A Rapid Alert System for Food and Feed (RASFF) rendszerén keresztül érkezett bejelentés alapján határérték feletti higanyt mutattak ki egy Spanyolországból származó, fagyasztott kékcápa steak termékben. A kifogásolt termékből Magyarországra is jutott, ezért a Nemzeti Kereskedelmi és Fogyasztóvédelmi Hatóság azonnali intézkedéseket kezdeményezett a fogyasztók védelmében.



A szlovák hatóságok által végzett laborvizsgálat során derült fény arra, hogy a termék – amely egy csontos, bőrös, vákuumcsomagolt kékcápa steak – a megengedett határértéket meghaladó mértékben tartalmaz higanyt, ami egészségügyi kockázatot jelenthet, különösen várandós nők és kisgyermekek számára.



A visszahívás az alábbi termékre vonatkozik:

  • Terméknév: Kékcápa-steak csontos, bőrrel, vákuumcsomagolt, fagyasztott
  • Kiszerelés: 130-300 g/db, 2 db/csomag
  • Tételszám: L117810
  • Minőségmegőrzési idő: 2026.08.17
  • Származási ország: Spanyolország
  • Kereskedő: Projekt-Market S.R.O. (Szlovákia)


A higany egy természetben is előforduló elem, de nagyobb koncentrációban – különösen metilhigany formájában – súlyos idegrendszeri károsodásokat okozhat. A tengeri ragadozó halak, mint például a cápa, különösen érintettek lehetnek a tengervíz szennyeződései miatt.

A hatóság arra kér mindenkit, hogy amennyiben a fenti adatokkal egyező terméket vásároltak, ne fogyasszák el, hanem vigyék vissza azt a vásárlás helyére, ahol a vételár visszatérítésére jogosultak.

A Nemzeti Kereskedelmi és Fogyasztóvédelmi Hatóság folyamatosan figyelemmel kíséri a visszahívási folyamatot, és gondoskodik a visszagyűjtött termékek biztonságos megsemmisítéséről.

Indexkép: Shutterstock