Az inzulinrezisztencia egyre gyakoribb népbetegség, mely szoros kapcsolatban áll az étrendünkkel. A szénsavas üdítők, energiaitalok és cukros gyümölcslevek fogyasztása a vércukorszint gyors emelkedéséhez vezet, ezzel túlterhelve a szervezet inzulinválaszát. Ez a folyamat hosszú távon károsítja az anyagcserét, és növeli a cukorbetegség kialakulásának esélyét.
A jó hír? Van egy egyszerű és természetes ital, amely nemcsak finom, de még segíthet is: a zöld tea! A benne található polifenolok, köztük az EGCG nevű vegyület, erős antioxidáns és gyulladáscsökkentő hatással bírnak. Ezek támogatják a glükózanyagcserét, csökkentik az oxidatív stresszt, gátolják a szénhidrátok felszívódását, sőt még a bélmikrobiomra is jótékony hatással lehetnek – amely kulcsszereplő az inzulinérzékenység alakulásában.
A dietetikusok szerint a legjobb, ha a cukros italokat teljesen elhagyjuk, és helyettük áttérünk az olyan természetes, egészséget támogató italokra, mint a víz vagy a zöld tea. Ezzel nemcsak az inzulinrezisztencia megelőzéséért tehetünk, de közérzetünk és energiaszintünk is javulhat.
Forrás: eatingwell.com, eatingwell.com 2
Indexkép: Shutterstock