Korán lehet vetni, de hamar is aratható, majd azt követően a földet még más növénnyel is hasznosíthatjuk. A mák hazai vetésterülete – szemben más kultúrákkal – folyamatosan növekszik, tehát egy népszerű, újra felfedezett növényről van szó – írja a novenyvedoszer.hu

mák

A hazai termelők főként étkezési mákkal foglalkoznak, nem a korábban jellemző iparival – fotó: pixabay.com

Az idei év a mák szempontjából figyelemreméltó, nem azért, mert annyira jövedelmező, hanem azért mert a mezőgazdaság többi ágazatában nagyon nagy a bizonytalanság, viszont ez a növény stabil jövedelmet képes biztosítani.

Nagy változás jelent, hogy – az időjárási körülményekhez alkalmazkodva – ma már inkább ősszel vetik a mákot, nem pedig tavasszal. A hazai termelők főként étkezési mákkal foglalkoznak, nem a korábban jellemző iparival, amit akkoriban tavasszal vetették. Fontos kiemelni, hogy az étkezési mák esetében is léteznek tavaszi fajták, viszont az őszi vetésnek nagyobb a termésbiztonsága és a terméshozama.

Szalka János, a Sotiva Kft. ügyvezető igazgatója örömmel beszélt arról, hogy országszerte szépen kikelt a mák. Idehaza 15 ezer hektárt vetettek be a gazdák mákkal, ami hatalmas előrelépés az elmúlt évekhez képest, amikor csak 8 ezer hektárról beszélhettünk.

"A mák felvásárlási ára stabilnak nevezhető évek óta, mert nem mutat nagy ingadozásokat szemben a többi agrártermék árával. A népszerűsége azzal is magyarázható, hogy a repce termesztése egyre nehezebb és sok termelő próbálkozik a repce helyett különböző alternatív növényekkel úgy, hogy közben a vetésforgót is képesek megtartani. A mák ugyan még nincs benne a vetésforgóban és nem lesz képes kiváltani a repcét, mert csak kis szeletet hasít ki a mezőgazdaságból" – mondta Szalka János, majd hozzátette:

A hazai termesztők elsősorban exportra termelnek és az elmúlt időszak nagy változásokat hozott, mert addig az orosz és az ukrán piac volt a két felvásárló ország, de a jelenlegi helyzetből kiindulva Nyugat-Európa lett a mák célpontja".

mák

A hazai termesztők elsősorban exportra termelnek – fotó: pixabay.com

Az ünnepek közeledtével kijelenthető, hogy lesz elegendő mák a piacon, de az, hogy milyen áron jutunk hozzá majd, még bizonytalan.