A tojás népszerűsége töretlen, hiszen változatos, tápláló és finom ételeket lehet belőle készíteni. Azonban egyáltalán nem mindegy, hogyan fogyasztjuk, hiszen van olyan változata, amelyik igazán finom és még egészséges is! De azt is eláruljuk, miben főzve a legfinomabb a főtt tojás!

Így lesz igazán egészséges a tojás

A tojást nem véletlenül fogyasztjuk sokan reggelire, hiszen tápértéke önmagában is lenyűgöző. Magas minőségű fehérjét, létfontosságú aminosavakat, vitaminokat – többek között B12-t, D-vitamint és folátot – valamint ásványi anyagokat, például vasat és cinket tartalmaz. Különösen értékes a benne található kolin, amely fontos szerepet játszik az agyműködés és a sejthártyák egészségének fenntartásában - tudjuk meg a femcafe.hu írásából.

Azonban gyakran intenek minket óvatosságra a tojás fogyasztásával kapcsolatban. Sőt, a különböző elkészítési módok nemcsak az ízét és állagát változtatják meg a tojásnak, hanem befolyásolják a tápanyagok megőrzését, a zsír- és kalóriatartalmat, valamint az egészségünkre gyakorolt hosszú távú hatásait is. 

Táplálkozástudományi kutatások szerint a főtt tojás – különösen a keményre főtt változat – a tojás egyik legegészségesebb elkészítési módja. Ennek oka, hogy főzés közben a tojás megőrzi teljes fehérjetartalmát, miközben nem adunk hozzá extra zsiradékot, így a kalóriatartalma alacsony marad. A vitaminok és ásványi anyagok nagy része is megmarad, különösen a kolin és a lutein, amelyek a szem és az agy egészségét támogatják.

A főtt tojás emellett könnyen emészthető, nem terheli meg a gyomrot, és ideális választás a szív- és érrendszeri betegségek megelőzésére is, hiszen nem tartalmaz hozzáadott transzzsírokat vagy túlzott mennyiségű telített zsírt. A főtt tojás ezen kívül még azért is hasznos, mivel hosszan eltartható.

Mivel a rántotta és a tükörtojás készítése során általában olajat, vajat vagy margarint használunk, ezek extra kalóriát és zsírt adnak az ételhez. Ez pedig akkor jelent problémát, ha gyakran és nagy mennyiségben fogyasztjuk, hiszen növelheti a koleszterinszintet és a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát. Emellett a magas hőfokon, zsiradékban való sütés során csökken a D-vitamin és az antioxidáns hatású lutein mennyisége. Azonban szerencsére a főtt tojás zsiradék hozzáadása nélkül készül, mérsékelt hőmérsékleten, így ez segít megőrizni a tojásban található tápanyagok teljes spektrumát.


tojás

A tojás finom és egészséges. Fotó: Shutterstock

A főtt tojás rendszeres fogyasztása segít az energiaszint fenntartásában és fokozza a jóllakottságérzetünket is. Fehérjetartalma segíti az izomzat megtartását és építését, miközben alacsony kalóriatartalma miatt támogatja a testsúlykontrollt is. Különösen előnyös lehet reggelire vagy edzés utáni étkezésként, mivel stabil vércukorszintet biztosít, megelőzve ezzel a hirtelen éhségrohamokat.

Így lesz igazán finom a főtt tojás

Azonban még a főtt tojás elkészítését is lehet jobban csinálni! Például, ha nem vízben főzzük meg! Természetesen a vízben főtt tojás is nagyon finom, de miért ne tálalnánk és fogyasztanánk még finomabban, ha megtehetjük? Így hát, aki igazán különlegesen finom főtt tojást szeretne tálalni, az ne vízbe főzze meg, hanem valamilyen alaplében. Ez lehet a sonka főzőleve, vagy bármilyen zöldség- vagy hús alapleve.


Mivel a tojás át fogja venni az alaplé ízét, így nagyon sokféle ízt tudunk előidézni benne, attól függően, hogy milyen leves levében főzzük meg. Forraljuk fel az alaplét, majd tegyük bele a tojást és főzzük 6-10 percig. Ezután vegyük ki a tojásokat, hűtsük le jéghideg vízben, majd tisztítsuk meg és fogyasszuk el azokat. A maradék húslevest, zöldséglevest tehát ne öntsük ki, hanem akár fagyasszuk le, és vegyük elő, amikor tojást akarunk főzni. Nem fogjuk megbánni, hiszen csodás ízt kölcsönöz neki.

Ne tegyél sót a tojás vízébe

Habár sokan úgy vélik, minél több só kerül a tojás vízébe, annál egyszerűbb lesz azt megpucolni, ez nem így van. Minél frissebb a tojás, annál jobban odatapad a héjához, így annál nehezebb pucolni. Ha viszont nem akarjuk hogy főzés közben megrepedjen, állítólag egy kis ecetet kell önteni a főzővízbe.

De ha már a pucolásról van szó, ne dobjuk ki a tojás héját sem. A tojás héja ugyanis kalcium-karbonátból áll, amely kiváló ásványi anyagot biztosít a növényeknek. A széttört tojáshéjat szórjuk a földre, majd gereblyézzük bele a talajba, így azt a növényeink kiválóan fogják tudni hasznosítani.