A legtöbben úgy gondolják, hogy néhány zöldségnap és gyümölcsözön a hét folyamán már elegendő ahhoz, hogy „kipipálják” az egészséges életmódot. Ám egy friss tanulmány alaposan rácáfol erre. A bélrendszerünkben élő mikroorganizmusok – a bélmikrobiom – nem elégednek meg azzal, hogy hébe-hóba fogyasztunk egészséges ételeket: rendszerességet, következetességet követelnek.
Az EPFL és a kaliforniai San Diego Egyetem kutatói most először bizonyították, hogy a táplálkozás mintázata legalább annyira fontos, mint az étel minősége. Ha csak néha eszel salátát, de a hét többi részében inkább pizzát és sült krumplit fogyasztasz, akkor a bélflórád nem tud tartósan alkalmazkodni a pozitív változásokhoz.
A kutatók egy különleges applikációval – az MyFoodRepo-val – követték nyomon a résztvevők étkezéseit, majd székletmintáik alapján 85%-os pontossággal megjósolták, ki milyen étrendet követett. A mesterséges intelligencia és a valós idejű adatok kombinációja végre pontosabb képet adott arról, hogyan hat a rendszeres táplálkozás a bélflórára.
A táplálkozás mintázata legalább annyira fontos, mint az étel minősége – Fotó: Pixabay
A fő üzenet egyértelmű: nem elég, ha vasárnap egészségesen eszel, aztán hétfőtől újra „mindent bele” alapon táplálkozol. A tested és a bélmikrobiomod is folyamatos törődést igényel – a jutalom pedig jobb emésztés, erősebb immunrendszer és jobb közérzet lehet.
Forrás: earth.com