A paprika elképesztően változatos növény, amely nemcsak a gasztronómiát, hanem a kerteket is színesíti. Bár több száz fajta létezik, ezek mindössze öt fő csoportba sorolhatók – ezek közül mutatjuk be a legizgalmasabbakat.

A közönséges paprika (Capsicum annuum) a legismertebb faj, ide tartozik a Jalapeño, a Cayenne, vagy épp a magyar TV paprika. A különleges magyar fekete paprika lila virágairól és színváltós terméséről ismert, míg a tarka levelű Fish Pepper igazi látványosság.

A cserjés paprika (Capsicum frutescens) legismertebb képviselője a Tabasco, melyből világhírű szósz készül. A kevésbé ismert, de annál izgalmasabb Guyana és Malagueta paprikák egzotikus konyhák kedvencei.

A kínai paprika (Capsicum chinense) a legerősebb fajták gyűjtőhelye: Habanero, Scotch Bonnet, Carolina Reaper – utóbbi már csak bátraknak való. Ezek a fajták a gyümölcsös ízek mellett extrém csípősségükről híresek.


A bogyós paprika (Capsicum baccatum) csoportba tartozó fajták, mint a Rocotillo, Bishop's Crown vagy a Brasilian Starfish, nemcsak ízük, hanem szín- és formagazdagságuk miatt is különlegesek.

Végül a szőrös paprika (Capsicum pubescens) képviselői, mint a Manzano vagy a Rocoto, a hidegtűrés bajnokai, jellegzetesen szőrös levelekkel és fekete magokkal. Ezek a fajták akár 15 évig is élhetnek!

Akár dísz-, akár haszonnövényként tekintünk rájuk, a paprika világa minden kertészt és ínyencet rabul ejt.

Indexkép: Shutterstock