Szereted a görögdinnyét? Nagyon sokan vagyunk így vele. Ha nyár, akkor görögdinnye! A legjobb pedig az, ha a saját kertedben terem meg a dinnye. De ha nincs kerted, akkor sem kell lemondanod róla, hiszen akár az erkélyeden is teremhet dinnye! Ráadásul igazán egyszerűen.

Így legyen könnyedén saját dinnyéd

Ahogyan a paradicsom és a paprika a legtöbb kertben helyet kap, valahogy a dinnye mintha kissé el lenne hanyagolva. Sokan úgy vélik, nehéz termeszteni, azonban ez egyáltalán nem így van.

Sőt, a görögdinnye termesztése igazán egyszerű, ha tisztában vagyunk azzal a néhány trükkel, amit be kell tartani. Így még akkor is bátran megpróbálhatjuk, ha nincs kertünk, de van egy napos erkélyünk - tudjuk meg az nlc.hu írásából.

1. A legfontosabb tényező a görögdinnye számára a megfelelő hely kiválasztása. Mivel a görögdinnye imádja a napfényt, fontos, hogy olyan helyre kerüljön, ahol legalább 8-10 órán át része lehet benne. Szintén fontos a talaj, hiszen a görögdinnye számára a jó vízelvezetésű talaj létfontosságú. A talaj pH-jának 6,0 és 7,0 között kell lennie az optimális növekedés érdekében.

2. A talaj előkészítése nagyon fontos, így tápláljuk azt komposzttal vagy trágyával a palánta ültetése előtt 2-3 héttel. A friss trágyát azonban kerüljük, hiszen az megégetheti a növény fiatal gyökereit.

3. A görögdinnyének sok helyre van szüksége, így azt is döntsük el, hogy hol tud kellőképpen fejlődni úgy, hogy a dinnye se zavarjon minket, és a többi növény se zavarja a dinnyét. A görögdinnyét legegyszerűbben magról tudjuk szaporítani, melyeket áprilisban és májusban érdemes elvetni. A görögdinnye magokat közvetlenül vethetjük szabadföldbe. A dinnyét fészkes vetéssel vessük, vagyis készítsünk a magoknak egy kis fészket, és a fészekbe szórjunk 4-5 magot. Ha palántákat ültetünk, azok hat hét után kelnek ki, melyeket egyelni kell, majd ültessük őket egy-másfél méteres sor és tőtávolságra.

4. A görögdinnyének állandó nedvességre van szüksége, így fontos, hogy a talaj nedves legyen, de ne álljon a dinnye pangó vízben.

5. A termés júliustól szeptemberig folyamatosan szedhető. A görögdinnye indáit forgatni kell a gyümölcs ideális fejlődéséhez.

Nem csak kertben lehet görögdinnyéd

Szerencsére bőségesen válogathatunk a hazai görögdinnye fajták közül. A Hevesi Csányi a nevéhez méltó módon Heves Megyéből származik. Termése kissé megnyúlt, súlya 8-10 kg, felülete sima. A húsa igazán gyönyörű vörös, az íze pedig finom édes. Ezt a fajtát nagyon könnyen lehet gondozni, így ideális a kiskertekbe is.

De ha nincs kertünk, vagy kisebb helyünk van csak a kertben, a magaságyás is kiváló lehetőség arra, hogy dinnyét termesszünk. Ebben az esetben is nagyon fontos, hogy a dinnyét napos helyre ültessük, hiszen legalább naponta 8 órányi napfényre van szüksége.

Habár felfelé fog terjeszkedni, a gyökere attól még ugyanolyan terebélyes marad, mintha hagyományosan nevelnénk. Ha nincs elég hely a gyökerei számára, nem lesz megfelelő a termés sem. A dinnyével együtt ne termesszünk más növényt a magaságyásban, hogy elegendő hely maradjon az indái számára.

