A mezőgazdasági családi gazdaságok átadása és fejlődése napjainkban továbbra is jelentős téma a mezőgazdasági és vidékfejlesztési szektorban. A családi gazdaságok hagyományosan fontos szereplők a mezőgazdasági termelésben és sok országban ezek a gazdaságok az élelmiszerellátás jelentős részét biztosítják. Hazánkban is jelentős szerepe van a családi gazdaságoknak, leginkább a szántóföldi növénytermesztés és állattenyésztés területén. A családi gazdaságok egyik legnagyobb előnye, hogy a vállalkozást családtagok alkotják és generációról generációra száll.

permetezés

A családi gazdaságok hagyományosan fontos szereplők a mezőgazdasági termelésben – fotó: Pleszkó család

A vizsolyi Pleszkó családi gazdaságnál sem történt ez máshogy, apáról lányára szállt a gazdaság. Pleszkó Imre a 90-es évek elején kezdte meg a gazdaság működtetését és lánya Pleszkó Réka 2013-ban vette át tőle a több, mint 90 hektárnyi földterületen végzett munkák irányítását. A mezőgazdaság számukra nem csak munka, hanem életmód is. Sikerességükhöz hozzájárul a mezőgazdaság szeretete is.

A mezőgazdaság szeretete olyan érzés, amelyet sokan megélnek, ők valamilyen módon kötődnek a földműveléshez, termeléshez és a vidéki élethez. Ez az érzés lehet öröklött családi hagyomány, érdeklődés a természet iránt, vagy egyszerűen azon öröm, amit a termelés folyamata és a földdel való kapcsolat hoz létre. Ezért is fontos, hogy a gazdaságot, amit éveken/évtizedeken keresztül irányítunk olyan személy vegye át, aki ugyanúgy kötődik hozzá.

családi gazdaság

A Pleszkó családi gazdaságnál apáról lányára szállt a gazdaság – fotó: Shutterstock

A gazdaság folyamatosan fejlődik, a tagok igyekeznek növelni a hatékonyságot, a stabilitást és eredményesebb gazdálkodást elérni. A gazdaság fejlődéséhez nagyban hozzájárult az a támogatás, melyet a Mezőgazdaság digitális átállásához kapcsolódó precíziós fejlesztések című pályázat keretein belül nyert a gazdaság. A pályázat lehetőséget adott az új, modern precíziós gazdálkodás meghonosítására a gazdaságban.

A fejlesztés keretében megújításra kerül a vállalkozás termesztéstechnológiai rendszere. A fejlődés nem fog megállni a gazdaság folyamatosan fejleszteni kívánja a jövőben is a kapáskultúrák technológiáját is. Továbbá a technológia bevezetése kiváló lehetőség nagy mennyiségű adat gyűjtésére, feldolgozására, kiértékelésére, azoknak a döntési folyamatba történő visszacsatornázására.

A gazdaság 5 éves tervében leginkább a tapasztalatok gyűjtése szerepel a precíziós gazdálkodás vonatkozásában, kiemelkedően a digitális térképek alapján végzett differenciált kijuttatásokban, és ezáltal javítani az előállított termény mennyiségi és minőségi paramétereit. 10 év múlva a családi gazdaság a széles sortávú növények (napraforgó, kukorica) intenzív, precíziós módon megvalósított termesztését is elérni kívánja.

traktor

A fejlesztés keretében megújításra kerül a vállalkozás termesztés technológiai rendszere – fotó: Pleszkó család

Összegzés

"Családi gazdaságunk fejlődéséhez és a precíziós gazdálkodás bevezetéséhez nagyban hozzájárult a VP2-4.1.8-21 pályázat. A technológiaváltás és a modernizáció lehetővé tette számunkra, hogy hatékonyabban működjünk. Valamint növelni tudjuk az általunk termelt növények minőségét és mennyiségét, illetve csökkenteni a negatív környezeti hatásokat.

A STUDIUM GROUP 2020 Kft. szakértelmének és tapasztalatának köszönhetően a pályázat megvalósítása sikeres volt.

A precíziós gazdálkodás egy modern mezőgazdasági megközelítés, amely a technológia és adatok használatára építve célzottabb és hatékonyabb módon segíti elő a növénytermesztést és állattenyésztést. Az alapvető célja a termelékenység növelése és az erőforrások hatékonyabb felhasználása, valamint a környezeti fenntarthatóság javítása."
Pleszkó Réka – az ŐCSG hivatalos képviselője