A Harmattan-szél idén sokkal erősebb lehet, mint korábban. Az Afrikában tomboló időjárási jelentés kiszáríthatja a kakaóföldeket, ami jelentősen megemelheti a termés árát. A gyenge termés hatással lesz az exportra, valamint számítani kell a csokoládé drágulására is - írta meg a Világgazdaság.

Elképesztő magasságokban a kakaó ára

Jelenleg tonnánként 5800 dolláron kötnek ügyletet, hiszen továbbra is félő, a mostoha időjárás tönkreteszi a termést a nyugat-afrikai régiókban. Viszonyításként, egy éve 2600 dollár közelében árulták a kakaóbab tonnáját.

A CNBC megírta, hogy a gazdák attól félnek, az év ezen szakaszában feltámadó szél idén sokkal erősebb lesz, ami kiszáríthatja a kakaóföldeket. Ez tovább csökkentheti az áprilisi elefántcsontparti, illetve ghánai betakarítás amúgy sem túl jónak ígérkező terméshozamát. A bizonytalan kilátások miatt egy elefántcsontparti kakaótermesztő vállalat már le is állította a határidős értékesítést a 2024/25-ös szezonra. Egészen addig nem változtatnak rajta, amíg nem látják, hogy mekkora lesz az idei hozam.

A mostani adatok szerint az itteni termesztők október 1. és január 28. között 1 millió tonna kakaót vittek a kikötőkbe, ami tavalyhoz képest 36 százalékos csökkenést jelent. A mostani termés valószínűleg globális hiányhoz fog vezetni a mostani szezonban.

Sehol sem olcsó a kakaóbab

A háborús övezetben sem olcsó a kakaó, a gazdáktól a kelet-kameruni Bertoua városában 2730 frankos kilogrammonkénti áron vették a kakaóbabot. Ilyen magas még sosem volt a kakaó ára a közép-afrikai országban. A termelők hozzátették, hogy boldogok lesznek, ha a termés tovább drágul, hiszen nekik ebből csak még több pénzük lesz.

Az afrikai országok egy része a kakaóbab termesztéséből él meg - fotó: pexels.com

Az ország délnyugati részén közel hét éve vannak fegyveres összecsapások, az ottani gazdák elmondása szerint a felvásárlók még mindig túlzottan alacsony árat kínálnak a kakaóbabért.

„Nyolc zsák kakaóbabom van, és a múlt héten egy vevő 1350 CFA frankot ajánlott kilogrammonként. Addig tartom a babjaimat, amíg az árak nem lesznek kedvezőbbek"

– nyilatkozta egy helyi hírportálnak Nkongmik Kenneth, aki egy helyi kis faluban gazdálkodik.