A seattle-i Carbon Robotics újabb finanszírozási körben gyűjtött be támogatást a LaserWeeder nevű intelligens eszközének fejlesztéséhez, ami teljesen autonóm módon tartja ellenőrzés alatt és irtja ki a gyomokat a gazdaságokban – írja a newtechnology.hu.

Az új befektetés az NVentures-től, vagyis az NVIDIA kockázati tőke részlegétől származik, de pénzügyi részleteket nem hoztak nyilvánosságra az üzletről. A két vállalat együttműködése egyértelmű, mert a Carbon Robotics LaserWeedere 24 darab NVIDIA GPU-t használ a földben lévő növények képeinek valós idejű feldolgozásához, miközben pontosan azonosítja a haszonnövények között megbúvó gyomokat.

A lézer ezután fényenergiát bocsát a nem kívánt növényekre, azonnal elpusztítva azokat.

"Az egész „intelligens munkagépként" telepíthető és hagyományos traktorral végighúzható a szántóföldön" – írja  Mike Oitzman, a The Robot Report szakértője, aki szerint a lézeres gyomlálás azonnal elpusztítja a gyomokat úgy, hogy nem fordulhat elő az, hogy a gazzal együtt értékes haszonnövényeket is megtizedel.

Ezzel a megoldással gyakorlatilag elpárologtathatók a nem kívánt gyomok és növelhető a termésátlag. A Carbon Robotics közlése szerint a LaserWeeder óránként 4,7 millió nagy felbontású képet képes feldolgozni, és percenként mintegy 5000 gyomnövényt képes kiirtani, milliméter alatti pontossággal.

A vállalat arról is beszámolt, hogy jelenleg a mezőgazdasági képadatkészlet 25 millió felcímkézett növényből és több mint 30 000 növény- illetve gyommodellből áll. A LaserWeeder valós idejű mérési adatokat is rögzít a növényekről és a gyomokról, azokat elküldi a felhőbe, így a gazdák bárhonnan és bármikor vizuális betekintést kaphatnak a szántóföldi gazdálkodás műveleteiről.

A LaserWeedert bevethetjük új területen, futtathatjuk néhány hektár földön vagy 24 óra alatt betaníthatunk neki egy új modellt, ami az adott régióban gyakori növénykultúrákra és gyomnövényekre jellemző

– magyarázta a Carbon Robotics vezérigazgatója Paul Mikesell, majd hozzátette:

„A modellt az alapoktól kezdve építettük fel. Ez lehetővé teszi a vállalat számára, hogy gyorsan terjeszkedjen, globálisan, új régiókban, amire a további finanszírozást is fordítjuk."

Indexképek: a Youtube videóból lettek kivágva