Németh Csaba, a MATE Szőlészeti és Borászati Intézet kutatási munkatársa szerint nincs teljesen ellenálló fajta, a vektor elleni védekezés hiányában természetes szelekció döntheti el a következő években, mely tőkék maradnak életben. A szőlő aranyszínű sárgulása fitoplazma mindenütt jelen van az országban, Zalában már szó szerint tombol, egész szőlőültetvényeket veszélyeztet. Sokakat érdeklő kérdés mostanság, hogy lehetnek-e olyan szőlőfajták, amelyek ellenállóbbak a fitoplazmával szemben?
A szakember szerint a válasz nem egyértelmű, de vannak ígéretes példák. A szakirodalomban egy olasz fajta, a Friulano szerepel, amely különleges módon reagál a fertőzésre.
– Ez nem rezisztens és nem is egyszerűen toleráns, hanem ha megbetegszik, lokalizálja a kórokozót, nem engedi a gyökérig jutni, így túlélheti a betegséget – magyarázta.
Fertőzött szőlő Zalában – Fotó: Horváth Attila
Magyar fajták: megbízhatatlan ellenállás
A hazánkban termesztett fajták esetében azonban más a helyzet.
– Sajnos azt kell mondanom, hogy a legtöbb fajta már áttörte a rezisztenciaküszöböt – fogalmazott. – Az olaszrizlinget sokáig ellenállónak tartottuk, de az utóbbi két év vizsgálatai ezt is megcáfolták. Olaszrizlingben is találtunk fitoplazmás tőkéket. Vannak ígéretes irányok, de megfelelő laborháttér nélkül korai még biztosat mondani – figyelmeztetett.
A szakember szerint a jelenlegi helyzet komoly természetes szelekcióhoz vezethet.
– Összefogott egységes védekezés hiányában egyes fajták egyszerűen el fognak tűnni, mint például a pinot-fajtakör vagy a rajnai rizling, mert rendkívül érzékenyek. Másokat viszont, ha a nemesítés időben lép, vissza lehet hozni a termesztésbe. Ezért a szelektálás most nem a borászati értékekre, hanem a fitoplazma ellenállóságra kell, hogy irányuljon – hangsúlyozta.
A kabóca ellen védekezni kell – mindenhol
A fitoplazmát terjesztő amerikai szőlőkabóca terjedését Németh Csaba a legnagyobb veszélynek tartja.
– Nincs az a szőlő, amit ne kellene kabóca ellen védeni – mondta.
A lugasokat és a néhány tőkés kiskerteket is kezelni kellene, mert ezek rezervoárként működnek, és onnan újrafertőzik az ültetvényeket.
Szerinte a védekezést országos szinten kellene összehangolni.
– Ha a kiskertekben nincs permetezés, akkor a nagyüzemi védekezés is hiábavaló. Itt tanulópénzt fizetünk: jövőre már egységes stratégiára lesz szükség – mondta, hozzátéve, hogy a védekezés kulcsa nem a lemosó permetezés, hanem a lárvák és imágók célzott irtása.
„Nem mindent kell kiirtani”
Felmerült az is, hogy a fertőzést terjesztő gazdanövényeket szintén ki kellene irtani. Németh Csaba ezzel nem teljesen értett egyet.– Egy erdőbe senki nem fog bemenni, hogy minden gazdanövényt elpusztítson. Ezeket inkább megfigyelni, térképezni, és vegetációs időszakon kívül gyéríteni kell – magyarázta.
Szerinte elsődlegesen a vadszőlőt kell eltávolítani, különösen az ültetvények közeléből.
– Ez a fő fertőzési forrás, itt kell kezdeni a stratégiát – tette hozzá.
Kutatás, labor, pénz – ez a sorrend
A szakember szerint a védekezés mellett a kutatásra kellene a legnagyobb hangsúlyt fektetni.– Nem dolgozhatunk a saját szakállunkra, laborháttér nélkül. Többet, sokkal többet kellene a kutatásra fordítani, nem csak a felderítésre és a védekezésre – mondta.
Jelenleg a kutatócsoport adatfelvételezéseket végez és mintákat gyűjt, de még nincs elegendő laboratóriumi kapacitás a részletes vizsgálatokhoz.
– Már most is sok tőkénél fitoplazmaszerű tüneteket látunk, de a biztos diagnózishoz korai nyári megfigyelések és gyorstesztek kellenek.
Ami 100%-osan fertőzött, azt könyörtelenül el kell távolítani
– fogalmazott.
A szakember szerint vannak ígéretes hatóanyagok, amelyek a gyógyítást szolgálhatnák, de erre egzakt kísérleteket kell beállítani ellenőrzött körülmények között.
Nemesítés: hosszú, de elkerülhetetlen út
Németh Csaba szerint a nemesítés elkerülhetetlen.
– A hazai fajták közül ki kell emelni azokat, amelyek részlegesen mutatják a fertőzés tüneteit, és meg kell keresni, miért. Ezt genetikai szinten is vizsgálni kellene, hogy később keresztezésekben alapfajtává válhassanak – mondta. A folyamat azonban hosszadalmas. – Öt-tíz év biztosan kell ahhoz, hogy megbízható eredmény szülessen. Csak laborháttérrel lehet kimondani, hogy egy fajta valóban rezisztens – hangsúlyozta.Direkttermők és kisgazdák: új kockázat
A kutató figyelmeztetett, hogy a direkttermő szőlők (ezek betegség-ellenállóságban nagyon hisznek a gazdák) telepítése veszélyes lehet.– Az igazság az, hogy a direkttermőket még jobban szereti az amerikai szőlőkabóca, és ha nem permetezik őket, mesterséges fertőzési gócponttá válhatnak – mondta. Hozzátette, hogy a kistermelők számára is elérhetők hatékony, szabadforgalmú készítmények, de ehhez megfelelő növényvédelmi ismeretek és tanácsadás szükséges.
– Kis kiszerelésben is kaphatók hatóanyagok, csak tudni kell, mikor és hogyan kell őket alkalmazni – szögezte le.
Szőlő volt, van és lesz
A végén mégis bizakodóan fogalmazott.– Alapjában véve én egy pesszimista, "bogaras" ember vagyok, de optimista is – mondta mosolyogva. – Szőlő volt, van és lesz is, ez meggyőződésem. A kérdés "csak" az: mennyi...
És hogy mit jelent ez a gyakorlatban? A következő évek megmutatják, mely fajták képesek együtt élni a fitoplazmával – és melyek tűnnek el egy időre a magyar borvidékekről.
Indexkép: Pexels