A nyár nem igazi dinnye nélkül. Legyen szó egy családi összejövetelről, vagy egy tóparti strandolásról, a sárga- vagy a görögdinnye valahogy mindig előkerül. Remek szomjoltó, tökéletes fagyipótlék, sőt, a görögdinnye még savanyúságnak is kiváló, a sárgadinnyéből pedig kiváló levest lehet készíteni.

Ráadásul akár otthon is megpróbálkozhatunk a termesztésükkel, és nem csak finomak, de még egészségesek is. Akár kenyérrel, akár csak magában fogyasztjuk, a dinnye egészen biztosan végig fog kísérni minket az idei nyáron is. De a legjobb, ha csak a kertig kell kimenni érte. Azonban azt is eláruljuk, mi alapján választhatod ki a sok dinnye közül a legfinomabbat!

Ismerkedj meg a görögdinnyével!

A dinnye igazából kobaktermés, és akár 10-15 kg nagyságú is lehet. Közel 500 ismert fajtája van. Magyarország klímája kiváló a görögdinnye termesztésére, így nagyon sok magyar görögdinnye kerül külföldre.

görögdinnye ágyás

Ez a kép akár a te kertedben is készülhetne. Fotó: Pixabay

Amúgy Afrika déli részéről származik, és leginkább íze és cukortartalma miatt kedveljük. A kerti termesztésnek semmi akadálya, csupán azt kell mérlegelni, hogy mekkora hely áll ehhez rendelkezésünkre, hiszen a görögdinnye helyigénye egyáltalán nem kicsi. Egy tőnek egy négyzetméterre van szüksége ahhoz, hogy tökéletes legyen a termése.

Így legyen görögdinnye a kertedben

A görögdinnyét legegyszerűbben magról tudjuk szaporítani, melyeket áprilisban és májusban érdemes elvetni. A dinnyét fészkes vetéssel vessük, vagyis készítsünk a magoknak egy kis fészket, és a fészekbe szórjunk 4-5 magot. Mivel a görögdinnye fényigényes, így a kert legvilágosabb részét érdemes kiválasztani számára. A legjobban a tápanyagban gazdag, jó vízgazdálkodású talajt kedveli. A palánták hat hét után kelnek ki, melyeket egyelni kell, majd ültessük őket egy-másfél méteres sor és tőtávolságra.


A görögdinnye esetében kulcsfontosságú az öntözés, ezen kívül pedig a gyomlálásra is nagy szüksége van. A termés júliustól szeptemberig folyamatosan szedhető. A görögdinnye indáit forgatni kell a gyümölcs ideális fejlődéséhez.

Miért szeretjük a görögdinnyét?

A görögdinnyében, annak ellenére, hogy 90%-a víz, sok a C-vitamin, a kalcium, a magnézium, a rost és a kálium is, ezen kívül tartalmaz még A-vitamint, B1-, B3- és B6-vitamint, valamint sokféle karotinoidot, például likopint.

A görögdinnye magas káliumtartalma miatt segít átmosni a veséket, csökkenti a vérben a húgysav koncentrációját, serkenti a vizeletürítést, így segít a szervezet méregtelenítésében. Segít csökkenteni a testhőmérsékletet és a vérnyomást, a benne található karotinoidok erősítik az érfalakat, és megakadályozzák a vérrögök kialakulását.

A benne található likopin komoly szerepet játszik a rákmegelőzésben. Ráadásul tökéletes megoldás a forró nyári napok idején, amikor már ununk inni, hiszen kiváló szomjoltó. És hát ugye mennyivel szórakoztatóbb dinnyét eszegetni, mint meginni egy pohár vizet!

A tökéletes görögdinnye választásának titka

Ha mégsem villanyozott fel minket a házi dinnyetermesztés, és nem vágtunk bele, akkor egészen biztos, hogy megvan a tuti módszerünk a tökéletes dinnye kiválasztására. Emlékszem, ahogy nagypapám és édesapám különféle, a törzsi dobszólókat megszégyenítő módszerekkel próbált meg hangot kicsalogatni a dinnyékből, hogy meg tudja állapítani, melyik lesz a legjobb választás.

És mivel a lékeléses módszer be lett tiltva, így vagy a fülünkre, vagy a szemünkre érdemes hagyatkozni. Először is nézzük a héját. Minél zöldebb, minél fényesebb, minél sötétebb, annál érettebb, tehát annál finomabb. A sárga foltok azt jelzik, hogy azon a részén éretlen a dinnye. De a kopogtató módszer is kiváló. A legjobb, ha a dinnye kongó hangot ad és kicsit visszhangzik. Egyesek még némi rezonanciát is éreznek, és állítólag ekkor találtuk meg a tökéletes görögdinnyét.

Azonban ha tompa hangot hallat a dinnye, akkor kerüljük el messzire, mert az már kásás. De a kacs figyelése is hasznos, hiszen ha az már el van száradva, akkor régóta áll a dinnye a boltban.

görögdinnye

A görögdinnye kiváló szomjoltó, és az egészségünkre is nagyon jó hatással van. Fotó: Pixabay

A leggyakoribb görögdinnye fajták

Szerencsére bőségesen válogathatunk a hazai görögdinnye fajták közül.

