekként – pedig a pitypang (Taraxacum officinale) az egyik legsokoldalúbb gyógynövény – fotó: Pixabay
Természetes segítség a bőrnek
A pitypang cseranyagai elősegítik a sebek gyógyulását, emellett ekcéma, csalánkiütés és bőrallergiák esetén is alkalmazható. A virágszár tejnedve külsőleg használva segíthet szemölcsök és tyúkszemek kezelésében. Kovasavtartalma miatt táplálja a bőrt, hajat és körmöket – belsőleg fogyasztva és külsőleg alkalmazva is.
A virágjából készített forrázat fürdővízbe keverve vagy lemosóként használva selymessé teszi a bőrt.
Női panaszokra is enyhülést hozhat
A pitypang ülőfürdőként vagy hüvelyöblítőként is használható gombás fertőzések esetén. Segíthet a magas ösztrogénszint csökkentésében, az endometriózis kiegészítő kezelésében, valamint menstruáció előtti emlőfájdalom enyhítésében is.
Húgyúti és vesebántalmak esetén
A pitypang flavonoidjai vizelethajtó hatásúak, így hatékony lehet:
- húgyúti fertőzések,
- ödéma (vizenyő),
- vesekő és vesehomok esetén is.
Csipkebogyóval és tyúkhúrral együtt kiváló vesekőoldó teakeverék készíthető belőle.
Érrendszeri problémákra is használható
A pitypang fitoszterinjeinek köszönhetően érelmeszesedés megelőzésére is alkalmas. Vértisztító és vérhígító hatása révén segíthet megelőzni a vérrögök kialakulását, így a méregtelenítő kúrák egyik legfontosabb összetevője lehet.
Reumás és ízületi panaszokra
Méregtelenítő hatása miatt csökkentheti a reumatikus, ízületi és köszvényes fájdalmakat. Rendszeres fogyasztása hozzájárulhat a gyulladáscsökkentéshez és a mozgásszervi panaszok enyhítéséhez.
A pitypang cseranyagai elősegítik a sebek gyógyulását – fotó: Pixabay
Légúti megbetegedések ellen
A pitypang levele és különösen gyökere szaponintartalma révén köptető hatású, nyálkatartalma pedig kiváló köhögéscsillapító. Megfázás, hörghurut vagy influenza esetén is hasznos kiegészítő lehet.
Memória és agyműködés javítása
A pitypang virága gazdag lecitinben, amely hozzájárul az emlékezőképesség és a koncentráció javításához. Idősebbeknek különösen ajánlott kognitív funkcióik megőrzésére.
Hogyan készítsünk gyógyitalt pitypangból?
- Gyökérből: 1 teáskanálnyi szárított gyökeret főzzünk 15 percig 2 dl vízben. Ha nyálkatartalma a cél (pl. köhögésre), 2 órán át áztassuk, majd langyosítsuk.
- Levelekből/virágos növényből: 2 teáskanálnyit forrázzunk le 2 dl vízzel, 20 percig hagyjuk állni.
- Teljes növényből: 2 dl hideg vízben tegyük fel főni, forrásig melegítsük, majd 15 percig hagyjuk állni.
A fenti italokból naponta 2–3 csészével fogyaszthatunk kúraszerűen.
Indexkép: pixabay.com