Legyen erős a rács, amire felfuttatjuk a dinnyét, hiszen nem lesz kis méretű a termése, és azt is el kell, hogy bírja. Habár azt gondolnánk, a dinnye magától fel fog futni a futtatóra, ez sajnos nem így van. Az indákat nekünk kell feltenni és odaerősíteni a rácsokhoz. A kötözéshez erős anyagot válasszunk, hogy egészen biztosan elbírják a termést.

görögdinnye

A dinnyét akár az erkélyen is termeszthetjük. Fotó: Shutterstock

Habár a görögdinnye folyamatosan hozza az új indákat, elég, ha csak 8-10 fő szárat futtatunk fel, az összes többi oldalhajtást le kell metszeni. Ha ezt nem tesszük meg, akkor a növény energiáinak nagy részét fogja ezeknek az indáknak a növelésére fordítani, és jóval kevesebb energia és tápanyag jut a termésre.

Azért, hogy az érésben lévő görögdinnye ne essen le az indáról, érdemes hálót húzni rá érés közben, és úgy felfüggeszteni a futtatóra. Nagyon fontos, hogy kellő mennyiségű vizet biztosítsunk a dinnye számára. A mulcsozás pedig sokat segít, hogy a dinnye talaja ne száradjon ki olyan hamar.

A dinnye héja is értékes

A görögdinnyének nem csupán a húsa ehető. A dinnyehéj is rengeteg értékes anyagot tartalmaz, ráadásul még finom is. A dinnyehéjnak magas B- és C-vitamin tartalma van. A benne található citrullin nevű aminosav argininná alakul, amely fontos a szív és a keringési rendszer egészségére vonatkozóan. Azonban nyersen nincs túl nagy élvezeti értéke, ezért érdemes belőle savanyúságot készíteni.

Ehhez először is nagyon alaposan mossuk meg. A dinnyén kívül szükségünk lesz még 2-3 gerezd fokhagymára, friss kaporra, egy fél teáskanál mustármagra, 2 bögre vízre és egy negyed bögre sóra. Biztosak lehetünk benne, hogy ilyen hozzávalókkal ebből csak valami igazán finom születhet.

Először is, forraljuk fel a vizet, adjuk hozzá a sót és keverjük el benne, míg teljesen fel nem oldódik. Vágjuk le a dinnye héjáról a külső, zöld részt, majd vágjuk kockára. Tegyük bele egy befőttesüvegbe, és adjuk hozzá a szeletelt fokhagymát, a kaprot és a mustármagot. Hűtsük le a sós oldatot, majd adjuk hozzá a dinnyéhez, de az üveg felső negyedét hagyjuk szabadon. Ezután nincs is más dolgunk, mint feltenni a lezárt üveget a polcra, és majd később elfogyasztani a finom savanyúságot.Cikk_Oldal_AdsenseBeillesztheto

A görögdinnye finom és egészséges

A görögdinnyében, annak ellenére, hogy 90%-a víz, sok a C-vitamin, a kalcium, a magnézium, a rost és a kálium is, ezen kívül tartalmaz még A-vitamint, B1-, B3- és B6-vitamint, valamint sokféle karotinoidot, például likopint.

A görögdinnye magas káliumtartalma miatt segít átmosni a veséket, csökkenti a vérben a húgysav koncentrációját, serkenti a vizeletürítést, így segít a szervezet méregtelenítésében. Segít csökkenteni a testhőmérsékletet és a vérnyomást, a benne található karotinoidok erősítik az érfalakat, és megakadályozzák a vérrögök kialakulását.

A benne található likopin komoly szerepet játszik a rákmegelőzésben. Ráadásul tökéletes megoldás a forró nyári napok idején, amikor már ununk inni, hiszen kiváló szomjoltó. És hát ugye mennyivel szórakoztatóbb dinnyét eszegetni, mint meginni egy pohár vizet?

A görögdinnye tehát finom, egészséges és könnyen termeszthető.