1. A Hevesi Csányi a nevéhez méltó módon Heves Megyéből származik. Termése kissé megnyúlt, súlya 8-10 kg, felülete sima. A húsa igazán gyönyörű vörös, az íze pedig finom édes. Ezt a fajtát nagyon könnyen lehet gondozni, így ideális a kiskertekbe is.

2. A Sárgahúsú szentesi igazi különlegesség, mivel a húsa nem piros, hanem sárga. Termése kissé megnyúlt, gyengén bordázott, 3-5 kg közötti. A héja világoszöld, sötétzöld csíkozással. Sárga húsa mézédes, és szintén kiválóan termeszthető kiskertben is.

3. A Gömbfutó termése szabályos gömb, héja egyenletesen vékony, zöld csíkozással. Húsa pedig igazán finom.

Ismerkedj meg a sárgadinnyével

A sárgadinnye a tökfélék családjába tartozó faj. Ázsiai eredetű, melyet már 4000 évvel ezelőtt is termesztettek Perzsiában. Mivel nagyon kedveli a meleget, így olyan helyen érdemes termeszteni, ahol hosszúak és melegek a nyarak, hiszen a hőmérséklet határozza meg a cukortartalmát is.

Megtalálható benne kalcium, foszfor, vas, nátrium, kálium, mangán, magnézium, réz, cink, kobalt és króm, A-vitamin, niacin, riboflavin, tiamin, folsav és C-vitamin. Bár korábban nem járt túl sok sikerrel az, aki a kertjében szeretett volna sárgadinnyét termeszteni, manapság már olyan új fajták magjai kerültek forgalomba, amelyek a kiskerti körülmények között is biztonságos és jó minőségű termést érlelnek.

Ráadásul metszésre és növényvédelemre sincs szükség a termesztésük során. Hazánkban két fajtája van, az erősen barázdált héjú, narancsos húsú Kantalup, és a cukordinnyeként ismert Galia.

Így legyen sárgadinnye a kertedben

A sárgadinnye palántáit május első napjaiban kell kiültetni, istállótrágyával gazdagított talajba, fészekbe. Olyan helyet válasszunk számára, ahol napi 6-7 órán át éri a napfény. A görögdinnyéhez hasonlóan igényli a rendszeres öntözést és gyomtalanítást.

Szabadföldi termesztésének egyik előnye, hogy a gombás betegségek ritkán fordulnak elő. Fontos, hogy ne csak napos, de szélvédett is legyen az ágyása. A sárgadinnyét 90 cm-es sor- és tőtávolságra kell ültetni. Ahhoz, hogy jó formájú és édes dinnyéink legyenek, érdemes a sárgadinnye második levele fölötti főhajtást kicsípni, és eltávolítani a harmadik levél fölött megjelenő hajtásokat is. Amikor a termések megjelennek, csípjük ki a szárakat két levéllel fölöttük.

sárgadinnye ágyás

A sárgadinnye akár a te kertedben is megterem. Fotó: Pixabay

A sárgadinnye számára támasztékról kell gondoskodni, hiszen a termés súlya miatt az könnyen le tudna szakadni a szárról. A sárgadinnye nagyon sok tápanyagot igényel, különösen magnéziumot.

Így tudod kiválasztani a legfinomabb sárgadinnyét

Ha a legfinomabb sárgadinnyét szeretnéd kiválasztani, feltétlenül szagold meg, és kopogtasd. A jellegzetes kongó hang a jel arra, hogy a sárgadinnye kellően finom, és hozzá az erős illat is azt jelzi, megtaláltad a tökéletes példányt.

A legkedveltebb sárgadinnye fajták

1. A hógolyó dinnye magjait közvetlenül a talajba vethetjük május első felében. Szeptember végére érik be, nagyon illatos és finom.

2. A mézharmat dinnye enyhén bordázott, szürkés héjú dinnye, melyet Franciaországban nemesítettek. Nevét a mézharmat mézről kapta, hiszen ahhoz hasonlóan édes az íze.

Ezért egyél sok sárgadinnyét

A sárgadinnye nagyon sok ásványi anyagot és vitamint tartalmaz, így immunrendszer erősítő hatása van. Rendszertelen vagy erős menstruációs vérzés esetén is tud segíteni, tekintettel magas karotin tartalmára. Mivel a sárgadinnyének rendkívül magas a Béta-karotin tartalma, amelyből a szervezet az A-vitamint állítja elő, sokat tesz a szemünk egészségének megőrzéséért. Rendkívül jó gyulladáscsökkentő és lázcsillapító hatása van, és segít a bélgyulladások, az ízületi gyulladások és a bőr gyulladásos megbetegedéseinek leküzdésében.

A sárgadinnye élénkíti a veseműködést és tisztítja a vért, így a köszvény és a reuma egyik legjobb ellenszere. Magas rosttartalma miatt segíti az emésztést, és mivel víztartalma igen magas, biztosítja  belső hidratálásunkat, és így a bőrünket is szebbé varázsolja.

A sárgadinnye magas rost- és tápanyagtartalma miatt sokáig gondoskodik szervezetünk energiaellátásáról. Emiatt érdemes a fogyókúrába is beilleszteni. Cukorbetegeknek magas szénhidrát- és cukortartalma miatt csak mértékkel ajánlott. Aszalva is nagyon finom, ráadásul még így is megőrzi a teljes vitamin- és ásványi anyag tartalmát.

Akármelyik mellett döntünk, a görögdinnye és a sárgadinnye is kiváló társunk lesz a nyári forróság alatt.