Már javában kapható a piacokon és áruházakban a nyár egyik legkedveltebb csemegéje, a friss csemegekukorica. Vásárláskor azonban nem mindegy, milyen csövet viszünk haza, és az sem, hogyan készítjük el. Összegyűjtöttük a legjobb tanácsokat ahhoz, hogy tökéletes legyen az élmény.
A kukorica már 5-7000 éve szerepel az emberiség élelmiszer-növényei között, őshazájában, Amerikában az indián népek egyik legfontosabb tápláléka volt. Az Óvilágba Kolumbusz Kristóf vitte el először 1493-ban, és a 16. század elejétől a spanyolok és portugálok terjesztették el Afrikában és Ázsiában. Ausztráliába a holland és angol gyarmatosítók juttatták el a 17–18. század során. Hazánkba a kukorica Törökországból érkezett, innen ered eredeti magyar elnevezése is: „török búza”. A ma ismert csemegekukorica (Zea mays var. saccharata vagy Zea mays var. rugosa) a kukorica (Zea mays) emberi fogyasztásra nemesített változata.
Az idei aszályos időjárás és a kukoricát sújtó betegségek ugyan rontottak a hozamon, de a termelők így is biztosítani tudják a hazai ellátást. A frisspiacra termelt csemegekukoricát főként kisebb gazdaságok állítják elő, gyakran fólia alatt nevelve, hogy minél előbb a vásárlókhoz jusson. Az első szállítmányok már júniusban megjelentek, a szezon azonban most éri el a csúcsát. A palántázott és ütemezett vetéssel dolgozó gazdák szeptemberig folyamatosan tudják ellátni a hazai piacot. A boltokban kapható csemegekukorica szinte teljes mértékben hazai termesztésű, az import szerepe elenyésző – tájékoztat a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara.
Magyarország az Európai Unió élvonalába tartozik csemegekukorica-termesztés terén, versenytársaink világszinten Kína és az USA. Itthon közel 24 ezer hektáron folyik a termesztés, amelynek döntő többsége – mintegy 90 százaléka – öntözött területen valósul meg. Ez az egyik oka annak, hogy hazai termésből egész szezonban számíthatunk kiváló minőségű kukoricára.
A termény ára a szezon elején 5-600 forint körül mozgott darabonként, mostanra azonban 200 és 400 forint közé esett. A nagybani piacon az első osztályú csemegekukorica jelenleg 240-280 forintos áron talál gazdára.
Már javában kapható a piacokon és áruházakban a nyár egyik legkedveltebb csemegéje, a friss csemegekukorica – fotó: pexels.com
A csemegekukorica nemcsak finom, de kifejezetten egészséges is
Gazdag B1-, B5-, B9- és C-vitaminban, valamint vasban, foszforban és magnéziumban is bővelkedik. Fogyasztása segíthet a szív- és érrendszeri problémák megelőzésében, védi a tüdőt a káros környezeti hatásokkal szemben, serkenti az agyműködést, támogatja a mellékvesét a stressz elleni küzdelemben, és rosttartalma révén hosszan tartó teltségérzetet ad. Emellett fehérjében és szénhidrátban is gazdag, így a fogyókúrázók étrendjébe is beilleszthető.
Mi van benne? (100 grammonként)
|
Élettani hatásai
- elűzi az idegességet, depressziót
- növeli a nyálkahártyák ellenálló képességét
- szépíti a bőrt
- gátolja a fogszuvasodás kialakulását
- olajának fogyasztása a szívinfarktus megelőzésében segít, csíraolaja a koleszterinszint csökkentésére, és mentális életünkre is jótékonyan hat
- levelének és gyökerének főzete a hólyag- és húgyúti problémák gyógyszere, és vesekőképződést megelőző szer
- a kukorica bajusz főzete értágító, élénkítő hatása is van
- enyhe vízhajtó
- készülhet belőle borogatás bőrgyulladásra, fekélyre, fájdalmas ízületekre is
Felhasználása
- fogyasztható főzve önmagában
- főzve köretnek, vagy köretek kiegészítésére
- más zöldségekkel együtt savanyúságnak
- kiegészítője lehet salátáknak
- beérett állapotban őrölve, lisztként, vagy daraként a kukoricás ételek alapanyaga.
Égetett szeszek, sör és cukor is készül belőle, de felhasználja a kozmetikai-, a papír-, a textil- és a gyógyszeripar is. Hagyományos ételek alapja: prószát, gánicát, dödöllét és kukoricás kenyeret készítettek belőle. Mivel gluténmentes, így liszt-érzékenyek is fogyaszthatják. A fűszerek közül jól illik hozzá a kakukkfű, a szurokfű, a rozmaring és a majoránna.
Sót ne tegyünk a vízbe, de tejet vagy vajat bátran, ha különlegesebb ízélményre vágyunk – fotó: pexels.com
Hogyan válasszunk csemegekukoricát?
A választásnál érdemes figyelembe venni néhány egyszerű szempontot: a közvetlen napfénytől védett, vagy hűtött helyen tárolt kukorica édesebb marad, mivel a cukor lassabban alakul át keményítővé. A rajta hagyott zöld levelek szintén lassítják ezt a folyamatot, és segítenek eldönteni, mennyire friss az adott cső: ha élénkzöldek és erőteljesek, akkor valószínűleg nemrég szedték le. A legfrissebb szemek enyhe nyomásra tejszerű nedvet engednek. Tárolni a levelek eltávolítása nélkül, hűtőben, laza nejlonzacskóban ajánlott.
A főzéshez a megmosott levelek egy részét a lábas aljára, a csöveket és egy kis „hajat” középre, majd újabb levélréteget a tetejére helyezünk. Ezután annyi vízzel öntsük fel, hogy ellepje, majd súllyal – például egy tányérral – nyomjuk le a kukoricát, hogy ne lebegjen. Forrástól számítva 10 percig főzzük, hosszabban csak akkor, ha a kukorica idősebb. Sót ne tegyünk a vízbe, de tejet vagy vajat bátran, ha különlegesebb ízélményre vágyunk.
Az air fryerben való elkészítés is népszerű és gyors megoldás. Először megtisztítjuk a csöveket a levelektől és szálaktól, majd elfelezzük őket, hogy beleférjenek a sütőkosárba. Kevés olajat és sót összekeverünk, majd ezzel megkenjük a kukoricát. 200 Celsius-fokon 10 percig sütjük, és még forrón olvasztott vajjal megkenve tálaljuk.
Indexkép: pixabay.com