Lassan vége a nyárnak, de még ilyenkor sem késő veteményezni. Természetesen nem mindegy, hogy mit és hogyan. Nagyon fontos, hogy kellő módon készítsük elő az ágyásokat, és azt is tudnunk kell, milyen zöldségek alkalmasak az augusztus közepi vetésre.

De ha mindezt megtudtuk és a megfelelő körülmények között vetjük el az adott zöldségeket, meg tudjuk hosszabbítani a veteményes szezonját, és finom, friss és egészséges zöldségek kerülhetnek az asztalra.

Ezeket a zöldségeket vetheted el még augusztusban

Augusztus második felében bőségesen vethetünk még zöldségeket. Azonban természetesen nem mindegyiket. Kiváló választás lehet a zöldbab, amelyik még a fagyok előtt friss hüvelyekkel lát el bennünket, de a zöldborsó is, mert a hűvösebb, rövidebb nappalok idején is remek termés várható.

fekete retek

A zöldbab, a zöldborsó és a fekete retek is kiváló választás, ha augusztusban szeretnénk vetni. Fotó: Shutterstock

De ne feledkezzünk meg a téli fekete retek vetéséről sem, de a palántázásról se maradjunk le, hiszen augusztus végéig még palántázható a téli fejeskáposzta, a vöröskáposzta, a karalábé, a kínai kel, a bimbóskel és a gumós kömény.

Ahhoz, hogy bőséges legyen a termés, a talajt nagyon alaposan elő kell készíteni. Fel kell ásni és el kell távolítani belőle minden gyomot és növényi maradványt, majd alaposan el kell gereblyézni. Természetesen az öntözésről és a megfelelő nitrogén ellátásról sem szabad megfeledkezni.

Zöldbab

Ha nem késlekedünk, és még most elvetjük a zöldbabot, még a fagyok előtt le is szedhetjük, és akár frissen fogyaszthatjuk, akár mélyhűtve is eltehetjük a szűkösebb időkre. Hiába közeledünk az ősz felé, az öntözésről azonban még most sem szabad megfeledkezni, ha bőséges termést szeretnénk. A zöldbab esetében a vetőmagot érdemes 3-4 órára beáztatni vetés előtt, és hagyni, hogy megszikkadjon.

A zöldbab a közömbös vagy a lúgos kémhatású talajokat kedveli, és szüksége van kellő mennyiségű napfényre is, így ez alapján válasszunk számára helyet a kertben. A zöldbabot érdemes 30-40 cm sortávolságra és ugyanennyi tőtávolságra vetni. Szüksége lesz a helyre, hiszen bokrosodni fog. Azonban hiába vethető most még a zöldborsó is, nem szeretik egymás társaságát, így ne szomszédos ágyásba vessük őket.

Viszont a zöldbab kedveli a cékla, a paradicsom és a zeller társaságát, így nyugodtan kerülhet velük szomszédos ágyásba. Nem kell sokat várnunk, mivel a zöldbab vetése után 2-3 hét múlva meg is jelennek a kis növények, és a rákövetkező 6-7 hétre már szüretelhetjük is. Azonban nagyon fontos, hogy a vetés előtt alaposan ássuk fel, puhítsuk fel és rögmentesítsük a talajt, és ne feledkezzünk meg a folyamatos gyomlálásról sem, mivel a gyomok el tudják venni a tápanyagot a zöldbabtól.

Zöldborsó

A zöldborsóról sem kell lemondanunk, ha esetleg tavasszal lemaradtunk róla. Még augusztusban is vethető, azonban nem mindegy, melyik fajtát választjuk. A korai borsófajták alkalmasak ugyanis az augusztusi vetésre, mint a Rajnai törpe, a Debreceni vagy az Újmajori korai.

A borsószemeket 8-10 cm mélyen vessük el, és tartsunk 25 cm sortávolságot. A borsó csupán pár centiméter magasan fog kibújni a föld alól, így vészeli át a telet. Mivel nem biztos, hogy hótakaró alá tud bújni, fontos, hogy segítsünk neki a telelésben, és takarjuk be szalmával még a téli fagyok előtt.

borsó

A borsó is kiváló választás augusztussal, mivel így már kora tavasszal szüretelhető. Fotó: Shutterstock

Tavasszal azután majd nem győzünk csodálkozni és örülni, amikor a gondoskodásunk következtében már igazán korán szüretelhetünk. Azonban arra ügyeljünk, hogy mint minden pillangós virágúnak, a borsónak is nagyon fontos szerepe van a vetésforgóban. Jelenlétével a talaj télre is kötött marad, így nem tudja tönkretenni a szél és az esőzések, és a borsó nem vesz ki túl sokat a talajból, inkább hozzáad.

Fekete retek

A fekete retek igazán finom és egészséges, így nem szabad megfeledkezni a vetéséről. A fekete retek nagyon gazdag a különféle vitaminokban és tápanyagokban, így bővelkedik rézben, vasban, magnéziumban, káliumban, szelénben és cinkben, valamint A-, B-, C- és E-vitaminokban. Ezen kívül a rosttartalma is igen magas, így segíti az emésztést. A koleszterinszintre is jó hatással van.

A fekete retek akár hosszúkás, akár gömbölyded formában is elérhető. A fekete, hosszú téli retek nagyon finom, és könnyen szeletelhető, alakja henger alakú, színe pedig a nevéhez hűen fekete. A fehér, gömbölyű téli retek igazán szép, gömb alakú finomság, melynek fehér húsa igazán ízletes.

A fekete retek kedveli a jól megmunkált, laza talajt, ami azért is fontos, mert a kötöttebb talaj hatására az íze általában csípősebb, és a gumók is hamarabb válnak fássá. A vetés előtt nem igényel szerves trágyázást, azonban a talajt érdemes alaposan felásni és átforgatni.

Helyigényes, mivel nagy gumói és nagy lombozata van. 35-40 cm széles sorokba, és 15 cm körüli tőtávolságra érdemes vetni, majd ritkítani. A vetésmélység 2-2,5 cm legyen. A fekete retek gondozása igazán nem támaszt nagy igényeket a kertész felé.  A legfontosabb, hogy kellő mennyiségű vizet kapjon, és gyomláljuk az ágyását. Mivel a téli retek gyökérzete mélyebbre húzódik, érdemes ritkábban, nagyobb vízadagokkal öntözni. A kapálásra és gyomlálásra pedig folyamatosan szánjunk elég időt.

A téli retek fényigénye nagy, amire azért is nagyon fontos odafigyelni, mert ha nem jut neki elengedő napfény, akkor a gumói nem lesznek kellően finomak és nagyok. Az augusztusi vetésnél ügyeljünk a túlöntözésre, hiszen ekkor az időjárás is jóval csapadékosabb, és a páratartalom is magasabb. Amennyiben túlöntözzük, úgy a termés hamar megrepedhet.

Jó kertészkedést és bőséges termést kívánunk!